Povestea Special Olympics

 

O femeie curajoasă şi cu vise mari

Istoria Special Olympics începe în urmă cu aproape 50 de ani. De ea se leagă un nume astăzi cunoscut în toată lumea: Eunice Kennedy Shriver. Închipuiţi-vă următorul scenariu: o femeie tânără, frumoasă, crescută în “lumea bună” a Americii, în doar cinci ani îşi pierde doi fraţi, asasinaţi politic: președintele John F. Kennedy şi senatorul Rovert F. Kennedy. Ar fi putut cu uşurinţă să se izoleze în durerea şi disperarea pe care cu siguranţă le simţea; în frica pentru propria viaţă, care însoţit-o mult timp. Şi cu toate acestea, a mers mai departe. Pentru alţii!

Eunice Kennedy Shriver a observat felul nedrept în care erau atunci tratate în societate – şi din păcate încă sunt – persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Anunţuri de genul: “Accesul copiilor cu dizabilităţi strict interzis” au decis-o să încerce să schimbe ceva.

Ceea ce la început era doar un vis ambiţios în scurt timp a devenit o tabără de vară, organizată în propria curte. Scopul era acela de a afla ce pot face aceşti copii dacă beneficiază de ajutor şi încurajare. Curând, totul s-a materializat în prima ediţie a Special Olympics, care a avut loc în anul 1968.

 

Misiunea Special Olympics

Mişcarea Special Olympics promovează integrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale prin intermediul sportului. Organizând pe durata întregului an antrenamente şi competiţii sportive cu o gamă largă de probe pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi intelectuale li se oferă acestora şansa de a se dezvolta fizic, de a-şi dovedi curajul, de a se bucura de viaţă alături de familie, de prieteni, de alţi sportivi Special Olympics şi de comunitate.

În întreaga lume există la ora actuală peste 200 milioane de persoane cu dizabilităţi intelectuale. Fiecare dintre aceste persoane are nevoie să se simtă acceptată şi valorizata în cadrul comunităţii din care face parte. Ca fiecare dintre noi, şi aceste persoane au nevoie să îşi dovedească măsură calităţilor pe care le au. Iar competiţiile sportive le oferă contextul propice.

Voluntarii fundaţiei colaborează permanent pentru a arăta lumii întregi că persoanele cu nevoi speciale au foarte multe abilităţi, dincolo de dizabilităţile şi vulnerabilitatea evidente. Ei duc mesajul lor peste tot: fiecare zi este o luptă pentru a-şi depăşi propriile obstacole! În condiţiile în care astfel de copii sunt zilnic supuşi discriminării şi excluderii sociale, fundaţia Special Olympics spune tuturor: “Cu toţii avem câte un dar, iar lumea ar fi un loc mai bun dacă am învăţa să îl recunoaştem în persoana de lângă noi.”

 

Special Olympics România

În România, Fundaţia Special Olympics funcţionează din anul 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics Internaţional şi are drept scop să ajungă la fiecare dintre persoanele cu dizabiliati şi la familiile acestora, organizând antrenamente, competiţii, controale medicale sau strângeri de fonduri în beneficiul acestora. Sunt oameni care se lupta zilnic cu prejudecăţile, încercând să prezinte dizabilitatea intelectuală ca fiind, în fapt, un alt fel de abilitate.

Disciplinele sportive pe care Special Olympics România le-a atins până în prezent sunt: atletism, baschet, bocce, fotbal, gimnastică, înot, schi şi tenis de masă. În cadrul ultimei ediţii a Jocurilor Mondiale de vară Special Olympics din anul 2011 au participat 32 de sportivi romani. Ei s-au întors cu numeroase medalii de aur, argint şi bronz, cum este cazul atletului Denis Grigoraş, medaliat cu aur la săritura în lungime, sau cel al lui Alexandru Chirilă, medaliat cu aur pentru performanța sa la tenis de masă.

Următoarea ediţie a Special Olympics va avea loc în Coreea de Sud, în 2013, şi va fi dedicată sporturilor de iarnă. În cadrul ei cărora 10 sportivi din ţara noastră vor participa în competiţii de schi alpin, schi fond şi alergare pe zăpadă.

 

Sporturi Unificate

Dincolo de întrecerile organizate pentru sportivii cu nevoi speciale există şi programe destinate echipelor mixte. Sporturi Unificate este un program Special Olympics care îşi propune să formeze echipe mixte de sportivi cu şi fără dizabilităţi intelectuale care să participe pe toată durata anului la antrenamente şi competiţii. Programul dezvoltă abilităţile sportivilor şi promovează implicarea lor socială alături de parteneri fără dizabilităţi pentru a demonstra faptul că în sport nu există bariere.

 

Sprijin pentru familiile copiilor cu dizabilităţi

Un alt proiect pe care Fundaţia îl derulează este cel destinat familiilor copiilor cu nevoi speciale. Reţeaua de sprijin familial este un program care porneşte de la premisa că membrii familiilor sportivilor sunt foarte valoroşi şi pot juca un rol important atât în integrarea socială a copilului, cât şi în cadrul fundaţiei Special Olympics. Implicarea familiei în organizarea întrecerilor sportive îi  ajută pe aceştia să fie aproape de sportivi, să-i susţină şi să-i înţeleagă mai bine. În acelaşi timp le oferă părinţilor o comunitate de sprijin de care au foarte mare nevoie.  Familiile au astfel posibilitatea să interacţioneze cu persoane care trăiesc o experienţă similară cu a lor.

La prima ediţie a Special Olympics, Eunice Kennedy Shriver îşi începea discursul astfel: “Voi sunteţi vedetele şi toată lumea vă priveşte. Prin prezenţa voastră, transmiteţi un mesaj fiecărui sat, fiecărui oraş, fiecărei ţări. Un mesaj plin de speranţă. Un mesaj al victoriei. Dreptul de a vă juca oriunde – l-aţi câştigat! Dreptul de a studia în orice școală – l-aţi câştigat! Dreptul de a avea o slujbă – l-aţi câştigat! Dreptul de a fi vecinul oricui – l-aţi câştigat!

Este un mesaj pe care familiile copiilor cu dizabilităţi nu au voie să îl uite, un mesaj pe care toţi aceia dintre noi care se bucura de familii sănătoase nu au dreptul să îl ignore.

 

Urmăreşte aici emisiunea pe aceeaşi temă.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație