Știrile înfricoșătoare. Cum poţi să porţi o discuţie despre ele cu copilul tău

Raluca Dumitrică
știrile înfricoșătoare

Oricât de mult ne-am feri copilul de televizor, de calculator sau de radio, tot se strecoară până la el știrile înfricoșătoare mai puţin plăcute

Chiar dacă sunt situaţii în care nu le va acorda acestor ştiri prea multă atenţie, va veni şi clipa în care te va asalta cu o sumedenie de întrebări legate de ştirile înfricoşătoare pe care le-a auzit. Pentru că în acele momente vei fi preocupată de cum poţi să-l linişteşti şi să-i spui că nu are niciun motiv să se teamă, iată câteva sugestii prin care vei putea face faţă cu bine acestei situaţii delicate.

Tipuri de întrebări pe care le pun copiiii despre știrile înfricoșătoare

Copiiii vor veni la tine cu o serie de întrebări ca cele de mai jos, pentru care este bine să fii pregătit cu răspunsuri:

1. Ce?
Ce este pandemia? Ce este violul? Ce este incestul? Dar închisoarea şi răul?

2. De ce?

De ce a murit? De ce a fost rău? De ce nu a condus şoferul maşina cum trebuie şi a dat peste copil? De ce l-a bătut pe copil? De ce l-a muşcat câinele?

3. Cum?
Cum s-a luptat poliţistul cu hoţul? Cum l-a lovit? Cum a reuşit să-l prindă pe omul rău?

4. Unde?
Unde a ajuns după ce a murit? Unde se duc oamenii răi? Unde l-a dus poliţia pe criminal?

5. Se poate?
Se poate să mă întâlnesc şi eu pe stradă cu hoţul? Se poate să vină până la şcoala noastră şi să ne împuşte? Se poate să intre şi la noi în casă?

 Cum să îi spui copilului despre știrile înfricoșătoare

“În lumea asta se petrec şi lucruri rele, dar…” 

Poţi să îi spui copilului că în lume se petrec şi multe lucruri rele, dar nu trebuie să uiţi să îi zici şi că acestea nu i se vor întâmpla lui şi că vei fi mereu alături de el în mai multe moduri, pentru a-l proteja. Deşi noi, adulţii, ştim bine că un dezastru sau o întâmplare nefastă pot să ne surprindă oricând, copiii nu au încă noţiunea de „probabil”, deci nu îi elimini prea multe temeri dacă îi zici că „e puţin probabil să ni se întâmple nouă asta”.

Accentuează calitatea oamenilor de a fi solidari

Impactul negativ al ştirilor poate fi atenuat dacă tu accentuezi solidaritatea oamenilor. Arată-i copilului că, de fiecare dată când are loc un dezastru, foarte mulţi oameni le sar în ajutor celor care au fost afectaţi de calamitate. Ar fi foarte bine şi dacă ai putea să îi spui celui mic că oamenii pot să treacă peste orice situaţie tristă, dacă sunt împreună.

Minimizează expunerea copilului la ştirile înfricoșătoare

Un program clar de uitat la televizor şi mai multă rigurozitate în a-i permite copilului să urmărească anumite posturi şi programe te pot ajuta să îl fereşti pe cel mic de expunerea la ştiri negative. Dacă vei proceda aşa, nu înseamă că îţi vei închide copilul într-un glob de sticlă din care nu va putea vedea niciodată realitatea, ci că îi vei reduce numărul ştirilor negative care ajung la el. Deoarece presa este mult mai interesată de aceste ştiri negative decât de cele pozitive, aceasta contribuie într-o oarecare măsură la crearea unei imagini mai puţin optimiste asupra lumii în care trăim.

Se întâmplă în lume lucruri pe care nu le putem controla

Dezastrele naturale sunt unul dintre lucrurile care se pot întâmpla oricând şi oriunde. Astfel de situaţii pot să îl sperie pe copil, dar rolul tău este să-i spui că putem să luăm nişte măsuri de precauţie, că tehnologia de azi ne ajută să aflăm din timp despre potenţialele pericole naturale, iar autorităţile sunt pregătite să facă faţă oricăror situaţii.

Emoţiile copilului tău sunt importante

Dacă primul impuls este să bagatelizezi emoţiile celui mic şi să îi spui că n-are niciun motiv să se sperie, nu vei fi de prea mare ajutor. Nu ştii niciodată ce fel de scenarii au loc în mintea copilului, după ce e expus la ştirile negative, aşa încât încearcă să afli ce anume îl sperie şi dă-i răspunsurile prin care se poate linişti.

Poţi să îl înveţi lucruri noi cu această ocazie

Şi pe noi ne înspăimântă lucrurile pe care nu le înţelegem şi de aceea ar fi bine să îi explici copilului cum se produc anumite dezastre naturale şi de ce. Oferă aceste explicaţii, însă, atunci când copilul este mai mare şi înţelege ceea ce îi spui.

Știrile înfricoșătoare pot să-i afecteze atât pe copii, cât şi pe adulţi, creând o stare de angoasă. Nu va fi niciodată o soluţie să eviţi întrebările copilului referitoare la astfel de ştiri, iar oferirea de răspunsuri este un prim pas spre ceea ce aşteaptă copilul când pune întrebări, şi anume siguranţă. Cine altcineva, dacă nu părintele, poate oferi siguranţă unui copil?

Mai ţii minte când ai stat de vorbă ultima dată cu cel mic despre o astfel de situaţie înfricoşătoare? Ce impact au avut asupra lui explicaţiile oferite de tine?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa