Sindromul Clark Kent: băieții sunt Superman în social media

Sindromul Clark Kent

Băieții sunt învățați de la vârstă fragedă că cel mai puternic băiat este liderul, masculul alfa. Fetele sunt învățate să negocieze prin intermediul relațiilor. Femeile care sunt cele mai calificate în acest domeniu tind să fie lideri, indiferent dacă acestea fac lucrurile frumos sau într-un mod mai amenințător, așa cum este cazul reginei albinelor.

Din cauza faptului că băieții sunt adesea judecați după înfățișarea exterioară a puterii și a capacității fizice, social media le-a deschis o nouă ușă, mai ales celor mai puțin agresivi. Social media oferă oricui posibilitatea de a se prezenta într-un fel diferit. Astfel, un băiat timid poate crea o altă persoană, o altă identitate, prin care să sugereze că este un bărbat puternic și agresiv. Sindromul Clark Kent este de fapt definiția transformării unui băiat manierat într-o persoană total diferită.

Atunci când alții ascultă ce ai de zis, îți dă putere. În același mod, social media le oferă un avantaj băieților, dezavantajând fetele de multe ori. Fetele sunt programate să atragă masculii alfa, iar în social media acest lucru înseamnă că le respectă cererile. Fetele care nu pot face acest lucru pot comite un suicid social, deoarece riscă să fie evitate de acești băieți.

Impactul căutării identității

Adolescența îi ajută pe copii să-și contureze identitatea. În timpul acestor ani, copiii sunt deosebit de vulnerabili. Social media le-a oferit băieților posbilitatea de a compensa chiar și caracteristicile care pot sta în calea lor de a deveni masculi alfa. Caracterul anonim al social media le permite tuturor să aibă vocea pe care și-o doresc și mult prea mulți băieți o folosesc în, ceea ce cred ei, avantajul lor.

Căutarea unei soluții pentru sindromul Clark Kent

Deci, care este soluția? Răspunsul este destul de simplu: educație și comunicare. Modul în care putem afirma că mesajul este înțeles. Este ușor să vorbești cu fata ta adolescentă de-acum, spunându-i ce nu ar trebui să facă, ce comportament să nu tolereze din partea băieților adolescenți. Băieții adolescenți, în schimb, ar trebui să fie pregătiți și dispuși să primească mesajul.

O mare parte din acest proces începe cu mass-media. Aceasta este o abordare dificilă, într-un climat care scuză atât de ușor un comportament rău, o societate care apreciază potențialul viitor al unui atlet de sex masculin decât cel al unei victime de sex feminin. Este un proces greu, mai ales când celebrități precum Kim Kardashian încurajează opusul în social media, chiar și doar având o carcasă de telefon pe care scrie “trimite nuduri”.

Social media le permite indivizilor să aibă o voce care poate fi auzită într-o lume complicată și copleșitoare. Părinții au obligația de a-i învăța pe adolescenții lor că mesajele pe care le trimit contează. Este timpul să le reaminești adolescenților tăi că Superman își dorește să fie dreptate pentru toată lumea, că simbolizează binele care învinge răul. Atunci când fetele și băieții își dau seama de impactul pe care îl au asupra acțiunilor și cuvintelor, realizează că au oportunitatea de a face ceva bine pentru lumea din jurul lor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()