Stop bullying! Cum recunoști un copil agresat, cum îl ajuți? Cea mai bună replică pe care trebuie să o folosească!

Magda Popescu

Copil agresat sau copil care agresează. Fizic sau emoțional, față în față sau în spatele unui ecran. Prin cuvinte urâte, gesturi intimidante, lovituri fizice. Sunt, pe scurt, semne de  bullying, fenomen care a luat amploare de la an la an şi în România. Ce facem? Cum recunoaștem copilul agresat? Care sunt implicațiile la nivel emoțional? Cui cerem ajutorul?

Bullying-ul este un fenomen care apare, în ultima perioadă, încă din grădiniță. E dureros pentru copii și frustrant pentru părinți, care, deseori, nici nu își dau seama ce se întâmplă cu copilul. Protecția este primul instinct, însă este nevoie de intervenții eficiente atunci când cei mici sunt hărțuiți. Am adunat pentru voi cele mai bune informații despre cum să observăm semnele de agresiune, modul în care părinții îi pot ajuta pe copii să se descurce, efectele tehnologiei digitale și agresiunea cibernetică și strategiile de a ajuta copiii să construiască și să mențină stima de sine, poate cel mai important și sigur ”instrument” pe care-l poate avea la îndemână un copil în cazul în care cade victima unui bullying.

Bullying în cifre. Peste 97% dintre agresori sunt tot copii

În 2016, sesizările legate de fenomenul bullying în România au crescut cu 25% faţă de anul precedent (conform Asociaţiei Telefonul Copilului). Formele în care s-a manifestat fenomenul bullying au fost: insulte, jigniri, porecle, sarcasm (42,98%), loviri, îmbrânciri (38,58%) şi intimidare, denigrare, insulte cu privire la statutul social (18,44%). Cei reclamaţi ca fiind bullies / agresori au fost, în proporţie de peste 97%, tot copii.

Datele sunt oferite în cadrul campaniei ”Grădiniţe fără bullying în Sectorul 3” inițiată de Asociaţia Părinţilor Isteţi în parteneriat cu Itsy Bitsy FM, cu scopul de a diminua bullyingul încă din faza de început. Campania de conştientizare şi prevenire a bullyingului vine ca urmare a semnalelor de alarmă pe care le trag copiii, din ce în ce mai des, cu privire la aceste agresiuni la care sunt supuşi zilnic în grădiniţe, şcoli sau on-line, fără a simţi că primesc susţinerea de care au nevoie de la adulţi.

De ce sunt copiii agresivi? De ce aceste semne de bullying sunt din ce în ce mai frecvente? Este firesc ca toţi copiii să aibă emoţii, dar uneori ei sunt copleşiţi de furie, frustrare, tristete şi neştiind să recunoască sau să îşi gestioneze aceste trăiri au tendinţa de a reactiona agresiv, explică Adriana Mitu, trainer de dezvoltare emoţională a copiilor, în cadrul campaniei.

Copilul este agresat. Cum îi dai seama? Care sunt semnele bullyingului? Care este diferența dintre tachinare și agresiune

Suntem cu toții conștienți de faptul că a fi hărțuit nu este un lucru banal. Agresiunea, atât cea emoțională, cât și cea fizică, nu numai că provoacă suferințe acute, ci a fost legată, conform studiilor citate de childmind.org, de probleme emoționale pe termen lung. Și mai grav este că acei copii care nu au sprijin parental puternic par să întâlnească cele mai serioase daune.

De asemenea, controversele apărute în grupurile de copii pot fi, uneori, simple tachinări, care fac parte din dezvoltarea socială sănătoasă a copilului și care îl ajută să crească social și să-și dezvolte abilități importante de socializare și comunicare. Dar când tachinarea devine agresiune? Care sunt acele semne de bullying care ar trebui să ne îngrijoreze?

Când există o diferență de putere: agresiunea este făcută de cineva aflat într-o poziție de putere – aceasta ar putea fi sub formă de putere fizică, sau popularitate – și este îndreptată spre cineva care este perceput ca fiind mai puțin puternic.
Când este intenționată. Agresiunea poate avea forma unui atac fizic sau verbal, amenințări, răspândirea zvonurilor sau excluderea unei persoane din grup.
Când se repetă: comportamentul de agresiune este un model continuu de acțiuni ostile sau abuzive îndreptate asupra copilului care este ținta.
Când provoacă un rău: comportamentul devine agresiv atunci când afectează rănește copilul vizat.

Semne de bullying. Ce faci când afli că cel mic este agresat de unul sau mai mulți colegi?

Monitorizează incidentele! Un episod de tachinare nu este în mod necesar hărțuire, însă este necesar să urmăriți situația pentru a nu deveni un obicei. Vorbește cu cel mic despre incident și încurajați-l să vă informeze dacă se întâmplă din nou.

Încurajează-l să reacționeze. Prin jocuri de rol, exemplificând diferite situații, copilul trebuie să înțeleagă că este nevoie să reacționeze la situațiile de agresiune. ”Nu vorbi cu mine așa, te rog”, este cea mai bună replică pe care un copil agresat trebuie să o spună. O reacție activă alături de o bună comunicare cu părintele îl pot ajuta să evite un episod de bullying.

Găsește aliați. Sugerează-i copilului să le vorbească prietenilor săi despre conflict, aceștia, la rândul lor, să-și povestească problemele de același tip și rezolvările pe care ei le-au găsit. Pot avea idei bune, care îl pot ajuta pe copil să acționeze.

Implică-l în activități care îi fac plăcere și la care se descurcă foarte bine.
Activitățile la care copilul tău este bun, care îl bucură și care îl provoacă sunt foarte importante în dezvoltarea lui emoțională. Încrederea pe care o are capătă atunci când se află în elementul său, se va activa și în mediile în care este mai puțin sigur.

Implică adulții din comunitate. Dacă copilul are nevoie de un alt adult în gestionarea situației, implicați un profesor. Încercați să primiți permisiunea copilului, spunându-i: „Chiar vreau să-l sun pe profesor și să-l rog să-l supravegheze pe celălalt copil”.

Cum să vorbești cu copiii despre hărțuire?

Jocurile de rol, poveștile sau discuțiile libere pe diferite subiecte pot avea în centru agresiunea. Este bine ca cel mic să știe să-și exprime sentimentele, să le recunoască și să le transmită, mai departe, în mod corect.

  • Discută cu copiii despre ce este agresiunea, care sunt acele semne de bullying cu adevărat serioase și dacă se întâmplă sau nu în cercul lor de prieteni. Asigură-te că știe că, dacă se întâmplă ceva, la școală sau online! Dacă ceva se întâmplă în mediul online, este foarte de important să nu răspundă înainte de a vă spune despre asta.
  • Asigură-l că agresiunea este mai puțin despre victimă și mai mult despre cel care o face. Copiii care rănesc alți copii au probleme emoționale și au nevoie de ajutor.
  • Învață-l că cel mai nepotrivit mod de a reacționa în astfel de situații este să se implice și să răspundă comportamentului agresorului. Alți copii, care se tem că pot fi la rândul lor ținte, se vor alia celui mai puternic.
  • Povestește-i despre cât de important este profesorul în această situație și despre încrederea pe care trebuie să o aibă în el.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa