Incestul emoțional. Atunci când părinții…

Anca Vlad
incestul emoțional

Incestul emoțional sau incestul ascuns, așa cum mai este numit, ia naștere atunci unul dintre părinți (sau amândoi) caută suport emoțional la copilul lui, punându-i pe umeri probleme care ar trebui împărtășite și rezolvate doar cu ajutorul unui alt adult. Deși efectele pot fi asemănate cu cele ale incestului fizic, termenul nu se încadrează la abuz sexual.

Psihologul Kathy Hardie-Williams, doctor în științe, specializat în tratarea cuplurilor și a copiilor, explică în detaliu, pentru Good Therapy. Ea spune că, de cele mai multe ori, când a consiliat sau tratat o persoană care avea un blocaj emoțional, a ajuns la concluzia că, în copilărie, a fost pe post de confident pentru unul dintre părinți, fiind nevoit să-i asigure sprijin emoțional.

Copiii puși în această situație se pot simți speciali sau privilegiați pentru că un adult, și mai ales părintele lui, le împărtășește informații și ce le cere sprijinul, creând senzația de apropiere. Din păcate însă, ținând cont că nevoile copilului sunt ignorate în favoarea celor ale părintelui, acest lucru poate avea consecințe devastatoare pe termen lung.

E adevărat că e dorit ca relația dintre copil și părinți să fie una apropiată, dar într-o relație sănătoasă, părintele trebuie să pună pe primul loc nevoile copilului și nu viceversa. Când cel mic este pus în poziția de a face față problemelor adultului, se creează o dinamică nesănătoasă în care, în cele din urmă, el devine părinte.

Acești copii sunt abandonați din punct de vedere emoțional și le este furată copilăria.

De cele mai multe ori, incestul emoțional apare când un adult este în proces de divorț sau este implicat într-o relație fragilă, este singur sau a trebuie să înfrunte probleme precum infidelitatea partenerului, boli mintale sau dependența.

Alteori, mama sau tata încearcă să-și șantajeze partenerul în timpul unui divorț/separare, punând copilul la mijloc sau complotând cu el, ceea ce crește nivelul de dependență al adultului față de cel mic. În schimb, copilul, simțindu-se important, va face totul ca să protejeze acest părinte.

Este important de reținut, subliniază Hardie-Williams, că în cele mai multe cazuri părintele abuzator nici măcar nu realizează că acest comportament are un impact major asupra copilului pentru că, în realitate, nu vrea să-l rănească. Dar și impactul, și suferința există!

Ce impact are incestul emoțional

Copiii care au trecut printr-un incest emoțional pot avea mari dificultăți în a impune limite și, la maturitate, își vor pune propriile nevoi pe primul plan fără să se simtă vinovați. Mai mult, le va fi afectată sexualitatea și vor avea probleme în intimitate. Incestul emoțional poate da naștere unui sentiment nesănătos de loialitate sau obligație față de unul dintre părinți, care poate duce la un sentiment de iubire/ură. Alte consecințe sunt abuzul de medicamente, senzația de imperfecțiune, lipsa respectului de sine, compulsivitate la locul de muncă și în relațiile sexuale, dar și dependența de mâncare.

Cum se tratează incestul emoțional

Pentru cei care au trăit incestul emoțional în copilărie există câteva modalități prin care se pot trata. Acestea includ:

  • Terapia sau consilierea. E important să găsească un specialist în tratarea copiilor abuzați sau a codependenței, care să se concentreze pe nevoile lui.
  • Autoajutorarea. Primul pas este să se considere un supraviețuitor al incestului emoțional. Odată înțeles acest lucru, poate începe procesul de vindecare.
  • Jurnalul. Simplul fapt că scrie despre ceea ce a trăit și i-a creat probleme poate avea un efect de purificare și, în același timp, îl poate ajuta să înțeleagă ce înseană comportamentul obsesiv-compulsiv care apare deseori ca urmare a folosirii mecanismelor defensive menite să-l apere în perioada în care a fost supus incestului emoțional.
  • Psihoeducația. Există numeroase surse de informare oferite de specialiști care-l ajută să înțeleagă ce este și cum l-a afectat incestul emoțional. Cunoașterea înseamnă putere. Odată ce înțelege ce i s-a întâmplat și cum îi afectează viața și relația de cuplu, poate începe procesul de vindecare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa