Cum îi ajutăm pe copii eficient în perioada examenelor?

Cristina Călin, redactor
greva in invatamant

Iunie este perioada examenelor atât pentru cei care care termincă ciclul gimnazial, cât și pentru cei care sunt absolvenți de liceu. Este o perioadă extrem de solicitantă pentru toți cei care fac parte din familii în care unul sau mai mulți copii urmează să dea examen de Capacitate sau de Bacalaureat.

Pentru elevi stresul este imens și de aceea părinții trebuie să îi ajute să gestioneze cât mai bine atât emoțiile, cât și timpul pentru ca la final să fie bine pentru toți. Potrivit devonline.com, există câteva lucruri pe care putem să le facem pentru a trece fără drame prin această perioadă.

Gestionarea greșită a stresului înainte și în timpul examenelor poate duce la depresii, anxietate, atacuri de panică, scăderea stimei de sine, crize de plâns, automutilare sau chiar la gânduri sinucigașe pentru copii. În cazul în care aveau deja aceste probleme, ele se pot agrava. Presiunea este la fel de mare atât pentru cei care finalizează gimnaziul, cât și pentru elevii de liceu. Replici de genul: ”Dacă nu-mi vii cu 10 acasă, nu mai ai ce să cauți la ușa mea” sau ”Ai văzut că băiatul vecinei de la 2 a luat primul de la el din școală examenul anul trecut” nu fac decât să streseze și mai mult copiii.

Nu numai părinții trebuie să fie un sprijin de nădejde în această perioadă, ci și prietenii, familia extinsă și profesorii. Totuși, părinții sunt cei care au cea mai mare responsabilitate. Sfatul psihologilor este să se evite punerea unei presiuni suplimentare și încurajarea copiilor. Nu rezolvați nimic dacă le amintiți că dacă nu iau 10 nu intră la liceul dorit și nici dacă le dați exemple de copii care au luat bacalaureatul cu nota maximă. De asemenea, este indicat să îi provocăm să vorbească despre ceea ce simt, despre emoții și stres.

Vicecampioană mondială la șah: ”Un copil care face șah învață în 10 minute ceea ce alții nu reușesc într-o săptămână”

Perioada examenelor, stres pentru toată familia

În ciuda modului obișnuit de a vedea lucrurile, pauzele nu sunt pierdere de timp. Dimpotrivă. Specialiștii recomandă ca în perioada examenelor copiii să întrerupă învățatul din când în când pentru a lua o gustare și a face mișcare în aer liber. De asmenea, este recomandat ca elevii să se odihnească. Respectarea orei de somn este esențială.

Gândirea optimistă este un prim pas spre reușită. Chiar dacă le trec mii de gânduri prin cap și simt că toată viața lor atârnă de rezultatul acelui examen, chiar dacă simt că nu mai știu nimic, este esențial să-și păstreze încrederea în sine. De ajutor este și evitarea comparațiilor cu alte persoane. Fiecare copil are modul lui de a învăța, așa încât nu este necesar să vă panicați sau să vă culcați pe-o ureche doar pentru că un prieten v-a spus că știe tot sau, dimpotrivă, că el e convins că o să ia notă mare chiar dacă nu a parcurs toată materia.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa