Rivalitatea dintre frați. Patru pași pentru a-i ajuta pe copii să se asculte reciproc

TOTUL DESPRE MAME
rivalitatea dintre frați

Rivalitatea dintre frați se manifestă atât prin gelozie și concurență, cât, mai ales, prin conflicte.

La mânie, când doi adulți se ceartă aprig, de foarte multe ori nici unul, nici celălalt, nu își ascultă interlocutorul. Aruncă vorbele grele fără a ști, de fapt, care e poziția celuilalt. Ce pretenții am putea să avem astfel de la copii? Este important, totuși, să identificăm câteva metode prin care să le înlesnim comunicarea în astfel de momente. Învățând să-și asculte frații la mânie, vor ști, și ca adulți, să comunice eficient în momentele tensionate.   

Dr Laura Markham, autoarea cărții Părinți liniștiți, frați liniștiți. Cum să creștem frați prieteni pe viață,susține că atunci când un copil nu este atent la spusesele celuilalt este pentru că este deja prea supărat pentru a-i mai păsa de o altă persoană. Astfel, obiectivul părintelui trebuie să fie acela de a-i calma, iar acest lucru se face cu empatie față de amândoi, fără a lua partea nici unuia dintre ei. Evident, pentru ca această abordare să funcționeze, mama trebuie să fie ea însăți calmă.

Rivalitatea dintre frați. 9 metode ingenioase prin care părinții pot elimina certurile

Ulterior, se respectă următorii pași:

  1. Ajutați-vă copiii să iasă din starea ”luptă sau fugi”. Transmiteți-le copiilor, prin propria atitudine calmă și prin intermediul cuvintelor, că situația în care se află nu este o urgență și că există o soluție pentru a o rezolva.
  2. Încurajați-i să-și susțină punctul de vedere în fața celuilalt și faceți în așa fel fiecare dintre ei să beneficieze de propria expunere a motivelor supărării.
  3. Atunci când unul dintre ei nu îl ascultă pe celălalt, oferiți-i sprijin. ”Sora ta îți spune să te oprești. Ai nevoie de ajutor ca să te poți opri?”. Copilul știe deja că-și rănește fratele, nu îi place acest lucru, însă nu se poate abține din cauza sentimentelor puternice care au pus stăpânire pe el.
  4. Când unul dintre copii refuză să negocieze, amintiți-i regulile familiei și încurajați-l să găsească o soluție din care toată lumea să aibă de câștigat.

Gelozia între frați. Psiholog: Modul în care copiii sunt învățați să își gestioneze furia și frustrările face diferența

Laura Markham precizează că ordinea în care îi puteți ajuta pe copii să-și rezolve problemele este una simplă: enunțați problema, îi încurajați pe copii să propună posibile soluții și îi încurajați să se pună de acord pentru una dintre ele.

Cartea Părinți liniștiți, frați fericiți. Cum să creștem frați prieteni pe viață poate fi achiziționată de AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa