De vorbă cu preșcolarii despre sexualitate. Cum le explicăm copiilor diferențele dintre sexe

Magda Popescu
diferențele dintre sexe

Copiii mici sunt în mod natural curioși cu privire la diferențele dintre sexe. Iar când apar întrebări stânjenitoare sau chiar situații dificil de gestionat, părinții au tendița de a reacționa ușor agresiv. Specialiștii site-ului psychologytoday.com explică de ce pedepsele și agresivitatea nu sunt o metodă de a explica preșcolarilor despre sexualitate.

Să luăm un exemplu concret: Iulia are 4 ani și se joacă în camera ei cu prietenul venit în vizită.

După un timp de liniște, mama Iuliei îi vizitează și este șocată când îi găsește pe cei doi copii complet dezbrăcați. Cum ar trebuie să reacționăm în astfel de situații?

Nefamiliarizați cu comportamente sexuale ale copiilor, părinții ajung la concluzia că este ceva foarte rușinos în a sta dezbrăcat în fața altui copil, mai ales de sex opus, și reacționează dur în astfel de situații. Însă, explorarea sexuală este o etapă naturală în dezvoltarea unui copil, iar părinții trebuie să facă o distincție între copilărie și sexualitatea adultă.

            Masturbarea la copii. O practică frecventă, pentru care nu trebuie certați

Copiii încep să exploreze sexualitatea de mici. Ei examinează toate părțile corpului lor pentru a afla cine sunt. După renunțarea la scutece, atingerea organelor genitale devine ceva normal și este o activitate care le aduce plăcere – plăcerea sexuală și iubirea de sine și de propriul corp sunt sentimente pozitive pentru copii, care construiesc un adult sănătos din punct de vedere emoțional.

Preșcolarii au curiozități despre diferențele dintre băieți și fete, o atenție deosebită atribuind diferențelor anatomice. Este adevărat că foarte importante în gestionarea acestor situații sunt limitele pe care le transmitem, însă acestea se pun conștienți de faptul că aceste curiozități despre intimitate sunt naturale și normale. Prin urmare, trebuie să alegem cuvintele și acțiunile noastre cu atenție, pentru a evita situații rușinoase sau jenante dar și stabilirea oricăror asocieri negative.

Câteva sfaturi despre cum le vorbim copiilor mici despre sexualitate

-Dacă aveți parte de surprize ca cea prezentată mai sus, nu vă pierdeți calmul! Amintiți-vă că sunteți martorii dezvoltării normale a copiilor.

-Opriți-i din ”joc” calm și pozitiv, fără țipete sau pedepse. Ați putea spune, de exemplu: „E timpul să vă îmbrăcați”

-Când stabiliți limite, amintiți-le că este important să fie curioși:”Este bine să știi cât mai multe lucruri despre corpul tău și să fii curios despre corpul altcuiva, însă atingerea părților intime ale altcuiva nu sunt permise”

-Oferiți-le cât mai multe informații, sprijinindu-le astfel interesul și curiozitățile: „Avem o carte despre corpul uman pe care o putem citi împreună; îți pot răspunde la întrebările pe care le ai despre corpul tău”. Sunt multe cărți pentru copii pe acest subiect, așa că puteți alege una care vă face să vă simțiți confortabil.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa