Cum contribuie mişcarea la dezvoltarea sănătoasă a copilului mic?

Roxana Ristache
miscarea-copii-totul-despre-mame

Mişcarea este o foarte bună modalitate de învăţare pentru copii. De fapt, este primul mod de învăţare.

Pe măsură ce explorează şi interacţionează cu lumea înconjurătoare, micuţii îşi dezvoltă abilităţile de comunicare, precum şi gândirea. Mișcarea şi dansul îi ajută pe copii să devină conştienţi de prezenţă lor fizică, să observe relaţiile spaţiale şi să îşi dezvolte auto-controlul.

Vrei să descoperi mai multe despre modalitățile de reconectare cu propriul corp? Citește și Cum să crești un copil energic!

Mişcarea contribuie la crearea unei legături cât mai puternice cu părinţii. Iar această dorinţă de apropiere şi conexiune cu mama este cea care îi motivează să se mişte încă din primele minute de viaţă.

Despre memoria pe care o are corpul nostru citiți mai multe aici: Corpul tău ţine minte mai multe decât ţii minte tu

Deşi poate să ţi să pară obositoare toată agitaţia celui mic, nu uită că, cu cât se mişcă mai mult, cu atât învaţă mai mult, mai ales în primii doi-trei ani de viaţă

Iată ce învaţă copilul prin activitate fizică:

Se dezvoltă fizic

Mișcarea este modul prin care copilul află informaţii despre propriul lui corp. De fiecare dată când bebeluşul dă din mâini, îşi întoarce capul, loveşte din picioare, el descoperă cum funcţionează diferite părţi ale corpului, atât împreună cât şi separat. Prin rostogolire, suire, coborâre, plimbare, tras, împins, copiii îşi dezvoltă muşchii.

Se dezvoltă intelectual

Activităţile fizice stimulează conexiunea între minte şi corp. Totodată, copilul îşi dezvoltă abilităţi de rezolvare a problemelor pe măsură ce încercă diferite activităţi. De exemplu, se suie pe scaun ca să ajungă la masă şi să îşi ia singur jucăria. Tot prin mişcare, bebeluşul află despre permanenţa obiectului: mingea există chiar dacă eu nu o mai văd.

Mișcarea ca formă de a comunica

Mişcarea este una dintre primele modalităţi prin care copiii arată ce gândesc sau ce simt. Spre exemplu, atunci când vrea un obiect un copil de un an şi patru luni te ia de mână şi te duce în bucătărie şi îţi arată că vrea să îi dai ceaşca cu lapte.

Relaţionează cu cei din jur

Mişcarea este o modalitate prin care ne conectăm unii cu alţii. De exemplu, dacă părintele se alătură jocului copilului şi aleargă împreună cu el sau face tot ceea ce face copilul, află despre felul în care micuţul se mişcă şi ce atingeri îi plac. Din jocul împreună cu mama sau cu tata şi copilul află despre părinte, despre mişcările acestuia.

Mișcarea dezvoltă încrederea de sine

Folosindu-şi corpul să descopere lumea, copiii dobândesc cunoştinţe, abilităţi şi forţe noi. Prin exerciţiu, bebeluşii capătă un control din ce în ce mai mare al acţiunilor lor. De aceea e de preferat să fie lăsaţi să acţioneze singuri şi să primească sprijin când au nevoie. De exemplu, e mai bine să îl ajuţi să se urce în pat, decât să îl pui tu direct acolo. Cu fiecare realizare, copilul o să îşi dorească sarcini din ce în ce mai complexe, iar priceperea lui va creşte.

Mișcarea împreună cu copilul ajută la reconectare!

Îţi oferim şi câteva sugestii de jocuri pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului tău. Şi te invităm şi pe tine să încerci mişcarea alături de el.

Oglinda

Este un joc recomandat bebeluşilor. Urmăreşte felul în care cel mic se mişcă şi la ce sune scoate. Apoi imită-l: mişcă-ţi capul în direcţia în care şi-l mişcă el, ţipă la fel. Fii atent să faci fiecare mişcare la fel de repede sau de încet. Bebeluşilor le place să fie imitaţi, deoarece acest lucru îi face să se simtă importanţi.

Dansaţi împreună

Poate că ai mai făcut acest lucru câteodată, pe melodia ta preferată. În acest joc îţi recomandăm să alegi cât mai multe tipuri de muzică şi să te mişti cu bebeluşul în braţe pe ritmul fiecărei melodii. Fii atent să ai mişcări cât mai diversificate. De asemenea, implică-l şi pe cel mic, lăsându-l pe podea, apoi luându-l în braţe. Nu uita că îi place să se legene, să se rotească, să salte, să bată din palme, să se întindă. Mișcarea poate fi făcută printr-o repriză de dans.

Faceţi o cursă cu obstacole

Dacă cel mic a împlinit deja un an, această activitate s-ar putea să îi placă în mod special. Aranjează cursa astfel încât cel mic să folosească cât mai multe mişcări. De exemplu, poţi pune perne pe care să se urce, cuburi sau scaune în jurul cărora să alerge, cutii de carton prin care să treacă. Apoi te poţi ascunde şi tu undeva pe traseu, ca să îl surprinzi pe cel mic. Un astfel de exerciţiu repetat periodic îl ajută pe copil să îşi organizeze acţiunile astfel încât să îşi atingă scopul propus.

Jucaţi teatru

Este o propunere care îi va atrage pe copiii mai mari de doi ani. Puteţi pune în scenă o poveste, o întâmplare din viaţa voastră sau chiar un fenomen din natură (de exemplu, vântul, ploia). Scena trebuie redată doar din mişcările corpului. Apoi puteţi alege o melodie pentru scena voastră şi să redaţi şi prin dans povestea.

Dansaţi doar cu o parte a corpului

Dacă copilul are peste trei ani, puteţi încerca dansul cu o singură parte a corpului. Alegeţi o melodie şi dansaţi în ritmul ei folosind doar mâinile sau doar braţele, sau doar picioarele, celelalte părţi ale corpului rămânând nemişcate.

Prinşi în mlaştină

Prefăceţi-vă că picioarele vă sunt prinse într-o mlaştină. Încercaţi să vă mişcaţi corpul în cât mai multe feluri fără să vă mişcaţi deloc tălpile care rămân bine înfipte în podea.

Vrei să descoperi mai multe despre modalitățile de reconectare cu propriul corp? Citește și Cum să crești un copil energic!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa