Meg Hickling: „Vorbindu-le copiilor despre sex, stabilim o relaţie onestă și de încredere între părinte şi copil”

Adriana Moscu

De vorbă cu autoarea Meg Hickling despre cum, când și de ce le vorbim copiilor și adolescenților despre sex

„Cum ajung bebelușii în burtică?” „Mama, tu de ce nu ai penis?” „Ce înseamnă sex oral?” Aceste întrebări nu fac parte dintr-un scenariu de film, ci sunt întrebări firești pe care le vom auzi mai devreme sau mai târziu de la copiii noștri. Meg Hickling, autoare celebră, predă în Canada de peste un sfert de veac lecţii de „ştiinţa corpului” şi sănătate sexuală pentru copii, adolescenţi şi părinţi, ajutându-i pe adulți să dea răspunsuri corecte la întrebări ca cele de mai sus și să își consolideze o atitudine sănătoasă vizavi de sexualitate.

Citește și: „Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex”, o carte ce nu trebuie să ne lipsească din bibliotecă

Meg ne-a răspuns la o serie de întrebări despre educația sexuală de acasă și sperăm ca răspunsurile de mai jos să fie o sursă de inspirație pentru cât mai multe familii din România:

De vorbă cu Meg Hickling despre cum le vorbim copiilor noștri despre sex

TOTUL DESPRE MAME: Care este cea mai bună vârstă pentru a le vorbi copiilor despre sex?

Meg Hickling: Amintiţi-vă că la naştere începe comunicarea non-verbală. Transmitem informaţii prin expresii faciale, prin atingeri fizice şi prin atmosfera din casele şi relaţiile noastre. Odată ce copiii încep să vorbească, faptul că răspundem la întrebări cu privire la comportamentul altora în familie şi în comunitate le oferă o sumedenie de informaţii.

TOTUL DESPRE MAME: Care ar fi cele mai bune metode de a le vorbi copiilor despre sex, în funcţie de vârsta lor?

Meg Hickling: Cea mai bună abordare pentru preşcolari este de a folosi cuvinte ştiinţifice pentru părţile corpului şi de a răspunde la toate întrebările lor cu sinceritate. Mai multe strategii de a vorbi despre sex cu copiii mai mari şi cu adolescenţi vor fi prezentate în atelierele pe care le voi susţine la Bucureşti.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt efectele negative ale prezentării acestui subiect într-o manieră falsă? Ce se întâmplă când îi minţim pe copii în ceea ce priveşte sexul?

Meg Hickling: Atunci când adulţii mint sau oferă răspunsuri evazive, sănătatea sexuală a copiilor poate fi afectată.

TOTUL DESPRE MAME: Cine ar trebui să vorbească cu copiii şi adolescenţii despre sex? Părinţii, profesorii sau psihologii?

Meg Hickling: Într-o lume ideală, toţi adulţii ar vorbi deschis şi onest cu toţi copiii despre sănătatea sexuală. Copiii spun că cei cu care şi-ar dori cel mai mult să vorbească sunt părinţii lor, apoi profesorii sau specialiştii.

meg-hickling-totul-despre-mame
Meg Hickling

TOTUL DESPRE MAME: Cât de pline de provocări sunt timpurile de azi, faţă de cele trecute, din punct de vedere al discuţiei despre viaţa sexuală cu copiii şi adolescenţii?

Meg Hickling: E din ce în ce mai greu să le vorbeşti copiilor din ziua de azi despre sex, din cauza internetului şi a pornografiei.

TOTUL DESPRE MAME: România este una dintre tarile din Europa cu cel mai mare număr de adolescente care devin mame. Care ar fi sfatul tău pentru a lupta împotriva acestei probleme? Ce-ai sfătui familiile, şcoala şi guvernul din ţara noastră?

Meg Hickling: Problema sarcinilor la adolescente este aproape întotdeauna provocată de lipsa de educaţie la o vârstă timpurie. Un prim pas este să-i sprijinim pe proaspeţii părinţi să vorbească cu copiii lor şi să facem ca şcolile să înţeleagă necesitatea de a introduce educaţie sexuală adecvată fiecărei vârste, chiar şi la nivel de grădiniţă, şi să rămână această materie în programa din fiecare an.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt copiii cei mai expuşi la abuz sexual?

Meg Hickling: Copiii cu risc de a fi abuzați sunt copiii care nu beneficiază de educaţie. În activitatea mea am aflat de la abuzatori că cei pe care îi vizează sunt exact aceşti copii!

TOTUL DESPRE MAME: Cum poate fi convins un copil sau un adolescent să vorbească deschis despre faptul că a fost abuzat sexual?

Meg Hickling: Copiii şi adolescenţii (şi adulţii, de asemenea) care sunt abuzaţi trebuie să aibă încredere înainte de face dezvăluiri. Oare vor fi crezuţi? Oare vor fi pedepsiţi pentru că au mărturisit? Oare vor beneficia de susţinere în cazul în care vor povesti ce li s-a întâmplat?

TOTUL DESPRE MAME: Cum ne protejăm copiii de acel conţinut de neîncredere sau ofensator care este distribuit prin intermediul mass-media şi pe internet?

Meg Hickling: Educaţia continuă, fără judecată şi pedeapsă, îi încurajează pe copii să vorbească cu adulţii cu privire la acel conţinut ofensator pe care îl vor vedea în mass-media sau despre care vor auzi de la colegii lor.

TOTUL DESPRE MAME: Cum le vorbim copiilor despre minorităţile sexuale?

Meg Hickling: Întâi trebuie să te educi pe tine, şi apoi le poţi vorbi şi copiilor tăi despre minorităţile sexuale.

TOTUL DESPRE MAME: Cum se poate discuta despre sex cu adolescenţii şi copiii care provin din familii religioase?

Meg Hickling: Am predat în multe comunităţi religioase. În primul rând, trebuie să înveţi câte ceva despre comunitatea respectivă şi credinţele sale. Apoi poţi vorbi despre sănătatea sexuală într-o manieră care să le respecte convingerile.

TOTUL DESPRE MAME: Ce-ai recomanda unui părinte sau unui profesor căruia îi este prea ruşine să vorbească despre sex?

Meg Hickling: Adulţii care se ruşinează sau care sunt prea timizi pentru a vorbi despre sănătatea sexuală ar putea solicita la rândul lor ore de educaţie şi de consiliere pentru a se simţi mai confortabil cu acest subiect. Sau pot cere ore de educaţie şcolară şi comunitară pentru copiii şi adolescenţii lor.

TOTUL DESPRE MAME: De ce este atât de important să le vorbim deschis copiilor noştri despre sex, la urma urmei?

Meg Hickling: Există trei motive pentru a le vorbi copiilor despre sănătatea sexuală. Primul este stabilirea unei relaţii deschise, de încredere şi complet onestă între părinte şi copil. Cel de-al doilea este de a-i oferi copilului încredere de sine şi informaţii corecte, astfel încât copilul să între în perioada de adult capabil în totalitate să aibă grijă de el sau de alte persoane. Al treilea motiv este de a preveni abuzul – nimic nu distruge inocenţa unui copil sau copilăria lui mai mult decât o face abuzul sexual. În plus, din moment ce mulţi agresori au fost la rândul lor abuzaţi, putem preveni crearea mai multor agresori.

La invitația Parentime, Meg Hickling va susține la București, pe 19-20 martie 2016, conferința „Cum povestim copiilor și adolescenților despre sex”, în cadrul căreia va discuta cu părinții sau educatorii români despre stadiile de dezvoltare sexuală – preșcolari, școlari mici, copii din școala generală, adolescenți, adulți – și va propune celor prezenți strategii pentru a vorbi despre sex cu copiii și adolescenții. AICI găsiți detalii despre înscrieri și program.
logo parentime

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa