Jocul lumanarelelor. Dragostea pe intelesul copiilor

Cata neliniste se aduna in inima unui copil care afla ca va mai avea un fratior sau o surioara! Cum sa ii explici ca dragostea ta pentru el nu va scadea si nu se va imparti? Timpul poate, dar dragostea nu. Desi copiii iubesc cu intensitate si sinceritate, poate fi dificil pentru un parinte sa discute cu un copil tocmai despre acest sentiment.

Iata insa un joc simplu si eficient care il va ajuta pe cel mic sa inteleaga ca dragostea nu se imparte ci se inmulteste cand apare un nou membru al familiei.

Adu pentru joc mai multe lumanarele, cate una pentru fiecare membru al familie. Aprinde prima lumanare pentru tine (“Vezi, aceasta este lumanarea mea iar flacara care arde este dragostea mea”) si apoi, de la lumanarea ta aprinde o lumanare pentru partenerul tau (“Eu i-am dat toata dragostea mea tatalui tau si acum, uite ca amandoi avem multa dragoste”). Urmatoarea lumanare, lumanarea copilului, aprinde-o de la primele doua lumanari (“Din dragostea noastra, ai aparut tu, ti-am dat tie dragostea noastra, si acum toti trei avem dragoste”). Atrage-i atentia ca nici o lumanare nu s-a stins atunci cand a dat lumina unei alte lumanari, dimpotriva: impreuna stralucesc mult mai frumos. La sfarsit, aprinde lumanarea copilului pe care il astepti de la toate trei lumanarile, inclusiv de la lumanarea copilului si explica-i: “Dupa ce o sa vina surioara ta, eu o sa am la fel de multa dragoste pentru tine, iar familia noastra va avea si mai multa dragoste pentru ca vom avea si dragostea bebelusului”.

Jocul simbolic pe care ti-l propunem s-ar putea sa iti faca la fel de mult bine tie cat si copilului tau. Nu putine sunt mamele care se ingrijoreaza ca isi vor neglija primul copil odata cu venirea celui de-al doilea, iar aceasta mica parabola ne reaminteste tuturor ca dragostea ne da intelepciunea si rabdarea de a fi alaturi de toti oamenii pe care ii iubim.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație