Părinții nu depistează minciunile copiilor

Cristina Călin, redactor

Mai toți părinții se confruntă cu situația în care copiii lor mint, iar provocarea cea mai mare este să depistăm când acest lucru se întâmplă. Uneori, minciunile copiilor provoacă adevărate probleme și ajungem să apelăm la terțe persoane care să ne ajute: profesori, psihologi și în cazurile cele mai grave la polițiști și chiar judecători. Acestea din urmă sunt cazuri extreme, dar ele există.

Vrei un copil onest? Arată-i cât de mult aprecizi tu adevărul!

Studiile arată că pe la vârsta de 3 ani copiii încep să spună în mod conștient lucruri care nu sunt adevărate, iar descoperirea minciunii poate necesita abilități de detectiv din partea adulților, potrivit psychologytoday.com. De obicei, sunt siguri pe noi și credem că nu poate fi atât de greu să ne dăm seama dacă un copil minte sau nu. Cu toții știm care sunt semnele: evitarea contactului vizual, joaca necontrolată cu degetele, nervozitate, incapacitatea de a vorbi coerent sau expresii faciale care denota frica. Totuși, chiar și pentru profesioniști, și aici vorbim despre psihologi, profesori sau asistenți sociali, poate fi o adevărată provocare.

Adevărul și numai adevărul. Cât la sută poți să-i spui copilului?

Minciunile copiilor, din ce în ce mai elaborate

Într-un studiu privind comportamentul mincinos al copiilor, cercetătorii au descoperit că și aceștia pot gestiona un anumit tip de neadevăruri, de exemplu pot spune cu ușurință că un eveniment nu a avut loc. Pe măsură ce cresc, abilitatea lor de a păstra secrete și cea de a minți convingător se perfecționează tot mai mult. Scenariile lor devin tot mai elaborate, adaugă detalii suplimentare pentru ca minciunile lor să pară mai plauzibile. În ultimii 20 de ani cercetarea în acest domeniu a fost foarte intensă, mai ales din cauza situațiilor când copiii au fost martori în diverse procese ce au implicat abuzul psihic sau sexual, iar adulții implicați i-au învățat ce să spună pentru a nu le face probleme. În acest context, oamenii legii au trebuit să fie foarte abili în depistarea semnelor ce indicau minciunile.

De ce mint copiii

O cercetare recentă realizată de oameni de știință de la Universitatea din California a pus față în față adulți cu diferite filme în care copiii mint sau nu și au fost rugați să determine care dintre copii spune adevărul. La experiment au participat 7893 de adulți și 1858 de copii. Aceștia din urmă au avut de spus 3 tipuri de minciuni. Unele dintre ele le-au fost impuse de adulți, alt tip a constat în detalii date de adulți pe baza cărora copiii au putut să brodeze propriul lor scenariu și în cel din urmă copiii au avut libertatea de a spune ce minciuni au dorit, dar pe un subiect dat sau despre un eveniment la care au fost martori.  În urma cercetării, s-a constatat că acuratețea unui adult în depistarea minciunii unui copil este de 54%. Rezultatul este asemănător cu studii similare realizate cu adulți care au trebuit să găsească dacă alți adulți spun adevărul. Nu a avut nicio legătură tipul de minciună spun, însă cu cât copiii au fost mai mari cu atât au fost mai mari cu atât au mai convingători.

Copilul minte? Iată o soluție pentru a-l dezvăța de acest obicei!

Cercetătorii caută acum motivele pentru care copiii aleg să mintă. Oricum trebuie să fim conștienți că cei mici sunt niște fini observatori ai naturii umane, așa încât mare parte din atitudinea lor față de minciuni este dată de mediul în care trăiesc.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa