Religia îi face pe copii mai egoiști

Adriana Moscu
religia-ii-face-pe-copii-egoisti-totul-despre-mame

Un nou studiu arată că religia îi face pe copii mai egoiști

Conduita morală este adesea asociată cu religia, dar, în lumina unor cercetări actuale, savanții au concluzionat că micuții care trăiesc în familii religioase sunt mai puțin generoși decât cei crescuți după coduri etice, dar care nu implică apartenența la vreun cult.

Citește și: Manual DESPRE religii

Empatia, legată de gradul de cultură

Aceasta a fost concluzia desprinsă în urma unui studiu publicat în revista Current Biology (n.r.: “Biologia actuală”), la care au participat peste 1.000 de copii din lumea întreagă. Proiectul a fost condus de profesorul Jean Decety, un neurolog de la Universitatea din Chicago, care, inițial, nu a urmărit să compare comportamentele copiilor din punctul de vedere al moralității. “Am fost mai degrabă interesat să aflu dacă există diferențe vizavi de gradul de empatizare și de disponibilitatea de a împărți cu alții, în funcție de contextele culturale în care au crescut copiii care au participat la studiu”, a explicat profesorul Decety.

Până acum, studiile s-au concentrat pe adulți, însă proiectul lui Decety a analizat gradul de generozitate care se formează încă de la vârste fragede. Copiii învață despre valorile și credințele religioase de la familia și comunitatea în rândul cărora trăiesc, prin ritualuri precum mersul la biserică. Dacă religia promovează o conduită morală, copiii din familiile religioase ar trebui să fie puternic înclinați spre altruism.

Generozitate și pedeapsă

Echipa de psihologi a lui Decety a evaluat gradul de altruism al copiilor testați folosind metoda “jocul dictatorului”: fiecărui copil i s-au dat câte 30 de stickere și i s-a spus să decidă câte din ele să le împartă cu un copil anonim din aceeași școală și din același grup etnic. Această sarcină reflectă alegerile în ecologie – alocarea resurselor limitate –, iar rezultatele au fost folosite pentru a calcula “scorul generozității”. Cercetătorii au analizat 1.170 de copii cu vârste cuprinse între 5-12 ani, din șase țări (SUA, Canada, China, Iordania, Turcia și Africa de Sud). Copiii proveneau din familii creștine (24%), musulmane (43%) sau neafiliate religios (28%). Un mic număr dintre ei proveneau din familii evereiești, budiste, hinduse sau agnostice, iar acest procent nu a fost luat în calcul.

Rezultatul a scos la iveală faptul că acei copii care proveneau din familii laice au împărțit mai multe stickere. Copiii musulmani s-au dovedit a fi mai puțin generoși decât creștinii, dar nu într-atât încât să conteze din punct de vedere statistic. Toate cele trei grupuri s-a dovedit că devin tot mai puțin altruiste pe măsură ce înaintează în vârstă, dar dintre toate, grupurile religioase au înregistrat cel mai scăzut grad de generozitate, fapt ce demonstrează că o expunere prelungită la un stil de viață religios duce la scăderea gradului de altruism.

De ce sunt copiii religioși mai puțin morali

Este întrebarea la care au încercat să răspundă psihologii anailizând rezultatele testului. Un posibil motiv ar putea fi fenomenul psihologic cunoscut sub numele de “licență morală”: o anumită persoană își poate justifica o pornire sau un act negativ sau imoral (cum ar fi înclinația către rasism), prin faptul că au făcut deja ceva bun (cum ar fi, să se roage) care compensează faptele rele. “Este o prejudecată lipsită de sens”, explică Decety. “Aceste persoane nici măcar nu-și dau seama că felul lor de comportament este incompatibil cu învățămintele religioase”.

Cu alte cuvinte, un comportament moral se învață prin exemplul de viață pozitiv al familiei în care trăiește un copil și prin educație, nu prin tehnici religioase.

Citește și:
Când era Dumnezeu copil mic
Cât de greu e să iubeşti necondiţionat
Vocea ta: Mi-e frică de viitor!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa