Dezvoltarea socială și emoțională a copiilor în primul an de școală

TOTUL DESPRE MAME

Copilul tau va avea tactici imbunatatite cand vine vorba de a forma si a pastra o prietenie cu adulti sau cu alti copii. Sa fie parte dintr-un grup va deveni un aspect foarte important pentru copilul tau.

Dezvoltarea emotionala

La varsta aceasta, copilul tau continua sa-si mareasca cercul de prieteni adulti in care sa aiba incredere. In acelasi timp, se va simti mai apropiat de anumiti oameni, iar educatoarea clar poate ajunge in topul oamenilor preferati de cel mic.

Va incepe sa aiba din ce in ce mai multa incredere in sine prin faptul ca stie si ca poate sa faca lucruri noi. De exemplu, vei observa incantarea din vocea copilului cand iti va spune: „stiu sa citesc asta”. Devine, de asemenea, din ce in ce mai constient de calitatile si de aptitudinile sale.

Incepe sa foloseasca un limbaj mai complex pentru a se exprima si pentru a comunica ce simte. Copilul tau se va folosi de resurse psihice, cognitive si imaginare pentru a-si gasi consolare. De exemplu, se va duce in camera lui daca se simte trist sau suparat. Asta nu inseamna ca nu are nevoie de ajutorul tau.

Dezvoltare sociala

Copilului tau ii face o placere din ce in ce mai mare sa interactioneze cu alti copii si adulti. Si-a marit repertoriul de formule introductive, dar si de idei de socializare si sa nu te miri daca te roaga sa mergeti alaturi de anumite grupuri sau daca il vezi ca imparte din dulciurile lui cu alti copii. Isi incepe procesul de socializare.

Se va implica in jocuri complexe si colaborative, inclusiv jocuri cu personaje imaginare si cele care impun reguli. Prieteniile cu alti copii sunt foarte importante pentru copilul tau, mai ales cele de la scoala. Va cauta sa fie acceptat in grupuri si va avea nevoie de validare de la alti copii intreband daca: „suntem prieteni, nu?”.

Copilul tau va folosi acum o gama mai larga de cuvinte si actiuni pentru a demonstra ca intelege si ca ii pasa de sentimentele celor din jur. De exemplu, e foarte probabil sa mearga la un copil care e suparat ca i s-a daramat castelul de nisip si sa-i spuna: „nu te ingrijora, te ajut eu sa construiesti altul”.

Incepe sa-si largeasca si catalogul de strategii in care include negocierea si compromisul, metode pe care le foloseste pentru a rezolva conflictele inainte sa apeleze la ajutorul unor adulti. Va sti sa negocieze pentru a obtine rolul mai interesant dintr-un joc daca promite ca va face schimb apoi cu partenerul de joaca. Chiar daca se dezvolta in aceste paliere ale vietii, inca are nevoie de ajutorul tau pentru a slefui
calitatile nou dobandite.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa