De ce sunt păpușile importante pentru copil?

joaca-cu-papusile-totul-despre-mame

Știi cum contribuie păpușile la dezvoltarea copilului?

Jucatul cu păpușile are mai multe funcțiuni și se practică de mii de ani, însă psihologii avertizează că acest tip de joacă îi permite copilului să înțeleagă mai ușor ceea ce trăiește. Vă povesteam într-un articol anterior că fiecare copil imită, însă în cazul de față păpușile sunt un fel de dublură a copilului. Astfel, o păpușă îți poate ajuta fetița să treacă mai ușor peste frustrări (de la reproșuri până la refuzuri). Toate acestea îl vor ajuta să accepte și să înțeleagă, să se repereze în timp în funcție de diferite activități. Copilul va deveni în același timp actor, nu numai un subiect pasiv față de dorințele adulților din viața lui.

Un al doilea beneficiu pentru acest tip de joacă este acela că îi permite copilului să se pună în locul părințior sau al oricărui alt adult care se ocupă de el. Acesta este cazul când copiii imită adultul cu ajutorul păpușii. Observăm de cele mai multe ori cum un copil îi va spune păpușii sale: „Mama trebuie să plece și tata va sta cu tine”, moment în care își schimbă și vocea pentru a semăna cu a tatălui. Păpușa capătă personalitatea copilului și servește ca sprijin în imitarea adultului.

Un al treilea beneficiu are loc în cazul copiilor mai mari, care se duc la grădiniță sau școală și pentru caree păpușa servește drept educatoare sau confident. Acesta este momentul în care copilul va vorbi cu păpușa și îi va împărtăși secretele sale. Păpușa poate lua rolul surorii sau prietenei, îi va asculta gândurile și sentimentele, dar va fi și un sprijin în învățarea copilului să comunice cu ceilalți copii de vârsta sa.

Păpușile dezvoltă imaginația la orice vârstă

Cu toții știm că imaginația este foarte importantă și că reprezintă un factor decisiv pentru reușita școlară, limitează impulsivitatea și agresivitatea, dezvoltă capacitatea copiilor de a avea răbdare – o calitate atât de necesară pentru o viață împlinită.

De ce există păpuși diferite pentru fiecare vârstă?

Cu siguranță ai intrat și tu într-un magazin plin de jucării și ai constatat că sunt așezate pe categorii de vârstă. Există un motiv bine întemeiat în acest sens: copilul se joacă diferit cu păpușile sale la vârste diferite. Dacă este foarte mic, în jurul vârstei de 18 luni, copilul va imita păpușa și se pune în locul ei, dar dacă asociază păpușa cu imaginea mamei, atunci copilul va alege o păpușă mai mică decât el.

La 4-5 ani copilul își imaginează deja păpușa ca fiind o prietenă, de aceea va alege păpușile care par mai în vârstă. În funcție de vârsta lui, copilul va alege o păpușă bebeluș sau una care să reprezinte diverse personaje.

Ce sex ar trebui să aibă păpușa?

Păpușa poate fi o fetiță sau un băiețel. De exemplu: o fetiță care are un frățior bebeluș va dori un bebeluș tocmai pentru a învăța care este relația cu frățiorul în realitate și cum se pot juca împreună.

Păpușile nu sunt simple jucării, ci contribuie fundamental la dezvoltarea și educația copilului. Cumpără-i păpuși de toate felurile, astfel încât să poată imita un doctor, un profesor, un bucătar, să-i facă hăinuțe dacă este suficient de mare sau orice îi poate stimula imaginația.

Copilul tău cum se joacă?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa