Gelozia fratelui mai mare. Cum îl ajuți să-i facă față?

gelozie frati

Gelozia fratelui mai mare este o chestiune absolut normală, spun specialiștii, însă pe tine nu te încălzește deloc concluzia aceasta. Gelozia începe în momentul în care te întorci de la maternitate cu un frățior și este foarte probabil să nu se termine niciodată. Din fericire, există diferite modalități prin care să-l poți ajuta pe copilul mai mare să se simtă mai bine în prezența celui mic, scrie newparent.com.

Gelozia pe copilul mic poate lua mai multe forme. Copiii vor spune că s-au plictisit de noul membru al familiei sau că ar vrea să-l trimiți înapoi. Alteori, s-ar putea să-l strângă prea tare în brațe pe bebeluș, după cum afirmă Leon Hoffman, director al Centrului Pentru Părinți Pacella, de la Institutul de Psihanaliză a Societății din New York.

Pentru a păstra gelozia copilului în limitele normale, este important ca prichindelul tău mai în vârstă să nu se simtă înlocuit de bebeluș. Iată cum îl poți ajuta:

Explică-i nevoile bebelușului

Până când să naști al doilea copil, primul născut a fost centrul lumii tale. Acum, el trebuie să împartă atenția ta cu altcineva, fiind un proces frustrant pentru el. Dă-i de înțeles că el și bebelușul au parte de aceeași dragoste, dar că și bebelușii au nevoie de prezența mamei. La fel cum a avut și el nevoie când era mai mic. Fă-l să se simtă special arătându-i pozele cu el când era bebeluș și arătându-i asemănările dintre el și bebeluș.

Învață-l să fie sensibil

Uneori, copiii mai mari pot fi mai duri cu bebelușii, pur și simplu pentru că nu își dau seama cât de fragili sunt aceștia. Ajută-l pe copil să înțeleagă că fratele sau surioara sa este prea mică pentru a se juca acum, dar că poate să-i dea degetul să-l strângă, să-i arate jucăriile moi și să-i numere degetele de la picioare. Poți exersa pe o păpușă în primă instanță.

Fă-l să se simtă important

Este esențial să-i arăți copilului tău cât de important este să fii fratele mai mare. Roagă-l să te ajute cu bebelușul spunându-i mereu cât de norocos este cel mic că are un frate mai mare care are grijă de el. Ia-l în brațe pe copilul mai mare de fiecare dată când simte nevoia să fie alintat.

Planifică timp petrecut doar cu copilul mai mare

Piticului tău îi este dor de timpul special petrecut cu tine înainte de a fi venit pe lume bebelușul, așa că încearcă să-ți împarți puțin timpul, pentru a fi alături doar de el.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()