Află care sunt lucrurile esențiale pe care un copil trebuie să le știe despre străini

Adriana Moscu
despre straini totul despre mame

În ziua de azi, părinții își fac multe griji legate de siguranța copiilor. Iată câteva lucruri esențiale pe care copilul tău ar trebui să le știe despre străini!

„Să nu intre în vorbă cu persoane necunoscute.” „Să nu primească niciodată nimic de mâncare de la un străin.” „Să nu aibă încredere într-o persoană pe care nu o cunoaște bine.” Toate aceste reguli vor pune presiune pe psihicul copilului și îi vor crea anxietate socială. Într-un final, va ajunge să nu mai aibă încredere în nimeni și să se teamă chiar și de umbra sa.

În loc să-l sperii mai mult decât e cazul și să-l faci să nu mai vrea să iasă din casă neînsoțit, mai bine învață-l cum să facă diferența între străinii răuvoitori și cei cu totul inofensivi.

Iată câteva sfaturi binevenite:

Cine este un străin?

Un străin este orice persoană pe care familia ta nu o cunoaște îndeajuns de bine. De obicei, cei mici se gândesc la “străinii răi” ca la acele personaje cu înfățișare neplăcută, chiar înfricoșătoare, din desenele animate sau filmele pentru copii. E o imagine falsă, chiar periculoasă – adesea, “străinii răi” acționează pentru a-și atinge scopul sub o înfățișare plăcută la vedere, pe care copilul o poate considera prietenoasă. Explică-i copilului tău că nimeni nu își poate da seama dacă un străin e bine sau rău intenționat doar judecând după aspectul exterior.

Nu toți străinii sunt răi! Iată ce ar trebui să știe un copil despre străini:

În niciun caz nu-ți învăța copilul să considere că toate fețele necunoscute nu sunt de încredere. La un moment dat, dacă se întâmplă să fie amenințat, hărțuit sau urmărit pe stradă, ori dacă se pierde, va trebui să apeleze la ajutorul unui străin. Învață-l să meargă fără reținere la polițiști sau alte persoane îmbrăcate în uniformă – pompieri, gardieni. Profesorii (poate intra în curtea unei școli) și librarii (poate intra într-o librărie) sunt, de asemenea, străini de încredere. Va fi în siguranță dacă va intra în sediul oricărei bănci și va cere ajutorul personalului, sau în orice supermarket, ca să ceară ajutorul pazei sau al vânzătorilor. Și în restaurante cel mic poate găsi refugiu. Desigur, întotdeauna trebuie să ceară ajutorul celor care lucrează acolo, nu clienților. Dacă în apropierea lui nu există niciuna din persoanele de mai sus, învață-l să ceară ajutorul unei femei – dacă aceasta e însoțită și de un copil, cu atât mai bine.

Cum să recunoască situațiile periculoase și să le facă față

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știe cel mic este cum să recunoască și să se descurce în situațiile periculoase sau suspecte în care este abordat de un străin. Iată câteva dintre ele:

  • atunci când străinul îi cere copilului să încalce cuvântul părinților;
  • când străinul vorbește de rău părinții în fața copilului;
  • când îi cere copilului să țină un secret față de părinți sau de profesori;
  • când străinul cere ajutorul copilului sau pur și simplu îl face să nu se mai simtă confortabil.

Sunt câțiva pași simpli, pe care cel mic trebuie să-i execute în situațiile de criză.

“Refuză. Pleacă. Țipă. Cere ajutorul” 

Toți acești pași sunt necesari, în funcție de cum escaladează situația. Într-o situație periculoasă, un copil ar trebui să spună “nu”, să fugă, să țipe pe cât de tare poate și să povestească ce i s-a întâmplat cât mai repede unui adult de încredere. Iată câteva scenarii posibile, pe care un străin periculos le-ar putea pune în aplicare, pentru a-l ademeni pe cel mic. Spune-i-le și lui, ca să le recunoască dacă va fi cazul:

  • Un străin (bărbat sau femeie) cu înfățișare plăcută, se apropie de cel mic în parc și îl roagă să-l ajute să-și găsească câinele pierdut;
  • Un străin care trăiește în vecinătatea locuinței voastre, dar cu care copilul nu a vorbit niciodată îi invită pe cel mic la el acasă, să-i ofere un suc sau ceva dulce;
  • Un străin îl întreabă pe cel mic dacă nu vrea să-l ducă acasă cu mașina;
  • Un adult pe care copilul tău îl cunoaște spune sau face ceva care îl face să se simtă stingher pe copil;
  • Când cel mic e în drum spre casă, o mașină oprește în dreptul său și cei din mașină cer îndrumare.

Ce mai poți face tu, ca părinte, pentru siguranța copilului tău

Nu trebuie să devii obsedat de siguranța copilului, dar poți lua următoarele măsuri care să scadă riscul ca micuțul să ajungă în situații periculoase:

  • Asigură-te că știi în orice situație, la orice oră, unde se află copilul tău – trebuie să fie o regulă ca cel mic să îți ceară permisiunea înainte să meargă undeva sau să se abată de la programul stabilit de voi;
  • Arată-i celui mic locurile și drumurile sigure pe unde are voie să meargă sau unde poate cere ajutorul, la nevoie;
  • Învață-l să-și urmeze instinctele: dacă se simte speriat sau stânjenit în prezența unui adult, ar trebui să găsească soluții cât mai repede, să iasă din acea situație și să se îndepărteze de străin;
  • Ajută-l să se integreze în societate și să-și facă prieteni; cu cât stă mai mult în interiorul unui grup, cu atât va fi mai în siguranță: unde-s mulți, puterea crește.

Creați un cod secret al familiei

Stabiliți mpreună un cod ușor de amintit, deși nu foarte ușor de ghicit. O parolă cum ar fi “cucu bau”, “cățeluș cu părul creț” sau “cuțu miau” ori orice alt cuvânt familiar, pe care să-l știe doar familia și cei foarte apropiați. Când un străin îi va cere să facă un lucru suspect, copilul l va întreba de parola secretă. Dacă străinul nu o știe, va pierde testul încrederii.

Dacă informațiile de mai sus ți s-au părut folositoare, îți recomandăm să citești și acest articol: Ce trebuie să ştie un copil dacă se rătăceşte

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa