Cum îi explici copilului să se ferească de abuzul sexual

Iulia Mirică
abuzul-sexual-totul-despre-mame

Abuzul sexual este un subiect dificil de discutat cu cel mic. Ştim că nu vrei să te gândeşti că i s-ar putea întâmpla ceva, dar e important să vorbeşti despre asta şi să-l faci să şi înțeleagă ce îi explici.

Dacă piticul tău vine la tine chiar și cu o bănuială care să indice abuzul sexual, crede-l şi investighează problema. Iar dacă s-a întâmplat ceva, sună urgent autoritățile. Nu-ți fie teamă să-i arăți copilului tău că eşti furios legat de ceea ce s-a întâmplat. Fă-l să înțeleagă că a procedat corect venind la tine. Oferă-i spațiul necesar pentru a-și exprima sentimentele şi asigură-te că are parte de consiliere, în cazul în care are nevoie. Dar este foarte important să respecţi şi paşii de mai jos, în ceea ce priveşte abuzul sexual.

1. Spune-i copilului adevărul despre sex

Nu aștepta acea discuție importantă. Este adevărat că explicaţiile sunt mai greu de înțeles pentru copiii mici, dar vă puteți uita împreună la poze cu bebeluși care cresc în burtică şi puteți să vorbiți şi despre spermatozoizi și ovule. Sexul nu ar trebui să fie un mister, ci ar trebui descris ca un act făcut de doi adulți care se iubesc. Pe măsură ce copilul creşte, este important să discuți cu el imaginile care apar în mass media și modul în care se compară cu realitatea.

2. Povestește-i celui mic cum funcționează corpul lui

Poți evita eufemismele când vine vorba despre organele de reproducere. Este important să vorbești deschis cu cel mic despre părțile corpului. Trebuie să ai un limbaj adecvat și corect tehnic. Copilul tău trebuie să știe cum funcționează părțile lui intime și care sunt funcțiile lui. În acest fel, va ști dacă i se face ceva rău, ieșit din comun.

3. Fii explicită când vine vorba de care părți ale corpului sunt private și ce ar constitui o violare a intimității

Aceasta este probabil partea cea mai inconfortabilă, dar necesară. La fel de mult precum urăști să te gândești că ar păți ceva copilul tău, este vital ca el să fie pregătit pentru această posibilitate sumbră. Așa că are nevoie să știe există o listă foarte scurtă de oameni care îi pot atinge părțile lui private, precum și situații specifice. Un medic care examinează copilul, în cabinet, cu tine în apropiere, este o situație adecvată. Și un părinte care îl ajută pe cel mic să se spele este permis. Dar oricine altcineva care examinează, se uită sau atinge nu este adecvat. Copilul tău trebuie să știe acest lucru și să-ți spună imediat dacă se întâmplă acest lucru.

4. Învață-l pe cel mic limitele generale ale corpului

Copilul trebuie să știe că el e responsabil de propriul lui corp, în orice situație. Nu vrea pupici suplimentari de la bunica? Atunci ar trebui să-i spună politicos acest lucru. Asigură-te că cei mici știu să respecte, la rândul lor, limitele altora.

5. Discută despre orice cu copilul tău

Este important să ai un dialog deschis cu copilul tău. Află care sunt adulții implicați în activitățile celui mic, în special în lipsa prezenței tale. Este important şi să ai o atitudine deschisă față de sentimente, în general. Furia, tristețea, frustrarea și jena sunt sentimente normale, încurajează-l să le exprime!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa