Tristețea copilului e o lecție de viață. Lasă-ți copilul să se întristeze!

Anca Vlad

Ca părinte, este firesc să fii mâhnit când vezi tristețea copilului tău. Ai tendința să îi alini suferința imediat ce ea apare, în mod special când tu ești motivul supărării. Cu toate acestea, trebuie să reținem că momentele de nefericire sunt, de fapt, lecții de viață.

Este imposibil să păstrezi o stare de fericire eternă. Tristețea copilului este un lucru firesc. Încercarea de a-i menține fericiți pe copii în permanență le va oferi ideea greșită că toate lucrurile în viață vin ușor. Ei nu vor învăța cum să administreze singuri momentele grele și nici nu vor afla cum e să ai trăiri negative care te fac să te simți trist.

Încercările prin care trecem devin de cele mai multe ori niște lecții de viață foarte importante. Același lucru îl putem spune și despre supărările copiilor noștri, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să asistăm la suferința lor. Nu vom învăța niciodată și nici nu vom evolua dacă nu trecem prin experiențe care să ne forțeze să creștem.

Un părinte eficient este un educator eficient

Părintele este primul profesor al copilului și este de datoria lui să își învețe copilul ce este  responsabilitatea, respectul pentru ceilalți, să deosebească binele de rău și multe altele. Să crească într-o casă în care nu există nicio formă de așteptări la nivelul cărora să se ridice sau să nu conștientizeze care sunt repercusiunile acțiunilor și a nerespectării regulilor, toate acestea vor duce la formarea unui copil problemă.

Ce părere au cercetătorii despre tristețea copilului

Oamenii de știință cred că educația deficitară poate duce la probleme școlare, comportamentale, mintale și emoționale. A avea un copil nefericit din cauza educației eficiente este mai bine decât a avea un copil cu probleme comportamentale ca urmare a educației ineficiente. Partea negativă în a avea un set de așteptări la nivelul cărora copilul trebuie să se ridice este că, ocazional, copilul este trist, dar este în regulă să existe și astfel de momente.

A avea un copil care nu este în permanență fericit nu înseamnă că nu ești un părinte bun, este important să nu lași acest aspect să te oprească din a avea așteptări și din a responsabiliza copilul. Toate acestea ar putea să te facă să simți că e greșit, să te întristeze și să te rănească, dar toate fac parte din educația ce trebuie oferită copilului.

Lucruri de reținut

Nu ești un părinte îngrozitor dacă sunt zile când copilul tău este supărat pentru că i-ai cerut să spele vasele. Ești un părinte bun, care îi arată copilului că uneori în viață trebuie să suferim repercursiunile faptelor noastre.

Trebuie să le arătăm că nu totul în viață este câștigat ușor și că trebuie să muncim pentru ce ne dorim. Îi învățăm că uneori trebuie să facem și lucrurile pe care nu ni le dorim, că momentele de nefericire sunt firești și trebuie gestionate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa