Nu ai mai rezistat nervos și ai strigat la copil? Cinci pași cum să te reconectezi cu el apoi

În interacțiunea cu copilul, sunt situații în care vei descoperi că este foarte dificil să nu-ți pierzi cumpătul. Oboseala, stresul de la serviciu, pur și simplu o zi proastă pot complica comunicarea cu cel mic, mai ales dacă și el nu e în apele lui, iar de aici până la a ridica tonul nu este decât o picătură. Răul s-a produs. Ai țipat. Acum ce faci? Cum continui comunicarea cu el? Iată cinci pași de reconectare, după ce ai ridicat tonul la copil, recomandate de The Mommy View.

1. Trage mult aer în piept și expiră
Fă un pas înapoi, închide ochii și respiră adânc. Acest exercițiu te va ajuta să-ți recapeți calmul nu doar în acest momente, ci și în alte context tensionate. Dacă tensiunea este prea mare, s-ar putea să ai nevoie chiar să ieși din cameră sau să te îndepărtezi de copil mai mult de o clipă. Este important să-ți recapeți echilibrul emoțional înainte de a trece la pasul doi.

2. Explică
Mulți părinți nu simt nevoia să explice, mai ales dacă sunt convinși că aveau motive să certe copilul. Totuși, putem privi acest moment ca pe o oportunitate de învățare, de care este bine să folosim. Dacă nu explicăm ce nu a făcut bine copilul și ce ar putea face diferit data viitoare, din toată această răbufnire se va înțelege doar că ”mama e supărată”, nu și ce a făcut greșit copilul. Odată faptele lămurite și alternativele prezentate, copilul va ști cum să procedeze într-un context asemănător viitor.

3. Cere-ți iertare
Chiar dacă ceea ce a provocat reacția ta este o greșeală gravă a copilului, nu uita să-ți ceri iertare pentru reacția ta. De ce? Pentru că așa copilul învață că țipatul la cineva nu este o normă. În plus și copilul va învăța să-și ceară iertare când greșește.

4. Depășește momentul
Este cel mai important pas în reconectare. Pentru aceasta, folosește afecțiunea fizică: o îmbrățișare, o mângâiere pe creștet. Aceste gesturi vor transmite copilului că ați depășit momentul de tensiune. Pentru a ieși complet din starea neplăcută, puteți să găsiți o activitate pe care să o faceți împreună sau să schimbați tema discuției.

5: Iartă-te
Ca părinte, răbdarea îți este testată la fiecare pas, de aceea ajungi să te simți slab și obosit, ceea ce duce la reacții nepotrivite, precum țipatul. O scăpare, însă, nu te face un părinte rău care a dat-o-n bară cu educația copilului său. Acest moment nu va avea consecințe grave pentru psihicul lui. Privește mai curând aceste clipe drept o bună ocazie de a-ți întări relația cu copilul și de a te apropia de el. Transformă momentul de slăbiciune într-un moment de reconectare.

Citește cărțile Laurei Markham și află cum să fii părintele liniștit de care copilul tău are nevoie. Acestea sunt disponibile AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație