6 greșeli ale părinților care pot stârni gelozia copiilor

Ramona Dinescu

Gelozia este o stare emoțională care poate păși foarte discret în viața copilului. Acest sentiment poate apărea la adresa fraților, prietenilor sau chiar colegilor de clasă.

Gelozia la copii poate apărea din simplu motiv că prietenul copilului tău a primit o bicicletă nouă. Dacă te întrebi ce poți face pentru a înlătura aceste emoții negative din mintea copilului tău, iată o listă cu principalele greșeli pe care le fac părinții și care duc la gelozie, dar și cu cele mai importante sfaturi care pot ajuta la îndepărtarea acestui sentiment negativ, așa cum sunt descrise de momjunction.com.

Greșelile părinților pot cauza gelozia la copii

Gelozia poate afecta copilăria din cauza faptului că anumite comportamente ale părinților pot iniția competiția între cei mici. Iată câteva greșeli comune ale părinților ce pot duce la apariția sentimentului de gelozie.

–       1. Răsfățul copilului: Dacă îți alinți prea mult copilul și îl răsfeți, s-ar putea să simtă că nu are concurență acasă. Atunci când un nou copil apare în familie sau atunci când se întâlnește cu un prieten care pare mai puternic decât el, se simte nesigur. El vede în noul născut sau în prieten motivul nesiguranței sale. Ar putea suferi de depresie atunci când nu obține ceea ce vrea și ar putea să se simtă inferior pe măsură ce crește.

–       2. Supra protecție: A-ți proteja excesiv copilul și apoi, într-o bună zi lăsându-l liber, ar putea însemna că brusc îl lași singur în sălbăticie. Ar putea deveni rezervat și timid, comportament ce ar putea conduce la gelozie atunci când va vedea un copil încrezător.

–       3. Parenting autoritar: a-ți controla excesiv copilul este o altă greșeală ce sporește sentimentul de gelozie la copii. Dacă stabilești reguli stricte și fără prea multe explicații, rezultatul îl poate afecta pe cel mic. El va crește cu o încredere de sine scăzută și se va simți mai puțin important decât frații sau prietenii săi.

–       4. Comparația cu alți copii: o altă greșeală periculoasă pe care o fac părinții este aceea de a compara copiii între ei. Comparația poate duce doar la gelozie, rivalitate și lipsa încrederii în sine.

–       5. Crearea unei competiții nesănătoase: punându-i pe copii să facă aceeași activitate și apoi să le compari rezultatele nu face altceva decât să creeze o competiție nesănătoasă între ei. Un copil poate fi mai talentat decât altul la ceva anume, lucru ce poate duce la gelozie.

–       6. Ordinea în care s-au născut frații: Uneori părinții pot acorda atenție pe baza ordinii în care s-au născut copiii. De exemplu, primul născut poate fi gelos pe frățiorul său mai mic atunci când vede că acestuia i se acordă mai multă atenție. Odată cu sosirea bebelușului în familie, fratele mai mare se poate simți detronat, lucru ce poate duce la instalarea sentimentului de gelozie.

Semne ale geloziei la copii

În copilărie, poți observa semnele geloziei atunci când copiii se joacă între ei. Este des întâlnită situația în care copilul gelos îl lovește tare pe celălalt copil, spunând apoi că a fost „din joacă”.

Cum poți gestiona gelozia la copii?

Înainte de a te confrunta cu gelozia copilului tău, asigură-te că nici tu nu manifești sentimente de gelozie la adresa fraților tăi, prietenilor sau vecinilor, de exemplu.

Ascultă-l! În cele mai multe cazuri, comportamentele de gelozie și invidie au rădăcini foarte adânci. Vorbește cu copilul tău pentru a afla motivele geloziei sale asupra unei persoane anume și ascultă-l cu atenție. Ar putea fi cazuri în care copilul nu are încredere în sine și o stimă de sine foarte scăzută. Ar putea să nu fie sigur de aspectele sale pozitive, ceea ce ar putea duce la manifestarea geloziei asupra altcuiva.

Citește-i din clasici. Poveștile clasice și fabulele au un mesaj subliminal și o morală bine ascunse între rânduri. Copilul ar putea să tragă pilde din ele ce să-l ajute în acest stadiu crucial al dezvoltării sale.

Explică-i cu exemple. Un alt truc grozav pentru a sublinia importanța sentimentelor pozitive legate de o anumită persoană este setarea ta ca exemplu. Fă complimente apropiaților în fața copilului.

Învață-ți copilul să împartă. Copiii au tendința de a nu împărți cu alții ceea ce au, fără nici un motiv anume. Dacă îi vorbești despre cât este de important să împarți îl vei ajuta să scape de sentimentul de nesiguranță și, mai devreme sau mai târziu, ar putea să se bucure de compania unui copil pe care deunăzi l-a invidiat.

Arată-i că-l iubești. Nu contează pentru care motiv, ghidajul părinților asociat cu dragostea și grija pot repara de multe ori lucruri care îi dau mari bătăi de cap copilului.

Nu îl compara cu alții! Nu compara performanța copilului tău cu a altora deoarece acest lucru îl devalorizează. De asemenea, niciodată nu compara rezultatele școlare ale copilului tău cu cele ale colegilor săi de școală sau ale fraților sau prietenilor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa