Sfaturile specialiştilor de la Harvard: cum să creşti un copil bun

Alexandra Constantin

Cum să creşti un copil bun, care să fie generos cu cei din jur, să fie puternic și independent se numără printre întrebările pe care şi le pune orice părinte. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt sfaturile psihologilor de la Universitatea Harvard!

1. Petrece cât mai mult timp cu copilul tău

Timpul petrecut alături de copil reprezintă baza dezvoltării sale, sunt de părere specialiştii. Încearcă să găseşti în fiecare zi timp pe care să îl petreci cu copilul tău, să îi cunoşti activităţile care îi plac, cu ce probleme se confruntă, iar cel mai important este să înveţi să îl asculţi. Nu doar că este o bună modalitate prin care poţi cunoaşte personalitatea unică a copilului tău, ci acţiunile tale devin pentru el un bun exemplu despre modul în care poţi să acorzi atenţie şi grijă celor din jur.

2. Aminteşte-i mereu cât de mult înseamnă pentru tine

Mulţi dintre copii nu ştiu că ei reprezintă cel mai important lucru pentru părinţii lor, arată rezultatele mai multor cercetări realizate de psihologi. Nu uita că este esenţial ca el să audă aceste cuvinte, de aceea profită de orice ocazie şi aminteşte-i copilului că este cel mai important din toată lumea pentru tine. Un copil care aude des acest lucru se simte în siguranţă, iubit, dar şi apreciat, arată www.brightside.me.

3. Cum să creşti un copil bun – arată-i cum să rezolve probleme

De exemplu – atunci când copilul spune că vrea să renunţe la sportul (sau orice altă activitate) pe care îl practică este indicat să îl întrebi ce anume îl face să simtă acest lucru. Aminteşte-i care sunt responsabilităţile pe care le are faţă de ceilalţi membri din echipă, dar şi că fiecare problemă are o soluţie, mai ales dacă dorinţa de a renunţa a apărut ca urmare a acestor dificultăţi.

Cum să crești un copil generos și empatic

4. Învaţă-l să te ajute şi nu uita să-ţi arăţi recunoştinţa

Copiii care obişnuiesc să mulţumească şi să fie recunoscători pentru lucrurile pe care le primesc tind să devină generoşi la maturitate, dar şi să aibă sentimentul de a-i ajuta pe cei din jur, potrivit mai multor studii. Nu ezita să îţi rogi copilul să te ajute la treburile zilnice ce ţin de locuinţă, dar şi să îi mulţumeşti pentru lucrurile care le-a făcut. De asemenea, psihologii recomandă părinţilor micile recompense atunci când copilul este bun cu cei din jur sau când ajută.

5. Ajută-l să facă faţă emoţiilor negative

Psihologii sunt de părere că abilitatea de a avea grijă de cei din jur poate ajuta la suprimarea emoţiilor negative, precum furie, ură, ruşine sau invidie. Dacă părinţii îl ajută pe copil să facă faţă acestui tip de sentimente, atunci şi el va înţelege cum să rezolve conflictele interne. Mai mult, dacă el va pricepe cum să se poarte când este nervos va deveni treptat mult mai echilibrat din punct de vedere emoţional şi va învăţa să îi pese de cei din jur.

6. Arată-i că lumea este mai interesantă decât îşi imaginează

Cei mai mulţi dintre copii sunt intersaţi de lumea lor mică, cea formată din familia din care fac parte, susţin psihologii de la Universitatea Harvard. Este esenţial pentru ei să li se arate ce se întâmplă şi dincolo de familie, în lumea din jur, cu atât mai mult cu cât lucrurile diferă de multe ori din punct de vedere social, cultural sau geografic. Îl poţi învăţa ca părinte să-i asculte pe cei din jur, să se pună în locul persoanelor cu care are de-a face, fie că este vorba de filme, ştiri sau fotografii. ,,Să creşti un copil care să fie politicos şi să îi pese de cei din jur este o sarcină dificilă. Dar este un lucru de care părinţii sunt capabili. Şi nimic în lume nu se va compara cu bucuria de a vedea că micuţul tău a devenit un adult responsabil, grijuliu şi respectuos”, spun specialiştii de la Universitatea Harvard.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa