Cum îți dai seama că ai un copil gay?

Adriana Moscu
copil gay

Între 2 și 4% dintre adulții care se identifică ca făcând parte din comunitatea LGBT spun că au știut că aparțin minorităților sexuale încă din copilărie.

Un lucru importat pe care trebuie să îl punctăm este faptul că nu există nicio dovadă conform căreia orientarea sexuală este determinată de experiențele din copilăria timpurie sau de educația primită. Orientarea sexuală non-heterosexuală face parte din natura unei persoane, fără fi o anormalitate sau o tulburare psihică.

Pentru început, trebuie să precizăm că nu există suficiente studii care să ateste că un anumit tip de comportament denotă că un copil va aparține minorităților sexuale. Însă unele preferințe te pot duce cu gândul la acest lucru. De obicei, se întâmplă asta când un copil este puternic atras de tot ceea ce este specific sexului opus.

Dar, înainte să tragi o concluzie, asigură-te că cel mic are toată libertatea de exprimare. Asigură-te că are susținerea voastră necondiționată. În timp, vei vedea încotro se îndreaptă. Și, desigur, ca un părinte deschis la minte, așa cum ești, îl vei lăsa să-și aleagă propriul drum în viață. Până atunci, iată câteva informații care te pot ajuta să înțelegi dacă micuțul ar putea aparține minorităților sexuale LGBT.

Construirea identității se face (și) prin joacă și explorare, așa că nu te grăbi să tragi concluzii

E ora show-ului de modă la TV și băiețelul tău stă cu ochii pironiți în ecran, purtând mantia Albei-ca-Zăpada și pantofii tăi cu toc? Nu te gândi neapărat că mai târziu îți va face cunoștință cu iubitul său. Mai ales dacă are o surioară mai mare. O poate imita. De multe ori, copiilor le place să facă schimb de roluri. Uneori chiar pretind că fac parte din sexul opus. Chiar și copiii de vârstă preșcolară pot imita adulții. Se pot juca de-a doctorul, pentru a-și atinge părțile intime sau de-a mama și de-a tata, pentru a se săruta. Da, chiar dacă la joc participă doar copii de același sex, de cele mai multe ori e vorba de pură curiozitate și de necesitatea de a descoperi lumea adulților prin experimente.

De asemenea, faptul că băiețelul tău este retras, nu are inițiativă sau se joacă mai mult cu fetele poate să denote o fire introvertită, pur și simplu. La fel se poate întâmpla în cazul unei fetițe băiețoase, care preferă armele de jucărie în locul păpușilor cu păr lung și bermudele army în locul fustițelor înflorate. Vezi cazul lui Siloh, fetița Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt.

Comportamente care ar putea însemna mai mult decât simple explorări

Dacă, totuși, copilul tău pretinde zilnic că aparține sexului opus, își arată constant preferința pentru hainele celuilalt sex, urăște (în cazul băieților) sau, dimpotrivă, adoră violența și jocurile brutale (în cazul fetelor), în mod constant, pentru perioade lungi de timp, poți lua în considerare posibilitatea să ai un copil care nu va fi heterosexual.

Cifre sumbre în rândul copiilor gay

Între 2 și 4% dintre adulții care se identifică ca făcând parte din comunitatea LGBT spun că au știut că aparțin minorităților sexuale încă din copilărie. Mai grav este că, atunci când acești copii nu au parte de sprijin necondiționat din partea familiei, încep să aibă gânduri suicidale. În rândul acestor copii, tentativele de suicid sunt de nouă ori mai mari comparativ cu restul minorilor. Asta pentru că, începând cu vârsta de 9 ani, devine un lucru obișnuit printre copii (indiferent de înclinațiile sexuale) să se îndrăgostească sau să fie atrași de o altă persoană (de sex diferit sau de același sex).

Într-un studiu recent publicat în revista Pediatrics, tinerii care aparțin comunității LGBT și care au fost respinși de familie în copilărie sunt de șase ori mai predispuși către depresie la vârsta adultă, și de trei până la cinci ori mai predispuși să folosească droguri sau să întrețină raporturi sexuale neprotejate.

Ajută-l să-și găsească drumul

Dar singurul loc unde copiii nu ar trebui să se teamă deloc să fie ei înșiși este propriul lor cămin. Cum îl faci, însă, să înțeleagă că se poate simți în siguranță alături de voi, că nu va fi judecat sau certat pentru preferințele sale, chiar dacă nu e gata să discute despre ele? Iată câteva idei:

Găsește o modalitate de a aduce vorba despre asta

Fă o remarcă pozitivă vizavi de o rudă, o cunoștință sau o celebritate gay. Ori, dacă e cazul, vorbiți despre evenimente curente, cum ar fi căsătoria dintre persoane de același sex.

Cumpără jucării unisex

Atunci când copilul le caracterizează ca fiind jucării de “fete” sau de “băieți”, discutați despre asta. Întreabă-l ce înțelege prin acest lucru.

Poartă-te ca și cum ai face-o dacă o persoană gay ar fi în cameră

Când o rudă sau un apropiat face o remarcă nepotrivită despre persoanele gay de față cu copilul, atrage-i prompt atenția. Dacă, de exemplu, un frate mai mare spune că un cântec sau un film e “gay”, oferă-i alternative verbale. “Ai vrut să spui că e caraghios ori ridicol, în niciun caz gay. Acest cuvânt e greșit folosit când vrem să vorbim despre lucruri care nu ne plac”, poate fi o observație bună.

Oferă-i resurse

Lasă, din când în când, la îndemâna copilului, cărți potrivite pentru vârsta lui, despre educația sexuală și diferențele dintre sexul masculin și cel feminin, în cazul în care simți că cel mic ar vrea să aibă acces la mai multe astfel de informații.

Fă-l să înțeleagă că îl iubești

Un copil nu trebuie să se îndoiască nicio clipă de iubirea voastră necondiționată. Spune-i de câte ori poți “Te iubesc exact așa cum ești” sau “Te iubesc pentru că ești tu”. Este cel mai important mesaj pe care trebuie să-l transmită un părinte copilului său, dincolo de opțiunile personale.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa