De ce unii oameni dau mai departe cadourile primite

Daniela Ghiorghe

Sezonul sărbătorilor de iarnă a venit din nou. Însă odată cu el, sosesc nu numai cozonacii și sarmalele, ci și cadourile. Pe principiul ”dar din dar se face rai”, unii au obiceiul de a oferi mai departe cadourile primite, scrie psychologytoday.com. Cum se explică acest obicei?

Dăruirea de cadouri este o practică valoroasă a umanității. Fortifică relațiile interumane, întărește structura comunităților și unifică societăți. A da cadouri este un obicei nobil și plin de compasiune, care nu ar trebui văzut ca o tranzacție monetară.

Unii oameni nu dau mai departe cadourile primite, susținând că nu este un lucru moral. Alții, pe de altă parte, văd acest obicei ca pe o oportunitate de a atenua anxietatea cauzată de alegerea cadourilor sau din motive financiare.

5 cadouri de designer, Made în RO, pentru copii

Deși multă lume face acest lucru, există foarte puține studii în privința subiectului. Într-un studiu din 2015, publicat  în Journal of Business Research, cercetătorii de la Universitatea Fairleigh Dickinson au identificat 4 motive pentru care oamenii dau cadouri mai departe:

Altruism. Acest lucru are loc atunci când o persoană primește un cadou și, deși îi place sau ar putea să-l folosească, decide că i se potrivește mai bine unui prieten sau rude. Dându-i darul unei persoane dragi, acesta devine un prieten sau un membru al familiei mai bun. Datul mai departe a cadourilor din motive altruiste este un obicei idealist, ține cont de sentimentele altor oameni și poate fi spontan sau planificat. De exemplu, dacă ai primi cadou o cutie de bomboane care îți plac, dar apoi îți amintești că prietena ta le adoră, s-ar putea ca acele bomboane să ajungă la ea.

Pragmatismul poate fi, la fel ca altruismul, spontan sau planificat și implică datul mai departe a cadourilor nedorite, care nu sunt necesare, sau a celor inadecvate. Această metodă poate rezolva o problemă, cum ar fi uitatul cumpărării unui cadou sau a unei persoane care este foarte greu de mulțumit. De exemplu, dacă este ajunul Crăciunului și ai uitat să-i iei un cadou vecinului, poți să-i dăruiești o sticlă de vin pe care ai primit-o la birou.

Jucăuș. Această deprindere este una expresivă și are ca scop distracția și întărirea legăturilor din comunitate. Mai multe ritualuri s-au creat în jurul acestui obicei (cum ar fi Secret Santa – să primești cadouri de Crăciun fără să știi de la cine, prin tragere la sorți). De exemplu, unii membri ai familiei care au primit pulovere urâte, în spirit de glumă, le pot da mai departe altor persoane care au nevoie de ele.

Pentru a demonstra ceva. Această obișnuință poate avea loc din mai multe motive. Unu, pentru că persoana care primește cadoul nu este recunoscătoare. Doi, pentru a arăta că nu-ți place o anumită persoană sau cadoul primit. De exemplu, dacă ai primi o eșarfă mov de la sora ta, care știe că urăști această culoare, iar tu îi dai înapoi cadou aceeași eșarfă.

De ce micuții au nevoie să creadă în Moș Crăciun

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa