Cum să alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău

TOTUL DESPRE MAME

Să alegi o jucărie pentru copilul tău este foarte dificil. Slalomul printre jucăriile din magazine, dorinţele şi nevoile copilului tău şi ofertele teribile din reclame este un sport demn de olimpiadă: olimpiada părinţilor disperaţi. Dar cele mai bune jucării, însă, nu sunt întotdeauna şi cele mai spectaculoase, ci sunt cele care îi stimulează imaginaţia copilului tău.

Jucării şi joacă

Jucăriile pot fi modalitatea ideală de a da start dezvoltării creative a copilului tău. Copilul, însă, s-ar putea să nu aibă nevoie de atât de multe jucării precum îţi imaginezi tu. Cele mai bune jucării pentru copii sunt cele multifuncţionale, care stimulează imaginaţia, creativitatea şi dorinţa de a rezolva enigme. Jucăriile de acest gen includ:

  • Cuburile: într-o zi copilul se foloseşte de ele pentru a construi un turn, alteori să se prefacă că vorbeşte la telefon ţinând în mână una dintre piese.
  • Mingi: sunt bune pentru că sar, se rostogolesc, pot fi ţinute în mână, aruncate, privite etc.
  • Cutii de carton: acestea pot fi folosite în foarte multe moduri, de la rafturi, cuptoare, până la maşini, bărci sau case pentru păpuşi.
  • Haine: cu hăinuţe vechi sau diverse bucăţi de material, copilul se poate îmbrăca în ce vrea el şi îşi poate imagina că este orice personaj de carte sau de film.
  • Diverse chestii de papetărie: hârtie colorată, autocolant, creioane colorate, markere – practic orice poate fi tăiat, lipit, mâzgălit şi care să pară că este orice îşi imaginează copilul că e.

Alegerea jucăriilor

Multe jucării au trecute pe etichetă vârsta copiilor cărora le sunt destinate. Acest amănunt poate fi de mare ajutor, dar, în termenii de joacă, există un singur ghid: interesele copilului tău şi nivelul său de dezvoltare îţi vor oferi o idee mai bună de ce anume ar merge să aibă la îndemână. Informaţiile cu privire la vârstă sunt importante doar pentru siguranţă, mai ales în cazul pieselor mici pe care bebelușii le pot înghiţi. Dacă ai un copil foarte mic, cel mai bine ar fi să iei în primul rând în considerare recomandarea de pe etichetă.

Pentru copilul tău, cea mai bună jucărie şi cel mai demn partener de joacă eşti chiar tu, sau poate fi un membru al familiei sau un alt adult. Copilul este încântat să îţi privească faţa, să îţi asculte vocea şi să fie, pur şi simplu, în compania ta. Îi va face mare plăcere, totodată, să asculte o jucărie muzicală, să înveţe să se întindă după un obiect care atârnă sau se îţi privească telefonul mobil colorat.

Când copilul tău va învăţa să stea în picioare, e posibil să îi placă lucruri pe care le poate lovi: o lingură de lemn şi o oală de tablă sunt un întreg carnaval!

Copiilor cu vârste cuprinse între unu şi patru ani le place să se joace cu cutii, iar uneori găsesc ambalajul unui cadou mult mai interesant decât cadoul în sine.

Alte variante bune pentru aceasta catergorie de vârstă includ jucării ce presupun construcţii sau haine pentru a se deghiza în orice îşi doresc.

Copiilor mai mari le place să rezolve enigme şi să îşi folosească imaginaţia. Puzzle-urile cu cât mai multe piese sunt o bună alegere pentru ei.

Jucării cu care nu eşti de acord

Există câteva jucării care s-ar putea să nu fie pe lista lucrurilor pe care să la aprobi. Spre exemplu, unii părinţi nu sunt de acord cu jucăriile care imită arme, alţii dezaprobă forma anumitor păpuşi sau hainele lor.

Jucăriile arme

Joaca cu genul acesta de jucării implică deseori agresiuni şi violenţă. Mai mult, atunci când copiii se joacă împreună, astfel de jucării le pot face rău atât fizic, cât şi psihic.

Cu toate acestea, jucăriile care imită arme pot fi folosite şi într-un mod pozitiv. Totul depinde de cum îţi priveşti copilul atunci când se joacă şi desluşirea tabloului per ansamblu. Spre exemplu, e posibil să folosească jucăria drept recuzită într-o scenă imaginară cu poliţişti, lucru care nu e greşit. Dacă însă copilul foloseşte jucăria pentru a ameninţa alţi copii, s-ar putea să aibă nevoie de nişte reguli mai stricte.

Este destul de comun pentru copii să îşi facă tot soiul de arme din lucrurile de zi cu zi. Nu e un amănunt pe care ar fi cazul să îl încurajezi, însă ţine cont şi de faptul că un pistol făcut dintr-o felie de pâine nu are acelaşi efect ca unul de jucărie.

Păpuşile provocatoare

Joaca cu păpuşile poate fi foarte distractivă pentru un copil, însă unele au o statură matură, sexi, multe având drept vestimentaţie fuste scurte, ciorapi-plasă şi tocuri. Poate părea ceva nevinovat, însă, pentru părinţii care sunt adepţii egalităţii între sexe acest gen de jucării promovează o imagine greşită despre cum anume ar trebui să arate o femeie. Mai mult, ar putea dezvolta diverse complexe în rândul fetiţelor, chiar de la o vârstă fragedă. Pentru băieţi, ar putea indica materializarea feminină, până într-un punct în care să influenţeze, nu întotdeauna într-un mod pozitiv, viitorul său comportament de adult. Un raport britanic din 2009 arată că sexualizarea jucăriilor şi publicitatea care le promovează poate influenţa substanţial dezvoltarea identităţii sexuale a copiilor.

Din nou, trebuie să păstrezi o perspectivă largă asupra modului în care copilul tău se joacă. Dacă te îngrijorează totuşi acest aspect, îi poţi face cadou păpuşi care au trăsături mai mult de copil decât de persoană adultă.

Discuţii şi decizii în ceea ce priveşte jucăriile

Tu eşti persoana care hotărăşte care sunt jucăriile potrivite copilului tău acasă.

Dacă ai păreri stricte în ceea ce priveşte anumite jucării, o idee bună ar fi să discuţi cu copilul tău, mai ales pe măsură ce creşte. Ai putea să îi menţionezi valorile voastre familiale. Spre exemplu, ai putea să îi spui că nimeni din familia voastră nu deţine o armă, aşa că nu are sens să se joace cu pistoale.

Copiii pot înţelege greşit anumite mesaje în ceea ce priveşte jucăriile. Spre exemplu, dacă sunt lăsaţi să privească scene violente într-un film sau să joace un joc agresiv pe calculator, nu vor înţelege de ce părinţii vor refuza să îi cumpere pistoale şi alte arme de jucărie.

Dacă nu doreşti ca alţi adulţi să dăruiască celor mici anumite jucării, o explicaţie scurtă şi calmă ar trebui să fie suficientă pentru a te face înţeleasă celor apropiaţi. Până la urmă, este decizia ta.

Puterea publicităţii

Numeroase jucării sunt promovate şi marketate direct copiilor. Poate fi destul de greu să rezişti copilului când te roagă să îi cumperi o anume jucărie pentru că „toată lumea are”.

Publicitatea la jucării promovează adesea anumite tipuri de personaje din filme, desene animate sau programe TV. Aceasta nu le face neapărat jucării rele sau greşit intenţionate, însă limitează opţiunile de joacă ale copilului şi, astfel, le înfrânează libertatea imaginaţiei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa