Sarcini pentru copii în funcţie de vârstă. Cum îl poţi învăţa să fie responsabil

Copiilor le place să-i ajute pe părinţi, de aceea este bine ca pe măsură ce cresc să le găseşti lucruri pe care pot să le facă. Descoperă idei de sarcini pentru copii, ideale nu doar pentru a-i ţine ocupaţi, ci si pentru a-i învăţa lucruri utile.

Ar trebui plătit pentru ele?

Experţii spun că fiecare copil trebuie să aibă mici responsabilităţi pe care să le facă în casă, iar asta deoarece este cea mai bună modalitate prin care el învaţă să fie responsabil. Iar aceste lucruri trebuie făcute fără ca el să fie plătit. Dar asta nu înseamnă cu el nu poate să lucreze pentru a obţine banii lui. Unele familii împart sarcinile: cele de bază şi care sunt neplătite, cele pe care le fac alături de părinţi şi cele extra – pentru care pot să primească bani.

Sarcini pentru copii: cum poţi să eviţi să-l cicăleşti ca să le facă

O să fie nevoie să-i aminteşti mereu copilul despre aceste sarcini, dar uite cum poţi să procedezi fără să-l cicăleşti:

  • tu eşti cel mai bun model pentru el. Dacă tu nu strângi după tine… cine va face asta?
  • încurajează-l după ce duce la bun sfârşit sarcinile;
  • găseşte-i sarcini care să fie pentru vârsta lui;
  • lasă lucrurile să se desfăşoare normal. A uitat copilul să pună la spălat tricoul preferat? Atunci nu o să-l poarte când doreşte.
  • amână oferirea de recompense sau ia din privilegii dacă vezi că sarcina pe care a zis că o termină nu este dusă la bun sfârşit.
ÎnapoiPagina 1 din 6

1. Vârsta 2-3 ani: sarcini simple şi laudă

Sarcinile pentru copii sunt o bună modaliate prin care ei pot să deprindă abilităţi ce îi vor ajuta în viaţă. Să nu mai spunem că ai şi tu un pic de ajutor, dar şi că îi poţi ţine ocupaţi pentru puţin timp. În jurul vârstei de 2-3 ani, îi poţi învăţa să pună hainele în coşul de rufe, să şteargă dacă varsă alimente pe masă, să ducă ce este nevoie la coşul de gunoi sau să pună jucăriile de pe jos în cutiile mai mari.

Ti se pare că e prea mic ca să facă astfel de treburi? De fapt 2-3 ani este intervalul perfect când poţi începe să-l înveţi. Nu doar că micuţul se simte mai bine când reuşeşte să ducă sarcina la bun sfârşit, ci deprinde noi abilităţi motorii, potrivit www.webmd.com. Important este ca la final să nu uiţi să-l lauzi pentru munca depusă.

ÎnapoiPagina 1 din 6
DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()