Copilul minte? Iată cum trebuie să procedezi

Mihaela Călin
copilul minte

Nu există copil care să nu mintă, la fel cum nu există nici astfel de adulţi. Dacă sunt părinţi care declară despre copilul lor că nu minte niciodată, probabil că aceştia nu-şi cunosc foarte bine copilul. Fanteziile şi minciunile sunt frecvente în rândul copiilor. Dar ca să creşti un copil, iar el să devină o persoană sinceră, trebuie să lucrezi cu el de la o vârstă fragedă, spune psihologul Denise Cummins de la „Psihology Today”.

Nu folosi minciuna ca să obţii ceva de la copilul tău

Dacă cel mic nu vrea să plece din parc, iar mama îi spune că acasă îl aşteaptă un cadou, se numeşte minciună, în cazul în care acasă chiar nu este niciun cadou pentru copil. Acest gen de părinţii nu ar trebui să fie surprinşi mai târziu, atunci când copilul minte. Cu un asemenea comportament social din partea părinţilor, minciuna va fi pentru el ceva la ordinea zilei.

Copilul minte în primul rând de frică

Totul depinde de relaţia pe care o ai cu copilul. Important este ca frica de pedeapsă pentru o vază spartă, de exemplu, să nu fie mai mare decât încrederea în părinţi.

Aşteptările tale faţă de copil trebuie să fie constante

Şi bineînţeles ar trebui adaptate la posibilităţile copilului. Psihologii avertizează că minciunile apar frecvent la copiii de vârstă şcolară, care sunt împovăraţi cu o mulţime de activităţi sau care nu sunt în măsură să îndeplinească ambiţiile părinţilor. Aceşti copii nu sunt siguri dacă vor fi recompensaţi sau certaţi pentru o anumită acţiune a lor.

Nu provoca niciodată copilul să mintă

Dacă observi că ezită, mai bine încurajează-l să spună adevărul, decât să aştepţi să spună o minciună, ca apoi să-l pedepseşti. Dacă spune adevărul, îl poţi recompensa renunţând la pedeapsă.

Nu exploata buna credinţă a copilului tău

Nu te aştepta să-şi pârască fratele sau prietenul. Dacă ştii deja răspunsul la întrebarea „cine a spart geamul” – mai bine nu mai întreba. Dacă îl obligi să-ţi răspundă, ar fi lipsa de loialitate faţă de prietenul său. În caz contrar, în timp, copilul tău va începe să mintă în numele solidarităţii cu pritenii lui.

Atenţie la minciunile pe care le spun copiii pentru a obţine un beneficiu

Trebuie să fii vigilentă şi să ştii atunci când cel mic nu vrea să meargă la şcoală şi simulează vreo boală. Nu trebuie să fii de acord cu un astfel de joc. În cazul în care chiar vrea să rămână acasă, permite-i acest mucru, dar să-ţi spună adevăratul motiv.

Să nu declari niciodată că nu ai deloc încredere în copil, pornind de la faptul că minte mereu

Căci altfel, de ce ar mai spune vreodată adevărul, dacă nimeni nu-l crede.

L-ai prins cu minciuna?

În cazul în care copilul minte şi este prins, el trebuie să realizeze că ţi-a înşelat încrederea şi sentimentele

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa