Cum să-i asiguri copilului tău o dezvoltare armonioasă

Anca Vlad
dezvoltare armonioasa

„De ce au semafoarele culorile roșu, galben și verde?”. Când un copil îți pune această întrebare, ai destul de opțiuni opțiuni. Îi poți răspunde simplu „D-aia”, îi poți explica „roșul e pentru oprire, iar verde pentru pornire” sau îi poți răspunde cu aceeași întrebare, încurajându-l să găsească singur răspunsul.

Nici un profesor, educator sau părinte nu are răbdarea necesară să răspundă la tooooate întrebările copilului, este concluzia cărții „Cum să devii genial: Ce ne spune știința despre cum să creștem cu succes un copil”, despre care coautorii ei, Kathy Hirsh-Pasek și Robert Golinkoff, susțin că e menită să vă ajute în astfel de momente.

Kathy Hirsh-Pasek compară genul acesta de provocări cu schimbările climatice. „Ceea ce facem cu copiii de azi va conta peste 20 de ani. Dacă nu o faci cum trebuie, nu vei trăi într-un climat sănătos. Așa văd eu lucrurile”, spune ea.

Prin această lucrare, cei doi autori pun în practică o nouă metodă, bazată pe știința învățării și a dezvoltării, ca să ajute părinții să le cultive copiilor abilitățile de care au nevoie ca să reușească în viață.

Vremurile dictează ritmul

”Trăim într-o lume nebună, în care părinții își fac griji pentru viitorul copiilor lor. Sunt mereu stresați de faptul că micuțul lor trebuie să obțină o anumită notă la teste. Ironia sorții e că micuțul poate obține note foarte bune în școală și, la final, să nu-și găsească un loc de muncă bine plătit sau să fi devenit un om mai bun”, ilustrează Golinkoff contextul socio-economic în care părinții aleg să își formeze copiii geniali.

”Dacă ar veni cineva care a trăit în urmă cu 100 de ani, ar recunoaște o singură instituție: școala. Copiii stau încă înșirați în bănci și ascultă cu atenție ce le spune profesorul.

Ne-am obișnuit copiii să se poarte ca niște computere ca să obțină rezultate, dar asta nu-i va face mai sociabili, nu-i va ajuta să lege relații sau să buni cetățeni pentru comunitatea în care trăiesc. Așa că trebuie să schimbăm radical definiția succesului atât în școală, cât și în afara ei”, este de părere și Hirsh-Pasek.

Cum explică aceștia readaptarea la lumea modernă a abilităților de bază necesare individului pentru a se descurca în viață – colaborarea, comunicarea, satisfacția, gândirea analitică, inventivitatea și încrederea?

”În principiu”, consideră Hirsh-Pasek, ”colaborarea e cea mai importantă, e ca o fundație pentru tot ceea ce vrem să construim în viață. Apoi, urmează comunicarea pentru că nu poți comunica dacă nu ai cu cine. Asta include vorbitul, scrisul, cititul și ascultatul. Satisfacția este clădită pe comunicare și gândirea analitică pe satisfacție. Inventivitatea cere cunoștințe, deoarece nu poți repeta ca o maimuță ce vezi la alții. În cele din urmă, vine încrederea: trebuie să ai încredere ca să-ți asumi anumite riscuri”.

Referitor la contribuția educatorilor – aici intrând, desigur, și părinții – în dezvoltarea armonioasă a unui copil, cei doi specialiști pun accentul pe dezvoltarea gândirii analitice.

Dacă ai un copil care gândește analitic, susține Golinkoff, nu te limita la a-i răspunde „D-aia”. Trebuie să-l încurajezi să pună întrebări și să înțeleagă cum gândesc alți oameni. Eventual, explică-i în așa fel încât să vadă că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Așa își va dezvolta gândirea analitică.

”Trebuia să duc copiii la școală și nu mă hotăram cu ce să-i îmbrac. Atunci mi-am dat seama că nu e nimic rău în a-i lăsa sa-și aleagă singuri garderoba? Ce dacă bluza are buline și fusta dungi? Așa învață să ia decizii și se simt independenți”, spune Hirsh-Pasek.

Astfel, o concluzie importantă ar fi aceea: cel mai important e să te întrebi ce-ți dorești pentru copilul tău și cum poți asigura mediul necesar pentru dezvoltarea lui armonioasă.

Morala ar fi că e important să relaționezi cu copilul, nu să-i impui niște reguli sociale în care să se încadreze. Nu te costă nimic și dacă-i susții independența și creativitatea, el învață că poate avea idei pe care să le exprime, să fie creativ și să aibă încredere în el.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

 Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa