Odă pârțului, de la o mamă de băieți

Transformările spectaculoase pe care ți le aduce viața alături de băieți

Dragi mame de băieți,

Știu că toată lumea s-a bucurat când a auzit că aveți un băiețel în burtică. Când ați anunțat că al doilea va fi tot băiat, privirea cunoscuților a tresărit puțin speriată (sau poate vi s-a părut?). Curând, de îndată ce au început să meargă, ați început să înțelegeți că acea privire era un amestec de milă, admirație și groază. Da, este același amestec de sentimente cu care le priviți acum pe viitoarele mame de băieți. Ați vrea să le spuneți ceva, orice, dar nici nu știți de unde să începeți. Sau poate sperați undeva, în adâncul inimii voastre de mamă că pentru cealaltă mamă va fi altfel, că nu toți băieții sunt la fel (ba da, dacă îi lași!), că nu toate mamele de băieți știu ce ați învățat voi the hard way.

Am scris mai jos ce cred eu că ar spune orice mamă de băieți unei viitoare tovarășe de suferință. Nu sunt lucruri pe care le deprinzi cu una cu două, dar e întotdeauna folositor să știi ce te așteaptă. Iată:

1. O mamă de băieți nu se pierde cu firea la vederea sângelui.

Dimpotrivă. Reacționează prompt, fără panică, identifică sursa sângerării, o oprește, liniștește cu cuvinte calde “pacientul” spunându-i: Nu-i nimic, puișor, a mai curs sânge și săptămâna trecută, nu-ți amintești? E adevărat, îi cursese lu frati-su, dar sângele apă nu se face! (Sau asta era din altă fabulă? Nu-i nimic, cu sânge să fie!)

Citește și cartea lui Mary Sheedy Kurcinka, ”Cum să crești un copil energic” și află cum să crești un copil plin de energie și cum să ții pasul cu el. Aceasta este disponibilă AICI. Acum, poți descărca GRATUIT un capitol, de AICI.

Ok, nu trăiești într-un film al lui Tarantino, cu sânge țâșnind din jugulare secționate, dar va fi mult mai mult sânge în viața ta decât credeai. Destul cât să devii imună pe viață la vederea lui. Și asta nu e rău deloc, nu-i așa? Nu știi niciodată când pornește al treilea război mondial și e nevoie de asistente de neclintit pentru a îngriji răniții. Noi, mamele de băieți avem practic un certificat de participare la război. Parcă îl și aud pe cel care recrutează asistente voluntare: 18 ani cu trei băieți? Ok, mergi direct pe front, nu ai nevoie de antrenament!

2. O mamă de băieți este prietena gândacilor, melcilor, viermilor și păianjenilor.

Pentru că băieții tăi colecționează și studiază tot ce este mic, scârbos, bălos și cu mii de picioare, pregătește-te nu numai să suporți vederea lor, ci să te entuziasmezi de-a dreptul când unul dintre ei vine la tine cu un specimen mai deosebit: Uite, mami, gândacul ăsta este cel mai mare prins până acum! Nici un mușchi de pe fața ta nu va trâda scârba pe care ai învățat deja atât de bine să o ascunzi. Fața ți se va lăți într-un zâmbet: Așa e, dragul meu! Doamne, cât e de interesant! Ia să vedem, câte piciorușe are? Știi deja că singurul motiv pentru care se lasă convins să numere este să afle dacă gândacul din mână are opt sau zece picioare și te rogi sincer să treacă la faza miriapozi, pentru a învăța totuși și numerele până la 100.

Desigur, vei continua pe ascuns să ucizi scârbavnicele animale care dau târcoale bucătăriei dar vei face asta noaptea sau în timp ce băieții sunt plecați la școală sau în vacanță. Și chiar și așa, cu spray-ul ucigaș în mână, te vei trezi poate studiind un specimen mai îndeaproape: Dacă l-ar vedea Tudorel pe ăsta! Are două perechi de aripi și ochișori bulbucați. Aș putea totuși să i-l păstrez, nu-i așa?

3. O mamă de băieți știe că nu este nimic mai distractiv pe lumea asta decât un pârț.

Sunteți deja mame de băieți? Treceți vă rog direct la paragraful următor. Această propoziție nu necesită pentru voi, încercate mame de băieți, nicio explicație. Nu este doar o axiomă a creșterii băieților. Este pur și simplu un fapt dovedit, zi de zi, fără putință de tăgadă: un pârț, indiferent de locul și momentul unde el s-a produs, la masă, în cadă (atunci face și bule de aer, nu-i așa? de două ori mai distractiv!), în autobuz, în timp ce îți declară că te iubește și ești cea mai bună mamă din lume, un pârț nu va trece nerecompensat cu hohote de râs.

Și pentru că pârțul nu poate fi produs tot timpul după bunul plac al deținătorulu de funduleț, s-a inventat, dragi mame de băieți, pârțul pe gură (râgâitul, desigur, ce credeți?) Nu este la fel de distractiv ca un pârț veritabil, dar are avantajul de a putea fi produs la cererea publicului.

Ar mai fi multe de spus despre pârț, dar nu vreau să vă răpesc plăcerea de a le descoperi singure. Veți descoperi, de pildă, că și pentru tatăl băieților, de altfel un tip cu foarte mult bun simț, pârțul e cea mai bună glumă din lume.

1
2
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()