Să vorbim cu copiii noştri!

TOTUL DESPRE MAME

Cum vorbim cu copiii? Vorbim și cu bebelușii? Și dacă vorbim cum să facem asta?

Este important cum vorbim cu copiii?

Să stai de vorbă cu bebeluşul tău, chiar dacă acesta are numai câteva luni, înseamnă să faceţi împreună primii paşi pe drumul dezvoltării limbajului şi a vorbirii. Aceste conversaţii îi vor consolida copilului încrederea de sine. Îl vor ajuta pe traseul dezvoltării, iar tu îi vei demonstra că el este o persoană importantă în viaţa ta.

Despre cât de important este cum vorbim cu copiii scrie Laura Markham în cartea ei Părinți liniștiți, copii fericiți. 

Specialiştii sunt îngrijoraţi că tot mai mulţi copii au în prezent un vocabular sărac şi slabe tactici de comunicare verbală. Ei atribuie o parte din această problemă părinţilor care nu au vorbit suficient de mult cu ei în primii lor ani de viaţă. Aşadar, este important să vorbim cu copiii. Să înveţi să-l asculţi este o atribuție foarte importantă a ta, ca părinte. Nu este niciodată prea devreme să începi să vorbeşti cu copilul tău!

Sfaturi pentru a lega conversaţii cu cel mic

În primele luni de viaţă ale bebeluşului tău, comunicarea poate să-ţi pară că e unilaterală. Dar acest lucru nu e în totalitate adevărat. Doar pentru că cel mic nu poate să-ţi răspundă, asta nu înseamnă că nu te ascultă. El îţi răspunde în felul lui, prin gesturi şi prin mimică: îşi mişcă braţele, zâmbeşte, îşi mişcă buzele. O modalitate bună de „a vorbi” cu cel mic este să îl imiţi, să-i copiezi gesturile, acţiunile şi zgomotele pe care le face. Odată ce începe să scoată sunete, iniţial gângureli, apoi bolboroseli şi chiote, poţi să-l imiţi. Îl vei încuraja astfel pe cel mic să continue să exprimenteze acest limbaj nou descoperit. Pe măsură ce creşte, poţi să-l încurajezi să vorbească având cât mai multe discuţii cu el şi lăsându-l întotdeauna şi pe el să răspundă.

Sugestii pentru cum să vorbim cu copiii

  • Alege un moment bun când să vorbeşti cu cel mic. Nu are sens să legi o conversaţie cu el când este obosit sau când îi este foame. Nu insista dacă vezi că nu este într-o dispoziţie prietenoasă.
  • O voce melodioasă sau o voce interesantă îi va capta atenţia celui mic mai repede decât o tonalitate normală.
  • Apropie-ţi faţa de chipul bebeluşului şi încearcă nişte expresii faciale cât mai interesante.
  • Dacă nu ştii despre ce să vorbeşti cu bebeluşul tău, pur şi simplu povesteşte-i ce faci, ce se întâmplă sau descrie-i lucrurile din jurul vostru.
  • Creează un moment de linişte în fiecare zi în care să iniţiezi discuţii cu cel mic. Opreşte televizorul, muzica şi orice alt element care ar putea să-i distragă atenţia şi vorbiţi în linişte.
  • Rimele şi cântecelele în care se repetă versuri (cum ar fi „Un elefant se legăna”) îl vor ajuta la îmbunătăţirea limbajului şi a tehnicilor de comunicare.
  • Cântecele iarăşi sunt o soluţie bună. Nu contează că nu ai voce, cel mic nu va observa.
  • Să-i citeşti celui mic este iarăşi un lucru foarte inspirat.
  • Odată ce bebeluşul începe să gângurească, răspunde-i pe aceeaşi limbă, pentru că asta îl va încuraja să evolueze în această direcţie.

Cum să ne înțelegem copiii?

  • Întotdeauna ascultă ce are de spus şi exprimă o reacţie la ceea ce tocmai ţi-a povestit.
  • Lasă-te pe vine ca să fii de aceeaşi înalţime cu cel mic şi uită-te în ochii lui atunci când vorbeşti cu el.
  • Foloseşte cât mai multe gesturi şi expresii faciale atunci când vorbeşti cu cel mic ca să-i fie mai uşor să înţeleagă sensul cuvintelor.
  • E în regulă să foloseşti „păsăreasca”, un limbaj simplu pe care doar voi să-l înţelegeţi, dar nu abuza de această armă.
  • Pune-i multe întrebări celui mic. În curând îţi va răspunde la ele.
  • Pune întotdeauna etichete pe lucrurile, conceptele, culorile şi sentimentele despre care-i vorbeşti, aşa îi va fi mult mai uşor să-şi îmbogăţească vocabularul.
  • Nu sări să-l corectezi atunci când se încurcă în poveşti şi în ordinea lucrurilor. Încurajează-l repetând ce a spus şi corectându-l blând acolo unde a greşit.
  • Nu uita să îi citeşti cărţi şi să îi cânţi (deşi acum e posibil să se prindă că nu ai voce).

Despre suzetă

Există specialişti în vorbire care nu încurajează folosirea suzetei. Aceştia sunt de părere că folosirea suzetei, pe perioade prea lungi, poate avea repercusiuni asupra dezvoltării vorbirii. Este recomandat ca atunci când doarme sau când aveţi momentul de discuţii în linişte să îi iei suzeta. După ce împlineşte un an e bine să încerci să-l obişnuieşti pe cel mic să stea cât mai mult timp fără suzetă, în cât mai multe ocazii.

Copilul tău este vorbăreţ? De la ce vârstă ai început să vorbeşti cu el?

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa