Totul despre fericirea copiilor noştri, la Serile TDM cu Domnica Petrovai

Raluca Dumitrică
fericirea-copiilor-totul-despre-mame

Psihologul Domnica Petrovai a vorbit la ediţia de mai a Serilor TDM despre fericirea copiilor noştri şi despre modalităţile în care ea poate fi obţinută şi păstrată

Fericirea este un subiect care ne preocupă pe toţi, iar când vine vorba de fericirea copiilor noştri lucrurile sunt şi mai serioase, pentru că tot ce ne dorim, ca părinţi, este să-i ştim pe cei mici în permanenţă fericiţi. Despre fericire şi formele ei am aflat săptămâna trecută, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la Domnica Petrovai, psiholog clinician pr., psihoterapeut cognitiv-comportamental şi fondator Mind Education Health.

Seara a început cu o prezentare interactivă despre beneficiile Omega 3 pentru copii, făcută de Mădălina Marinescu, psihoterapeut şi designer de programe educaţionale pentru copii, reprezentantul companiei Doppelherz la eveniment, companie care a susţinut ediţia de mai a Serilor TDM. Mădălina ne-a spus că aproximativ 2 treimi din greutatea creierului este formată din acizi graşi, din care 8% Omega 3, aceştia fiind adevărate cărămizi ce construiesc o reţea de 100 miliarde de neuroni. Pentru că deficienţele de Omega 3 la vârste mici au fost asociate cu întârzieri în dezvoltarea creierului şi disfuncţii neuro-cognitive, iar la vârsta adultă s-a dovedit că deficienţa de Omega 3 (DHA ŞI EPA) poate contribui la agravarea agresivităţii, creşterea anxietăţii şi se asociază cu diferite forme de depresie, recomandarea ei a fost să acordăm mai multă atenţie acestor acizi.

Omega 3 a fost recent asociat cu un volum mărit al materiei cenuşii din creier şi cu o mai bună funcţionare neuronală (grăsimile esenţiale Omega 3 susţin structura celulelor nervoase şi îmbunătăţesc producerea neurotransmiţătorilor) ceea ce poate duce la rezultate mai bune la testele de inteligenţă. Nu în ultimul rând, funcţionarea optimă a creierului corelează pozitiv cu fericirea!

Fericirea, ceva ce poate fi învăţat

După intervenţia Mădălinei Marinescu a urmat prezentarea propriu-zisă a Domnicăi Petrovai, intitulată „De ce depinde fericirea copiilor noştri?” La baza acesteia a stat cartea „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi”, de Laura Markham, carte care poate fi achiziționată de aici. Începând prin a spune că fericirea şi starea de bine sunt abilităţi ce se pot dobândi şi exersa, aşadar lucruri pe care oricine le poate învaţă, invitata serii a explicat că inteligenţa emoţională este cea de care depinde fericirea copilului nostru.

Prin inteligenţă emoţională noi putem să ne conştientizăm emoţiile, preferinţele, dorinţele, resursele, nevoile, intuiţia, compasiunea şi încrederea, toate făcând parte din conştientizarea de sine. Tot inteligenţa emoţională ne permite să ne autoreglăm, aşadar să ne autocontrolăm, să căpătăm managementul stărilor interioare, al impulsurilor şi al resurselor, să ne dăm seama de importanţa motivaţiei, adică a acelor resurse emoţionale care ne ghidează în atingerea scopurilor personale, să fim empatici, conştientizând trăirile, nevoile şi preocupările celorlalţi şi să dobândim abilităţi sociale: cooperare, feedback, prietenie, abilitatea de a influenţa.

Disconfortul ne împiedică pe noi şi pe copiii noştri să fim fericiţi

Revenind la fericire şi obţinerea ei Domnica Petrovai a subliniat că disconfortul este cel care ne împiedică pe noi toţi să fim fericiţi. Dar, ca să-i facem faţă acestuia, specialistul ne-a oferit câteva sfaturi: să ştim când suntem şi când nu suntem în durere, să nu ne simţim „prost” pentru că suntem în disconfort, să avem grijă de mintea noastră, adică să nu hrănim monştrii care îi dau târcoale şi care o pot face să derapeze, şi să ne înţelegem gândurile cu umor şi compasiune.

Tot Domnica Petrovai ne-a mai spus ca reacția omului la durere și la gestionarea ei este aceea de abandon (copilul se agaţă de părinte, e hipervigilent la cum se simte părintele, „te-am supărat?, „eşti supărată?”, îi e greu să vorbească despre experienţele dureroase, are anxietate de separare), de respingere (criticism, hipervigilenţă faţă de greşelile personale şi ale celorlalţi, conectare prin activităţi, sarcini, performanţe, „stimă de sine”, narcisism, dificultate de empatie) și de insecuritate (mă simt sufocat, înghiţit de celălalt, am nevoie de spaţiu, „independent”, teama de a fi controlat).

Ca să facem faţă durerii şi altor emoţii negative, Domnica Petrovai ne-a sugerat să încercăm aceşti paşi: ne oprim, respirăm, observăm, reflectăm, răspundem, respirăm, suntem atenţi (observăm corpul, observăm mintea, respirăm) reinterpretăm convingerile, gândurile, conectarea cu trecutul, perspectiva celorlalţi, ne acceptăm şi ne înţelegem propriile emoţii.

Domnica a accentuat că e nevoie de acceptare necondiţionată şi de compasiune când copiii fac lucruri care ne deranjează, spre exemplu atunci când au un tantrum, iar în acele momente noi trebuie să reacţionăm cu calm şi să îi înţelegem. Compasiunea noastră va putea fi, astfel, învăţată şi de copii, pentru că studiile au demonstrat că acei copii egocentrici sunt cei care nu au compasiune şi empatie faţă de ceilalţi.

De copiii care au venit la eveniment împreună cu părinţii lor s-au ocupat cei de la Teko Kindergarten, care, prin intermediul gadgeturilor aduse şi a echipei complexe de traineri prezenţi, au reuşit să le capteze în totalitate atenţia celor mici.

În ceea ce priveşte părinţii, aceştia au fost atraşi nu numai de prezentările serii, ci şi de degustarea siropului Doppelherz® system Omega-3 Junior Sirop, pe care l-au putut testa cu scopul de a vedea că este un sirop nu doar sănătos, ci şi gustos.

Mulţumirile noastre se îndreaptă şi către Pink Lemonade, care le-a adus celor prezenţi biscuiţi delicioşi, cantucci si granola perfecte pentru micul dejun.

Foto: Alexandra Dincă

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa