Fetele independente se cresc cu dragoste și respect

Cristina Călin, redactor
Fete independente

Egalitatea dintre femei și bărbați este un subiect atât de dezbătut pentru că în practică lucrurile nu stau la fel de bine ca în teorie. Cum ne asigurăm că vom avea fete independente, puternice și cu încredere în ele?

Potrivit psihologului pediatru australian, Steve Biddulph, citat de independent.co.uk, părinții trebuie să ale ofere micuțelor un start în viață plin de dragoste și siguranță, să le lase timp să fie copii, să le dezvolte abilitatea de a lega prietenii, să se bucure de dragostea și mai ales respectul tatălui, să li se vorbească despre sexualitate, să fie învățate să aibă coloană vertebrală și simț al umorului. Acestea sunt soluțiile pentru a crește fete independente.

”Fiecare fetiță este diferită, dar ceea ce este unitar este faptul că trebuie să li se transmită mesaje pozitive despre sexualitatea lor și să li se spună că ele decid ceea ce se întâmplă cu corpul lor. Sprijinul tatălui este esențial. Dacă acesta este prea ocupat sau prea distant acest lucru se va vedea în dezvoltarea ulterioară a fetiței”, a declarat psihologul.

Sfatul principal dat de Biddulph este ca părinții să ”curețe” casa de influența media. Copilul nu trebuie să audă tot timpul despre cât de important este modul în care arată pentru că astfel pe lângă faptul că se va simți mereu presată să fie într-un anume fel, va avea și o imagine distorsionată a realității. Influența femeilor din familie trebuie să fie una pozitivă. Trebuie să aveți grijă ce mesaj le transmit bunicile sau mătușile mai în vârstă care sunt tentate să explice totul raportat la perioada în care au trăit ele.

Problemele cu care se confruntă fetițele nu sunt neapărat ale lor ca individ. Ele sunt suma presiunilor, problemelor, inegalităților, stigmatelor și abuzurilor suferite de toate femeile de-a lungul istoriei. De aceea, este important să le inoculăm și o doză de feminism, după părerea psihologului australian. ”Feminismul contează pentru fată ca individualitate. De la vârste tot mai mici ele își urăsc corpul, se simt stresate în preajma băieților sau sunt presate să facă sex atunci când nu vor. Fetele nu se mai simt sigure să plece unde vor și sunt victime ale abuzurilor, li se spune că nu pot face anumite lucruri doar pentru că sunt de sex feminim. O cantitate de feminism le poate ajuta să depășească aceste probleme. Vor înțelege că de-a lungul istoriei toate femile s-au luptat cu astfel de neajunsuri, că nu ele personal au făcut ceva de au ajuns în astfel de situații”, spune Biddulph.

Fete independente înseamnă tați implicați

În viziunea psihologului societatea nu este suficient de atentă cu părinții. Aceștia nu mai au timpul necesar să se bucure în liniște și armonie de familiile lor, să fie atașați de cei mici. Guvernele aproape că obligă mamele să se întoarcă la serviciu cât mai devreme posibil, făcându-le să se simtă într-un fel inferioare că au născut. Astfel, părinții sunt mereu pe fugă, iar graba asta îi împiedică să își cunoască copiii. Mulți nici nu știu cu ce se confruntă cei mici, nu știu ce este cu adevărat în sufletul lor. Părinții încep să devină frustrați la rândul lor din lipsă de liniște și de intimitate. Situația este aceeași și în școli unde profesorii nu mai au timp să le pese de copii.

Interacțiunea cu tatăl, esențială pentru dezvoltarea cognitivă a copilului

Totuși, apreciază Biddulph faptul că tații se implică în familie mult mai mult decât o făceau în generațiile anterioare. Un pas înainte ar fi ca aceștia să înțeleagă mai bine rolul pe care îl au în relația cu fetele lor, mai ales când acestea ajung la cârsta adolescenței. Ar trebui să continue ceea ce au început în copilărie, iar ieșirile împreună nu ar trebui să se rărească pentru a le da fiicelor sentimentul de siguranță. Acesta este motivul pentru care tații trebuie să se poarte cu respect și dragoste cu soțiile lor, pentru a le transmite copilelor mesajul că așa trebuie să stea lucrurile și pentru a avea fete independente.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa