Dr. Olivia Timnea: „ADHD este o boală adevărată”

Raluca Dumitrică
adhd-totul-despre-mame

ADHD este una dintre acele afecţiunile despre care se vorbeşte din ce în ce mai mult în ultimul timp. Am aflat de la conf. univ. dr. Olivia Timnea câteva lucruri foarte importante despre ADHD şi despre felul în care îi afectează pe copii.

TOTUL DESPRE MAME: Ce este, mai exact, ADHD?

Conf. dr. Olivia Timnea: ADHD este o tulburare de comportament caracterizată prin imposibilitatea pacientului diagnosticat de a-şi menţine atenţia şi de a se concentra asupra unui lucru fără a fi distras, de impulsivitate şi hipereactivitate. Afectează funcţiile executive sau abilităţile cognitive necesare pentru a planifica, organiza şi finaliza diverse sarcini.

TOTUL DESPRE MAME: De ce este ADHD considerat o boală modernă?

Conf. dr. Olivia Timnea: Această afecţiune este considerată că fiind o boală modernă pentru că în trecut copii nu erau diagnosticaţi, găsindu-se scuze de genul „copii zburdalnici”. Diagnosticul a fost stabilit în noua epoca farmaceutică de către medicii pedopsihiatri şi denumit Attension Defficit/Hiperactivity Disorder (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie).

TOTUL DESPRE MAME: Ce rol joacă componentă genetică în această tulburare? Poate fi vorba despre transmiterea sa de la bunici/părinţi la copii?

Conf. dr. Olivia Timnea: Componenta genetică reprezintă cauza în procent de 80%. Aproximativ 1/3 din părinţii copiilor care suferă de această afecţiune sunt afectaţi la rândul lor de boală.

TOTUL DESPRE MAME: Către ce medic se poate îndrepta un părinte pentru diagnosticarea corectă a acestei afecţiuni?

Conf. dr. Olivia Timnea: În primă fază, părintele ar trebui să se adreseze medicului de familie, ulterior pediatrului, iar pentru un diagnostic de certitudine medicilor pedospihiatri. Aceştia din urmă sunt specializaţi în studiul şi tratamentul bolilor mintale la copii şi adolescenţi.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt şansele ca tulburarea să se regăsească la ambii copii/toţi copiii din cadrul aceleiaşi familii?

Conf. dr. Olivia Timnea: Având o transmitere genetică de 80% , afecţiunea poate apărea la ambii sau chiar toţi copiii din familie. Raportul de apariţie în funcţie de sex demonstrează că procentul de băieţi: fete este de 2,5-12:1, la băieţi predominând la vârstă şcolară, iar la fete fiind constanţa pe grupe de vârstă.

De asemenea, factorii familiali şi sociali, precum şi absenţa mamei şi plasarea în orfelinate, mediul haotic de creştere din cadrul aceleiaşi familii, toate favorizează apariţia ADHD.

TOTUL DESPRE MAME: În ce măsură comportamentul specific unui copil cu ADHD poate fi imitat de alţi copii şi, astfel, înmagazinat pe termen lung? Putem vorbi despre anumite caracterisitici contagioase ale ADHD-ului?

Conf. dr. Olivia Timnea: Comportamentul imitativ este specific copiilor de vârste mici , dar acesta nu o să fie înmagazinat pe termen lung, ADHD-ul neavând caracteristici contagioase.

TOTUL DESPRE MAME: Care este posibilitatea că ADHD-ul să fie declanşat ulterior, în anii de mai târziu ai copilăriei, de un stimul extern?

Conf. dr. Olivia Timnea: ADHD are un debut precoce înaintea vârstei de 7 ani şi apare ca o combinaţie între hiperreactivitate, comportament dezordonat şi lipsa de atenţie şi concentrare.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt principalele mituri despre ADHD cu care vă întâlniţi în cabinet şi pe care vi le-aţi dori dispărute?

Conf. dr. Olivia Timnea: La cabinetul medical aud foarte multe mituri despre această tulburare, dar cele care mă frapează cel mai mult sunt următoarele:

– ADHD nu este o boală adevărată;

– Toţi copiii hiperactivi au ADHD;

– Dacă nu îi mai dai dulciuri, îi trece ADHD-ul;

– Proasta creştere duce la ADHD.

TOTUL DESPRE MAME: Care ar trebui să fie cea mai potrivită atitudine a societăţii la adresa acestei tulburări?

Conf. dr. Olivia Timnea: Consider că ADHD este o boală adevărată şi, netratată sau nediagnosticată, poate să aibă o evoluţie gravă asupra pacienților, şi mai ales asupra familiei acestora. Această afecţiune trebuie tratată şi înţeleasă de către societate exact aşa cum este ea şi, ca atare, metodele de tratament, respectiv terapia comportamentală, ar trebui să fie gratuite şi suportate de serviciile medicale.

adhd

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa