Semnele pubertății la fete și băieți. 10 manifestări și sfaturi utile

Pubertatea este faza în care fetele şi băieţii ajung la maturitate sexuală. Pubertatea la fete apare între 10 şi 14 ani, iar la băieţi între 12 ani-14 ani.

Ileana Mirescu
semnele pubertății
Primele semne ale pubertății se vor vedea în jurul vârstei de 11 ani.

Semnele pubertății apar când creierul declanșează producerea de hormoni sexuali. Deși schimbările fizice urmează un tipar previzibil, fiecare copil se dezvoltă în propriul ritm. Pubertatea de obicei începe mai devreme la fete decât la băieți. Pentru majoritatea fetelor, pubertatea începe în jurul vârstei de 11 ani. Pentru băieți pubertatea începe între 10 și 14 ani, media fiind pe la 12.

Mai jos, detaliem semnele care vă anunță că micuțul/a a intrat la pubertate. În anumite cazuri, semnele apar mult mai devreme sau mult mai târziu.

Semnele pubertății la fete și băieți

Creșterea părului la pubertate

După ce sânii și testiculele încep să crească, și părul de pe corp începe să crească și firele devin mai groase. Atât fetelor cât și băieților începe să le crească păr la subsuori și în zonele pubiene, în jurul organelor genitale. Băieților poate să le apară și păr facial sau pe piept.

La unele fete (aproximativ 15%), părul pubian poate fi primul semn de pubertate – care apare înainte de începerea înmuguririi sânilor.

Transformări la nivel fizic

Majoritatea fetelor au creștere la o vârstă mai mică decât băieții. Cea mai rapidă rată de creștere a înălțimii apare, de obicei, la fete între momentul în care mugurii de sân încep să se dezvolte și cu aproximativ 6 luni înainte de a obține menstruația. 

Odată ce o fată a avut prima perioadă, creșterea ei a început deja să încetinească. Majoritatea fetelor cresc încă 1-2 centimetri după ce au obținut menstruația, dar înălțimea crescută dincolo de aceasta este mai puțin frecventă.

La fete, de asemenea, se va observa și o lărgire a șoldurilor, în timp ce talia se subțiază.

Când să contactați medicul

  • Urmăriți schimbările corpului copilului respectându-i pe cât se poate dorința de intimitate. Apelați la doctor dacă:
  • Semnele de pubertate apar înainte de 6-8 ani la fete sau 9 ani la băieți
  • Schimbările asociate pubertății nu se văd încă la fete de 13 ani sau băieți de 14 ani
  • Schimbările nu urmează tiparul obișnuit al dezvoltării

Semnele pubertății. Acneea, un alt semn timpuriu de pubertate

O ușoară acnee poate fi normală la începutul pubertății. Nivelul ridicat de hormoni cu care debutează pubertatea poate declanșa o erupție de acnee. Pe parcursul pubertății glandele sebacee sunt mai active și probabil copilul și transpiră mai mult.

Păstrarea unui ten și corp curate pot ajuta, dar dacă acneea vă îngrijorează, consultați doctorul. Există tratament medicamentos.

Transpirația urât mirositoare

Pubertatea este faza în care fetele şi băieţii ajung la maturitate sexuală. Pubertatea la fete se desfăşoară între 10 şi 14 ani, iar la băieţi între 12 ani-14 ani.

În acest timp, copiii trec prin schimbări hormonale care duc la modificări ale corpului şi ale comportamentului. Dacă aveţi un copil de această vârstă e normal să aibă miros atunci când transpiră.

Pubertatea la fete

Pubertatea la fete este una dintre etapele în care părinții trebuie să fie foarte atenți atât la transformările fizice, cât și emoționale.

Apariția sânilor

Creșterea sânilor este în general primul semn de pubertate pe care fetele îl observă. Mai întâi, se formează mici umflături sub sfârcuri. Pot fi dureroase, dar durerea trece pe măsură ce sânii cresc și își schimbă forma în anii următori.

Pe măsură ce cresc, nu e ceva neobișnuit ca unul dintre sâni să se dezvolte mai încet decât celălalt. Băieții de asemenea pot prezenta mici umflături pe piept, dar acestea tind să dispară într-un an, doi.

Scurgeri vaginale

Unele fete au o cantitate mică până la moderată de scurgeri vaginale transparente sau albe care încep cu aproximativ 6-12 luni înainte de prima lor menstruație. Acesta este un răspuns normal al organismului la cantitatea de estrogen din organism. 

Apariția ciclului menstrual

În timp ce termenele pot varia, majoritatea fetelor au prima menstruație la 2 – 3 ani de la apariția sânilor. Denumită și menarhă, prima menstruație este considerată timpurie dacă apare înaintea vârstei de 9 ani și întârziată (amenoree primară) dacă nu apare până la vârsta de 16 ani.

Caracteristicile ciclului menstrual sunt dictate de factorul hormonal, din acest motiv modul de manifestare diferă de la un organism la altul. Dacă în general ciclul menstrual are o durată cuprinsă între 21 și 35 de zile, în primii doi ani nu e neobișnuit ca menstruația să fie neregulată. Un ciclu menstrual poate dura între 19 și 45 de zile. Cum la fel poate fi un fenomen obișnuit să și lipsească în primele luni, fără să sugereze vreo patologie. În medie, menstruația durează între trei și cinci zile, însă pot exista diferențe în funcție de caracteristicile fiecărei tinere fete.

Nu pune un accent deosebit de mare pe neplăcerile asociate menstruației, cum ar fi durerile abdominale, de spate sau sâni, balonarea ori apariția acneei. Sigur, nu vor fi trecute sub tăcere, dar nici nu vor fi prezentate ca niște simptome catastrofale. Mai ales că unele dintre ele își vor face apariția abia peste câțiva ani. Insistă mai degrabă pe regulile de igienă intimă și pe folosirea corectă a tampoanelor igienice.

Ar trebui să consultați doctorul dacă fiica dumneavoastră nu are primul ciclu menstrual până la vârsta de șaisprezece ani.

Stadiile târzii de pubertate la fete

Cam la un an după debutul pubertății, fetele au un puseu de creștere. Fetele cresc mai înalte, cu șolduri mai late și sâni mai mari. Încep să depună grăsime pe burtă, fese și picioare. Fetele ating de obicei vârsta de adult încă din anii adolescenței.

Pubertatea la băieți

Pentru băieți transformările prin care trec la pubertate pot fi mai ușor de suportat dacă are părinții alături.

Semnele pubertății. Băieții au schimbări la nivel genital

Primul semn de pubertate la băieți este mai subtil – o creștere a mărimii testiculelor. Cam un an mai târziu, încep să crească penisul și scrotul. Pe măsură ce testiculele continuă să crească, pielea de pe scrot se închide la culoare, se lărgește, atârnă și devine punctată cu mici umflături. Este vorba de fapt despre foliculii de păr. La majoritatea băieților, unul dintre testicule (de obicei stângul) atârnă mai jos decât celălalt.

Un băiat ar putea avea organele genitale ca un adult la 13 sau la 18 ani. Mai întâi penisul crește în lungime, apoi în grosime.

Majoritatea băieților la vârsta asta petrec foarte mult timp analizând și comparând mărimea propriului penis cu cea a colegilor sau prietenilor. Trebuie să-ți faci băiatul să înțeleagă că forma actuală nu are nici o legătură cu mărimea pe care o va avea erectă.

În timpul unei erecții, treaz sau în timpul somnului, pot avea loc eliberări de lichid seminal.

„Vise umede” și erecții involuntare

Copilul se poate masturba până ce ajunge la prima ejaculare sau acest eveniment se poate petrece noaptea, în timpul somnului și se poate trezi cu pijamalele ude, la fel și așternuturile.

Ca părinți trebuie să le spunem că acest fenomen al ejaculării în timpul somnului se întâmplă tuturor băieților în perioada pubertății și că se va opri când va crește mai mare. Nu are de ce să se rușineze sau să se simtă prost și trebuie să afle că masturbarea este un act normal, nedureros, atât pentru fete, cât și pentru băieți, atâta vreme cât este făcut în privat.

Părul pubian, unul dintre semnele pubertății

Cu plinul făcut de testosteron, următoarele schimbări ale pubertății vin în cascadă. Apare părul pubian la baza penisului care la început este deschis la culoare și care se închide și devine cârlionțat și tare ca textură. În următorii ani va acoperi toată regiunea pubiană și se va răspândi pe coapse. O linie subțire de păr va porni și spre buric. La vreo doi de la acest episod, părul va fi vizibil și pe fața băiatului, pe picioare, pe brațe, la subraț și mai târziu pe piept.

Puseu de creștere: de la băieți la bărbați

Vârful de creștere pentru băieți apare mai târziu decât la fete. Începe cam la șase luni după creșterea părului pubian. Când se întâmplă, umerii băiatului devin mai mari și mai lați, iar el crește mai înalt. Forma feței devine mai puțin rotundă și mai mult de adult. Depinde când a început pubertatea, dar s-ar putea ca el să nu atingă înălțimea de adult până în ultimii ani de adolescență sau chiar la vârsta de douăzeci și ceva de ani.

Dezvoltarea pieptului

La începutul pubertății, majoritatea băieților se plâng de senzație de sensibilitate și întărire a mameloanelor. Sunt doar reglajele hormonale care se petrec în corp și care au nevoie de un timp pentru a face diferența dintre o fată și un băiat.

Semnele pubertății la băieți. Schimbarea vocii

Spre sfârșitul pubertății, vocea băieților începe să sune a „spart”. Este normal și va înceta după câteva luni. Apoi vocea va fi mai groasă. Schimbările de voce sunt cauzate de testosteron, un hormon eliberat în corpul băieților la pubertate. Acesta îngroașă și lungește corzile vocale și face ca laringele să devină mai mare, cunoscut și sub numele de „mărul lui Adam”.

De ce, uneori, pubertatea vine prea repede?

Pubertatea precoce apare atunci când un corpul unui copil începe să se transforme, trecând la particularităţile unui adult, înainte de vreme. Ce înseamnă însă acest „înainte de vreme”? Unii medici susţin că vârsta ar fi de 8 ani la fete şi 9 ani la băieţi. Există însă şi cercetări care arată că vârsta care ar trebui să fie luată acum în calcul este de doar 7 ani în cazul fetelor şi că acest lucru diferă inclusiv în funcţie de origine (la fetiţele afro-americane, pubertatea se instalează mai repede decât la cele albe).

Mecanismele care declanșează pubertatea

Întregul proces porneşte de la creier. Mai exact de la hipotalamus, care produce hormoni (GnRH) ce eliberează gonadotropină. Aceasta acţionează asupra glandei pituitare (hipofiza), care eliberează alţi doi hormoni: LH (lutropina) şi FSH (folitropina). Aceşti doi hormoni din urmă stimulează ovarele să producă estrogen (hormoni implicaţi în creşterea şi dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine), respectiv ca testiculele să producă testosteron (hormoni responsabili cu creşterea şi dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine). Astfel apar schimbările fizice specifice pubertăţii.

Motivul pentru care, la unii copii, întregul proces începe mult mai devreme decât la alţii depinde de tipul pubertăţii precoce: centrală sau periferică.

Afecțiuni legate de pubertatea precoce

Pentru că pubertatea precoce poate să apară ca urmare a unor afecţiuni medicale serioase, diagnosticarea corectă este foarte importantă. Iar un simplu examen medical, însoţit de recomandarea de a nu-i mai da copilului carne sau lactate, nu sunt suficiente. Este nevoie de analize de sânge, pentru determinarea nivelului hormonilor sexuali din organism, sau de urină. De asemenea, medicul poate solicita şi o radiografie de pumn, pentru a determina vârsta osoasă.

Apoi, dacă diagnosticul este într-adevăr cel de pubertate precoce, va fi nevoie de alte examene imagistice, pentru a verifica prezenţa unor anomalii la nivelul altor organe, anomalii ce pot conduce la iniţierea pubertăţii mai devreme decât în mod normal.

Analize medicale necesare în cazul pubertății precoce

Aceste analize suplimentare sunt extrem de importante mai ales în cazul băieţilor. Iar asta deoarece, la fetițe, cauza cea mai frecventă a pubertăţii precoce este idiopatică, adică independentă de alte boli ale organismului, și de natură benignă. În schimb, printre băieţi sunt mai frecvente cazurile de anomalii la nivelul sistemului nervos central, ca declanşator al pubertăţii precoce centrale.

Cum le vorbim copiilor despre pubertate?

E important să vorbești cu copilul tău despre schimbările fizice și emoționale prin care va trece la pubertate înainte ca acestea să se întâmple. Astfel, îi va fi mult mai ușor să le identifice și să nu se sperie de ele.

Începe să vorbești cu fiica ta despre pubertate, inclusiv despre apariția menstruației, imediat ce simți că i s-a schimbat mirosul corpului, că sânii au început să înmugurească sau pur și simplu atunci când ea îți pune întrebări specifice, după ce a observat evoluția colegelor de clasă.

Explică-i băiatului tău despre creșterea penisului, erecție, ejaculări nocturne, dar și despre ce se întâmplă cu sexul opus. Astfel, va înțelege că și fetele trec prin transformări importante și că și ele, ca și ei, trebuie înțelese și ajutate.

Semnele pubertății trebuie discutate atât cu fetele, cât și cu băieții

Schimbările fizice prin care trec puberii în tranziția de la copilărie, la adolescență, sunt însoțite de schimbări hormonale. În timp ce unele fete de-abia așteaptă rezultatele acestor schimbări (mărirea sânilor, curbe mai generoase, creșterea în înălțime, apariția unei senzualități titpic feminine), altele sunt luate prin surprindere de un organism pe care nu-l mai recunosc (apariția părului pe diferite zone ale corpului, un miros al corpului mai greu).

Același lucru se întâmplă și în cazul băieților. Dacă unii dintre ei se bucură de vocea mai groasă, aspectul mai atletic, barba care începe să crească, alții devin temători (sunt mai mărunți ca prietenii lor, sau consideră că animite părți ale corpului nu au crescut suficient și se tem să nu rămână așa).

Înainte de orice, copilul tău trebuie să știe că pubertatea nu este un proces rușinos și că, într-un fel sau altul, orice viitor adolescent trece prin ea. Înarmează-te cu toată răbdarea din lume și adu-ți aminte de stările prin care tu însăți ai trecut la adolescență. Fă-ți timp pentru problemele copilului tău, vorbește cu el de câte ori își dorește, sau inițiază chiar tu discuția dacă vezi că el se ferește. Dar nu uita să procedezi cu tact, fără să pui în vreun fel presiune pe el.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa