Să nu ne îngrijorăm când copiii noştri se joacă de-a bătaia!

Ileana Mirescu
se joacă de-a bătaia

Majoritatea copiilor iubesc trântele şi luptele în joacă. Îi ajută să înţeleagă cât de puternici sunt şi să îşi stabilească propriile relaţii sociale. De obicei luptele în joacă sunt uşor de distins de cele adevărate.

De ce copiii se joacă de-a bătaia

E posibil ca jocurile dure să se fi dezvoltat în rândul copiilor ca formă de a înţelege şi de a exersa talentul de luptători cu care au fost înzestraţi în eventualitatea în care ar trebui să se folosească de el pentru a supravieţui.

În zilele noastre, joaca de-a bătaia îi ajută pe copii să nu devină violenţi cu adevărat între ei. Ei află pe această cale cine este mai puternic şi cine este mai slab, cine este mai uşor de învins şi cine este mai rezistent. Este o modalitate de a stabili o ierarhie a copiilor în funcţie de puterea fizică pe care fiecare o are.

Să se suie unii peste ceilalţi şi să se rostogolească îi ajută pe copiii mici să:

  • înţeleagă limitele puterilor lor;
  • exploreze diverse poziţii de luptă;
  • descopere ce sunt lăsaţi să facă în grup şi ce nu.

Bătăile în joacă versus cele adevărate

E posibil să te îngrijoreze atunci când copilul tău devine agresiv, dar de obicei poţi distinge joaca de luptă în adevăratul sens al cuvântului.

Când se joacă, de obicei, copiii zâmbesc şi râd. Odată ce se opresc din acest gen de joc, vor continua să petreacă armonios timpul împreună. Copiii care se luptă cu adevărat se vor despărţi odată ce confruntarea ia sfârşit.

Bătăile în joacă pot adesea să conducă la o luptă adevărată, aşa că stabileşte o serie de reguli peste care copilul tău nu are voie să treacă atunci când se joacă în acest fel

Joaca fizică  – vârste şi stadii

Bebeluşii şi copiii până în patru ani adoră mişcările de orice fel, atâta timp cât se simt în siguranţă. Le place să fie legănaţi pe picioarele altcuiva sau să fie ridicaţi în aer. E bine să fii blând cu copiii mici, pentru a evita accidentarea lor.

Copiii între 1 şi 4 ani adoră să fie alergaţi, urmăriţi, să se învârtă şi să danseze. Acest gen activ şi dinamic de joacă funcţionează atunci când copilul este treaz şi nu este câtuşi de puţin obosit.

Copiii aflaţi în primele clase primare sunt cei mai buni jucători într-o bătaie imaginară.

Bătăile în joacă sunt obişnuite în rândul băieţilor din primele clase primare, în primul rând datorită hormonilor şi, în al doilea rând, pentru că adulţii tind să se joace un pic mai dur cu băieţii decât cu fetele. Băieţii tind să aibă o fascinaţie pentru wrestling şi box. Fetele cărora le plac jocurile dure nu merg mai departe de a se fugări în jurul blocului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa