Reguli de siguranţă pentru copii: ce este bine să ştie la vârsta de 4 ani

Alexandra Constantin

Copiii trebuie învăţaţi despre siguranţa lor din momentul în care încep să conştientizeze lucrurile. Descoperă mai jos cele mai importante reguli de siguranţă pentru copii, dar şi pe care dintre acestea este bine să le ştie în jurul vârstei de 4 ani.

Din momentul în care copilul începe să meargă şi să vorbească, părintele poate să-l înveţe despre siguranţa lui, dar şi cum poate să acţioneze în anumite situaţii. De fapt de unde este bine să începi? În primul rând, poţi să-l înveţi despre lucrurile pe care nu este bine să le atingă ca să nu se ardă/accidenteze, dar şi despre trecutul străzii sau cum este bine să procedeze când apare în jurul lui o persoană străină, potrivit www.netmums.com. Copilul o să reuşească la început să reţină fragmente din aceste învăţăminte, dar în timp o să observi ca va acţiona aşa cum i-ai spus de atâtea ori.

Reguli de siguranţă pentru copii: învaţă-l numele părinţilor şi adresa de acasă

Reuşeşeste copilul să reţină cu uşurinţă lucrurile pe care i le spui? Un sfat bun este să începi să-l înveţi numele tău şi al soţului/soţiei, dar şi adresa unde locuiţi. Este foarte util ca el să ştie astfel de informaţii, acestea fiind esenţiale mai ales când se pierde de părinţi în magazin sau în orice alt spaţiu mare.

Corpul lui este doar al lui

Fiecare copil trebuie să ştie că trupul este doar al lui şi că are dreptul să spună ori de câte ori nu se simte confortabil în diferitele situaţii. Încurajează-l să vorbească de fiecare dată când o persoană face ceva ce nu-i place. Poţi să îi explici aceste lucrurile făcând referire la situaţiile prin care pot trece părinţii sau alţi copii.

Reguli de siguranţă pentru copii: să fie atenți la persoanele care cer ajutor

Nu uita să-i explici că poate reprezenta un pericol pentru el situaţia în care un adult cere ajutor şi el să grăbeşte să acţioneze. Mai exact, dacă un adult are nevoie de ajutor este bine să îl ceară tot unui adult, nu unui copil. Deseori, astfel de situaţii pot să reprezinte un pericol pentru copil, aşa că este bine să fie învăţaţi şi despre aceste aspecte.

Nu toţi străinii sunt periculoşi

Copilul trebuie să ştie că este bine să evite străinii pentru siguranţa lor. Dar bine este să ştie că existe şi excepţii. Specialiştii de la The National Crime Prevention Council spun că atunci când un copil se pierde este bine să apeleze pentru ajutor la o persoană adultă, mai ales că acesta îl poate ajuta. Învaţă-l să ceară ajutor poliţiştilor din apropiere, personalului din magazin (îi poţi arăta că ei poartă o uniformă), dar şi altor mame care sunt cu copiii în zonă.

Reguli de siguranţă pentru copii: să nu primească ceea ce le oferă persoanele străine

O altă regulă care este esenţială pentru siguranţa copilului este cea care se referă la alimentele oferite de străini şi pe care copilul nu trebuie să le consume. Este important să-i explici că nu trebuie să accepte ceea ce primeşte de la persoanele străine, indiferent că este vorba de dulciuri sau alte lucruri pe care el nu le recunoaşte.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa