8 trucuri testate care te ajută să vorbești cu copiii de 3-5 ani

Daniela Ghiorghe
să vorbești cu copiii

Vorbitul cu copiii cu vârsta între 3-5 ani poate reprezenta o provocare, mai ales că apar tot felul de situații, de la cele amuzante până la cele care scapă de sub control. Copiii au tendința să spună „nu” fără nici un motiv aparent sau să întrebe „de ce?” foarte des, așa că trebuie să avem multă răbdare. Mai jos găsiți 8 trucuri testate care te ajută să vorbești cu copiii de 3-5 ani.

Cea mai comună greșeală pe care o fac părinții este că au așteptări prea mari. De exemplu, unii dintre ei se așteaptă ca cei mici să știe să-și lege șireturile la încălțăminte, doar pentru că pentru ei este ceva normal. O altă greșeală a părinților este că ei se gândesc pe termen lung, adică și în viitor, iar copiii trăiesc în prezent, și nu se pot gândi la mai multe lucruri deodată, cum fac adulții.

Coboară până la nivelul lor

Această metodă este bună pentru că, astfel, copilul are mai multă încredere în el pentru a se exprima. Ba, mai mult, dacă te lași în jos, înseamnă că vei avea contact vizual mai bun și îi vei capta atenția celui mic într-un mod pozitiv.

Învață-i ce înseamnă fiecare sentiment

Copiii de această vârstă încep să aibă cât mai multe sentimente variate, precum frica, mânia, frustrarea și dezamăgirea, însă nu știu cum să le caracterizeze. Dacă le explici fiecare emoție în parte, parcurgi o mare etapă importantă din comunicarea cu ei. De exemplu, te poți exprima așa: „Cred că ești dezamăgit că plouă afară pentru că nu te poți juca.”

Încetinește-ți ritmul

Copiii au un ritm al lor, mult mai lent față de al nostru, mai ales că în zilele noastre suntem din ce în ce mai grăbiți. Deși îți va lua mai mult timp să faci niște lucruri minore, cum ar fi mersul la cumpărături sau pregătirea pentru somn, trebuie să ai răbdare și să le explici fiecare pas.

Când pui o întrebare, oferă puține alternative

Este foarte important pentru un copil să-i dai alternative și nu să-i impui lucruri, pentru a simți că au un anumit control asupra situațiilor. Însă, este bine să nu-i dai foarte multe variante de răspuns, pentru că nu se vor putea hotărî și pentru a eficientiza timpul. De obicei este indicat să-i dai două variante, precum: „Vrei să porți șosetele roșii sau pe cele verzi?”

Acordă-i toată atenția

Copiii au nevoie de toată atenția noastră pentru a nu se simți neglijați. În plus, există și o parte practică a acestui fapt, pentru că trebuie să fim atenți pentru a-i menține în siguranță pe cei mici. De asemenea, ar trebui să încercăm să le răspundem tuturor întrebărilor pe care aceștia ni le adresează, pentru că, în felul acesta, ei învață.

Arată-le că îi asculți

Micuții au nevoie să știe că părinții lor îi ascultă, chiar dacă mai fac și alte lucruri în acest timp. Ei învață să comunice imitând comportamentul părinților, așa că este bine să-i înveți să fie politicoși. Orice gest pe care îl faci, ca ascultatul, datul din cap aprobator sau zâmbitul îl va ajuta pe cel mic să să comunice cât mai bine posibil.

Învață-i bunele maniere

Părinții reprezintă modele de urmat ale copiilor lor, așa că dacă tu nu-i vei învăța bunele maniere, cel mai probabil nu le va folosi. Învață-l să spună „te rog” și „mulțumesc” și să fie politicoși în general. Acest comportament îi va rămâne întipărit în mine și ca adult.

Evită să vorbești prea mult

Deși este indicat ca părinții să comunice cât mai mult cu copiii, nu este bine nici dacă o faci prea mult. Adică renunță la unele explicații și folosește propoziții scurte. De exemplu, când este timpul mesei, cheamă-i la masă cât mai simplu posibil.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa