Noi recomandări, mai relaxate, privind copiii şi gadgeturile

Raluca Dumitrică
tehnologia-pentru-copii-totul-despre-mame

Noile informaţii oficiale cu privire la tehnologia pentru copii mai risipesc din grijile părinţilor

Academia Americană de Pediatrie a anunţat recent că părinţii pot fi mai relaxaţi cu privire la utlizarea gadgeturilor de către copiii lor, deoarece, folosite cu responsabilitate, acestea pot avea un rol benefic asupra dezvoltării celor mici.

Părinţii ar trebui, totuşi, să fie mereu în apropierea copiilor de vârstă mică atunci când aceştia se uită pe telefon sau pe tabletă. Sfatul prezentat de experţii americani are la bază chiar dovezi ştiinţifice, şi nu doar recomandările clasice de precauţie care însoţesc de obicei noutăţile de pe piaţă.

Părinţii, ajutor de nădejde

Ca cei mici să beneficieze de cât mai multe avantaje de pe urma folosirii gadgeturilor, un rol mare are conţinutul lor video şi audio. Cu cât conținutul la care au acces este mai interactiv, cu atât capacitatea de învăţare a copilului este mai mare.
Un alt sfat oferit părinţilor de Academia Americană de Pediatrie a fost acela de a căuta surse de încredere în momentul în care le descarcă celor mici diferite aplicaţii. Recenziile altor utilizatori şi părerile documentate ale experţilor în educaţie, grupate pe site-uri specifice în care se analizează tehnologia pentru copii, reuşesc să diferenţieze aplicaţiile inutille sau semi-inutile de cele bune.

La vremuri noi, descoperiri noi

Noile recomandări, mai relaxate, nu au fost primite fără oarecare mirare de public, mai ales că părerea anterioară a AAP, anunţată în urmă cu patru ani, fusese puţin diferită. Atunci, specialiştii au afirmat că sub vârsta de doi ani nu ar trebui să li se permită deloc copiilor să aibă acces la dispozitive cu ecran, iar după împlinirea vârstei de 2 ani să petreacă maxim două ore pe zi în compania gadgeturilor. Recomandările erau făcute, însă, într-o perioadă în care nu existau pe scară largă tablete sau smartphone-uri, dar nici sute de aplicaţii cu jocuri pentru copii. În plus, vârsta cu care copiii luau cunoştinţă cu tehnologia nu era atât de mică precum e azi, când 30% din copiii din Statele Unite ale Americii descoperă pentru prima dată dispozitivele mobile când sunt, încă bebeluşi.

O actualitate mai prietenoasă

Dacă v-aţi numărat şi voi printre părinţii oarecum îngrijoraţi de faptul că noile tehnologii au asaltat viaţa de zi cu zi a copiilor,, iată ce mai trebuie să ştiţi de la specialiştii americani. Aceştia ne încurajează să înţelegem că gadgeturile şi informaţia transmisă cu ajutorul lor fac parte din comunicarea de azi şi, la fel ca orice altă parte a comunicării, pot să aibă efecte pozitive sau negative, depinde de modul în care e folosită. Tot ei ne mai spun că stilul nostru de parenting nu ar trebui să fie influenţat de ele şi că setarea limitelor, comportamentul plin de blândeţe, joaca şi gradul de implicare al părintelui ar trebui să rămână neschimbate.

În cazul în care vă temeţi, însă, de posibila dependenţă de noile tehnologii pe care ar putea să o dezvolte copilul vostru, atunci fiţi voi înşivă un model demn de urmat. Limitaţi folosirea telefoanelor mobile, a tabletelor, calculatorului şi a televizorului în prezenţa copilului şi fiţi atenţi ca ceea ce vede cel mic să fie superior din punct de vedere calitativ, nu cantitativ. Aceste aspecte trebuie luate în calcul cu atât mai mult cu cât observaţi că fetiţa sau băiatul vostru tind să fie nedezlipiţi de telefon sau de tabletă, neglijând alte activităţi prioritare.

Nu săriţi calul!

Nu în ultimul rând, specialiştii sunt de părere că prezenţa în online a adolescenţilor este cât se poate de sănătoasă şi ajută la conturarea identităţii persoanei. Singura condiţie este ca aceştia să aibă un comportament adecvat atât în mediul virtual, cât şi în realitate. Abaterile care depăşesc limita acestui comportament, precum limbajul trivial, bullyingul şi schimbul de fotografii erotice nu doar că sunt de netolerat, dar pot indica o nemulţumire ascunsă sau o altă problemă pe care copilul refuză să o discute cu părinţii şi care poate fi surmontată cu ajutorul lor.
Iar pentru un trai perfect alături de tehnologia atât de atrăgătoare a secolului 21, păstraţi tradiţiile începute de generaţiile trecute precum cina în familie sau alte activităţi de grup la care nu sunt permişi „intruşii inteligenţi” şi veţi reuşi să obţineţi un echilibru mult dorit şi atât de benefic pentru toţi cei ai casei!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa