Copilul nu împarte jucăriile? Iată 5 soluții de ajutor!

Alexandra Constantin

I-ai tot explicat, dar copilul nu împarte jucăriile cu ceilalți companioni de la locul de joacă? Deși pare o situație fără ieșire, bine este să știi că sunt trucuri care te pot ajuta să remediezi problema.

Împărțitul jucăriilor este unul dintre subiectele pe care părinții deseori îl abordează de-a lungul primilor ani de viață ai copilului. În timp ce unii micuți nu sunt atașați de jucăriile lor și le dau și altora fără probleme, alți copii nici nu vor să audă, iar situația tinde să se transforme ușor într-o adevărată criză de plâns. Bine este să nu uiți că în mod natural copiii au tendința să fie posesivi cu lucrurile lor, iar abilitatea de a da și celor din jur ce au se dezvoltă în timp, potrivit www.creativechild.com. Cu toate acestea, există soluții la care poți apela pentru a-l învăța treptat pe copil să fie mai generos.

Copilul nu împarte jucăriile: răbdare, răbdare, răbdare

Dorința de a da și celor din jur este cu adevărat o etapă de dezvoltare când vine vorba de copil. Deși îl încurajezi pe copil de fiecare dată să fie generos și corect, cei de vârsta preșcolară și școlară au tendința de a ține totul doar pentru ei. Asta nu înseamnă neapărat că are o problemă de comportament, ci este doar un aspect ce ține de dezvoltarea creierului. Nu degeaba copilul care ia o jucărie din mâna altuia țipă tare că este a lui.

Încurajează-l să dea și el înapoi

jucării pentru copii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copilul nu împarte jucăriile? De ajutor în acest caz este să înlocuiești replici ca ,,Dă-i jucăria și fetiței că vrea și ea să se joace” cu ,,Îți dă jucăria înapoi când nu se mai joacă cu ea” sau ,,Lasă jucăria și celuilalt copil și data viitoare te joci tu cu ea”. Heather Shumaker, autoarea volumului ,,It’s OK Not to Share” este de părere că ,,împărțirea jucăriilor îl ajută pe copil nu doar să stabilească anumite limite pentru ceilalți, ci să apere ceea ce este a lui. Sunt până la urmă abilități de care o să aibă nevoie în viață. Câți dintre adulți au și acum probleme atunci când trebuie să spună ,,NU”? Dacă observi că a dat jucăria și celuilalt copil, amintește-i acestuia că și micuțul tău își așteaptă rândul să se joace cu ea. Cel mai frumos moment este atunci când ambii copii reușesc să se joace cu jucăria. În astfel de clipe copilul primește cea mai bună lecție despre generozitate și de corectitudine”.

Copilul nu împarte jucăriile: joacă-te de-a împățitul și acasă

joaca-cu-papusile-totul-despre-mame

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O bună modalitate este să-l înveți să facă acest lucru chiar prin joc. Folosește-te de plușurile copilului și redă următorul dialog: iepurașul are o mașinuță mai mică, iar girafa îi cere jucăria. Iepurașul îi spune girafei că îi dă mașinuța, dar după ce termină el să se joace cu ea. Iepurașul dă girafei jucăria după puțin timp. O soluție este și să pregătești mai multe fursecuri și să mergi cu copilul la bunici. Convinge-l să dea un fursec bunicii, unul bunicului, dar și altor rude astfel încât toți să se bucure de dulciurile preparate în casă.

Respectă nevoile și bunurile copilului

 

Este bine să-i permiți copilului să păstreze ceva ce îi place foarte mult, mai ales că se știe că la vârste mici ei dezvoltă atașamente față de unele jucării, pături. Nu numai că sunt foarte atașați de aceste obiecte, ci nu simt nevoia să le împartă cu alte persoane. Așa că evită să-l forțezi să împartă cu alt copil jucăria lui preferată sau lucrul de care este foarte atașat. Respectă-i dorința de a ține jucăria și explică-i pe înțelesul lui mai multe despre despre amabilitate și generozitate.

Copilul nu împarte jucăriile: oferă-i la rândul tău exemple

Părinții sunt cel mai bun exemplu pentru copil, iar ei învață foarte multe în timp ce ne privesc, nu atunci când sunt forțați de împrejurări. Așa că nu ezita să împarți dulciuri sau alte obiecte cu partenerul sau orice altă persoană care este în vizită. Nu uita și să folosești replici precum ,,Nu vrei și tu?”, ,,Vreau să împart cu tine”. Caută astfel de oportunități și pe timpul zilei și explică într-o manieră pozitivă schimbul/împărțitul de obiecte: ,,Vino să stai cu noi că este loc”, ,,Îți dau și ție revista după ce termin de citit”. Copilul o să reușească să-și controleze mai bine impulsurile pe măsură ce crește. De asemenea, el va începe să se gândească și la nevoile celor din jur și la satifacerea acestora. Încurajează-l să împartă jucăriile cu ceilalți copii până atunci, oferă-i astfel de exemple ori de câte ori ai ocazia, povestește-i despre generozitate și apreciază când alți/alte copii/persoane împart lucruri.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa