Copilul plânge în scaunul de mașină. Ce e de făcut?

Ramona Dinescu
plange in scaunul de masina

În scaunul de mașină foarte mulți copii plâng. Unii adorm imediat ce pornește mașina, în timp ce alții nu suportă nici măcar un drum de 10 minute fără să țipe ca din gură de șarpe.

De obicei, copilul plânge în scaunul de mașină deoarece nu este obișnuit să aibă atât de puțină libertate de mișcare și atât de puțină atenție din partea părinţilor.

Vino joi, 21 septembrie, de la ora 18.30, la Ateliere cu mămici, la Hotel Capitol, unde vom discuta despre siguranța copiilor la drum cu  dr. Adriana Diaconeasa – medic primar dermatolog – Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București și Emil Gâtej, psiholog și trainer la Academia Titi Aur. Detalii și înscrieri AICI.

Foarte mulți dintre părinți se recunosc în situația următoare: nici nu pun bine copilul în scaunul de mașină că şi începe să urle și să se zbată. Odată pornită mașina, se mai linișteşte, însă la primul stop încep iarăși plânsetele, de obicei pe tonalități diferite, mai ascuțite și mai isterice.

Elisabeth Panthley, autoare a cărții „Gentle Baby Care”, susține că, deși este foarte dificil să suporți plânsul bebelușului în mașină, trebuie să te gândești în primul rând la siguranța ta și a lui. Uneori, părinții scot copilul din scaunul de mașină, lucru extrem de periculos care va face și mai dificilă adaptarea copilului la aceste condiții de mers cu mașina. Unii părinți nu sunt suficienți de atenți și concentrați la trafic și la condus atunci când își aud copiii plângând în spate, ceea ce este riscant pentru siguranța tuturor. Dacă nu te poți concentra la condus, este recomandat să tragi pe dreapta și să încerci să-ți calmezi copilul. Nu le poți face pe amândouă în același timp.

Vestea bună este că dacă aplici câteva tehnici și dacă îi dai copilului suficient timp să se maturizeze, va ajunge un călător cu mașina fericit.

Excursie către fericirea din scaunul de mașină

Elisabeth Panthley ne propune câteva strategii pentru a rezolva problema. Dacă prima strategie eșuează, încearc-o pe următoarea, apoi pe următoarea și, probabil, vei găsi soluția perfectă pentru ca bebelușul tău să nu mai plângă în scaunul de mașină.

Asigură-te că bebelușul tău este sănătos. Dacă plânsul în scaunul de mașină este ceva nou, iar bebelușul a fost plângăcios și acasă, este foarte posibil să sufere de o infecție la ureche sau oricare altă afecțiune.

Adu scaunul de mașină în casă și permite-i copilului să se așeze și să se joace în el. Odată ce se împrietenește cu scaunul de mașină acasă, ar putea fi mai fericit  să-l folosească și în mașină.

Păstrează o cutie specială cu jucării moi și sigure cu care să se joace doar în mașină. Dacă aceste jucării sunt suficient de interesante, ar putea să-i distragă atenția (evită jucăriile dure deoarece s-ar putea răni cu ele la o frână mai bruscă).

Folosește jucării agățătoare pe care să le poată privi. Le poți agăța de scaunul din față sau de plafon, astfel încât să fie ușor de atins și lovit de către ele.

Agață un poster pentru bebeluși pe spatele scaunului din fața sa. Acestea, de obicei sunt alb, negru, roșu și scot în evidență culorile primare. Asigură-te că le schimbi periodic ca să nu se plictisească.

Experimentează diferite stiluri de muzică în mașină. Unii copii se bucură de cântecelele de leagăn sau piese muzicale special create pentru copii, în timp ce alții se liniștesc cu muzica de la radio. Unii copii adoră ca mama sau tata să le cânte.

Încearcă zgomotele de fond în mașină. Poți înregistra sunetul aspiratorului sau îi poți pune un CD cu muzică din natură.

 Exersați mersul în scaunul de mașină, pe distanțe scurte, atunci când copilul se află în toane bune. De mare ajutor va fi ca unul dintre părinți să stea lângă el și să-l țină de vorbă. Câteva experiențe frumoase pot fi de ajutor în crearea unui model de călătorie.

Încearcă suzetă sau o jucărie de dentiție. Sau orice alt obiect pe care copilul adoră să să-l țină în gură, să-l sugă sau să-l ronțăie pentru că astfel va fi liniștit și fericit.

Agață o oglindă lângă oglinda centrală și astfel copilul te poate vedea și tu îl poți vedea pe el atunci când conduci.

Pune un parasolar pe geamul său mai ales dacă observi că cel mic plânge atunci când razele soarelui cad direct pe el.

Asigură-te ca scaunul de mașină este potrivit vârstei sale. Dacă este prea mic pentru el ar putea să-i creeze un disconfort major.

Dacă nu este prea frig, deschide puțin geamul deoarece aerul proaspăt s-ar putea să-l liniștească.

Și dacă nici una dintre acestea nu funcționează…luați autobuzul!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa