Cum gestionam conflictul dintre frati

 

Viata unei mame cu doi baieti este plina de provocari si situatii complicate. Este un cliseu sa consideri ca baietilor le place lupta corp la corp, dar este adevarat: baietilor, de la cel mai mici varste, le place lupta, contactul fizic, tranta. Eu am fost cea mai cuminte fetita din lume si pana am inceput sa imi dau seama cat de diferiti sunt copiii mei de copilul care am fost eu insami, eram deja in situatia de a desparti doi baieti incinsi intr-o lupta ce parea pe viata si pe moarte.

Cum stiu cand e lupta si cand  joaca? Cum stiu cand sa intervin si cand sa ma tin deoparte? Cum sa ii despart fara sa il nedreptatesc pe unul sau altul? Cum sa nu ii iau partea celui mai mic, cand e atat de evident depasit de forta celui mai mare? Si, evident, eterna si angoasanta intrebare: Unde am gresit?
Daca baietii mei se cearta si se bat ca chiorii, in loc sa culeaga flori si sa alerge dupa fluturi impreuna, inseamna ca am gresit eu undeva, nu-i asa?

 

Rivalitatea intre frati este normala

Parintii gresesc, este adevarat. Toti parintii gresesc. Chiar si parintii perfecti gresesc (pentru ca nu exista!). Dar rivalitatea dintre frati nu este o problema pe care parintii trebuie sa o rezolve, este o situatie cu care trebuie sa traiasca si sa ii invete pe cei mici sa o gestioneze. Este problema lor, nu a ta. Desigur, daca ai un comportament radical diferit fata de unul dintre ei, daca unul din copiii tai este dat mereu exemplu de ”cumintenie” iar celalalt este mereu certat pentru ”obraznicie,” daca unul din copiii se afla in ingrijirea bunicilor materni iar celalalt la bunicii paterni sau cu tine acasa atunci, da, folosesti un dublu standard care o sa alimenteze pentru multa vreme rivalitatea dintre frati.

Dar daca te straduiesti sa fii corect cu fiecare dintre copiii tai si sa le satisfaci nevoile in mod echitabil, atunci rivalitatea dintre frati va ramane in limite moderate si normale. Caci da, rivalitatea dintre frati este normala. O spune si respectatul pediatru american Berry Brazelton: ”Fratii sunt facuti sa se lupte unul cu celalalt. Rivalitatea este o parte sanatoasa si normala a unei relatii importante. Sa-ti pese si sa fii in competitie unul cu celalalt sunt doua fete ale aceleiasi monede. Nu ar fi posibila una fara cealalta. Ambele alimenteaza o relatie pasionanta.”

Brazelton sustine ca cea mai buna atitudine pentru parinti este sa ramana in afara acestei rivalitati. Desigur asta nu se poate intampla decat atunci cand cel mic este deja capabil sa se apere singur. S-a observat totusi ca, in absenta adultilor, copilul cel mare este mult mai putin interesat sa il necajeasca pe cel mic. Aceast comportament confirma banuiala multor pediatri si psihologi ca, de fapt, lupta dintre frati este o lupta pentru atentia parintilor.

 

Ce poti face pentru a dezamorsa conflictul dintre frati?

De fiecare data cand este posibil, nu te implica. Reactioneaza doar daca unul din copii este realmente in pericol de a fi ranit.

Daca ai decis sa te implici, incearca sa rezolvi problema impreuna cu ei, nu in locul lor. Copiii trebuie sa stie ca este problema lor si ca vor trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa invete sa isi rezolve singuri conflictele.

Nu decide tu cine a gresit si cine are dreptate. Incearca sa ii ajuti pe fiecare sa isi exprime problema sau frustrarea. Ca si intre adulti, rareori o cearta este vine doar unuia din partenerii relatiei conflictuale.

Daca conflictul escaladeaza, ii poti separa in camere diferite pana sunt dispusi din nou sa discute si sa se joace impreuna.

Daca observi ca intr-adevar lupta este organizata mai ales pentru a-ti capta atentia, poate ca fiecare copil are nevoie de putin timp doar cu tine, in doi. Incearca sa gasesti un astfel de moment pe zi, sau macar pe saptamana, cand fiecare copil se bucura de atentia ta neintrerupta si neconditionata.

Nu in ultimul rand, incearca sa evaluezi relatia dintre copiii tai si in afara momentelor in care se cearta. Uita-te la ei: se joaca impreuna? Se ajuta din cand in cand? Au secretele lor de copiii? Cand sunt intr-un grup mai mare, au tendinta sa ramana apropiati si sa isi ia apararea? Ai suprins momente de tandrete intre ei care ti-au umezit ochii si ti-au topit inima? Esti pe drumul cel bun, atunci, copiii tai se iubesc chiar daca se cearta din cand in cand.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație