Unde e copilul meu?

TOTUL DESPRE MAME

9 sfaturi pentru momentele în care copiii se pierd de părinți și toată lumea se pierde cu firea

 

V-ați pierdut vreodată copilul într-un loc aglomerat? L-ați căutat printre rafturile supermarketului, cu inima bătând din ce în ce mai tare? Dacă nu, sunteți foarte norocoși, pentru că 90% dintre familii au trecut printr-un astfel de moment cel puțin o dată și știu cât de înspăimântătoare pot fi acele momente dintre pierdere și regăsire. Dar ce e de făcut, pot fi evitate astfel de sutuații? Copiilor le place să se aventureze, să se ascundă, să fugă. Îi scapi trei secunde din ochi și au dispărut! Nu putem să îi urmărim în fiecare secundă, așa că este mai sănătos să ne pregătim și să îi pregătim pentru o eventualitate nefericită. Există câteva lucruri pe care trebuie să le stabilim cu copiii, explicându-le că există posibilitatea să ne pierdem unii de alții în locuri aglomerate. Părinții și copiii trebuie să aibă în această situație un plan, un mod de acțiune stabilit și repetat dinainte.

Așadar, ce trebui să faceți voi de fiecare dată când plecați cu copilul într-un loc agomerat (un stadion, la plajă, în parc, la grădina zoologică, la mall, la supermarket etc)? Cum vă pregătiți de acasă și ce îl învățați pe copil să facă?

1. Îmbrăcați întotdeauna copilul într-o culoare foarte tare, mai neobișnuită, care să poată fi reperată ușor, cum ar fi galben-lămâie sau verde-măr. Vă va fi mult mai ușor să zăriți un tricou verde fosforescent în spatele unui raft cu conserve dacă cel mic tocmai s-a hotărât să se joace de-a v-ați ascunselea prin supermarket. Și, chiar în parcul de distracții, o haină într-o culoare aprinsă vă sare în ochi de la distanță. Dacă mergeți în pădure, la munte sau pe plajă, folosiți culori care contrastează puternic cu mediul. Nu îmbrăcați niciodată copiii in culori de camuflaj când mergeți în pădure, chiar dacă li se pare interesant.

2. Faceți întotdeauna copilului o poză cu telefonul înainte de a intra în acel loc sau asigurați-vă că aveți întotdeauna în portofel sau în telefon o fotografie recentă a copilului. Va fi de folos în cazul unei căutări prelungite, dacă va trebui să alertați trecătorii sau personalul de pază.

3. Pregătiți pentru ieșirile în locuri aglomerate o etichetă cu numărul telefonului mobil al persoanei care însoțește copilul. Copiii mai mari și care pot fi instruiți să arate această etichetă în caz că se pierd o pot purta în buzunar. Pentru copiii mai mici, agățați-le această etichetă pe spate, cu un cleștișor sau o agrafă. Nu folosiți elemente de identificare ale copilului (nume sau adresă), pentru că un străin poate capta încrederea copilului numai prin faptul că îi cunoaște numele.

4. Învățați-i pe copii care sunt persoanele de încredere cărora pot să le ceară ajutorul oricând se simt neajutorați. Copiii trebuie să înțeleagă că nu toți oamenii sunt de încredere, mai ales atunci când ei sunt vulnerabili. Trebuie să știe că cel mai bine este să ceară ajutorul unei femei, dacă se poate unei mame cu un copil. Mamele sunt persoanele cele mai de încredere și nu vor avea liniște până când nu vor rezolva problema.

5. De fiecare dată când ajungeți într-un loc aglomerat, stabiliți împreună cu copilul un loc de întâlnire în caz că vă pierdeți. Aveți grijă să fie un loc cât mai accesibil și ușor de găsit și aplicați această regulă doar cu copiii mai mari, care se pot orienta bine în locuri mari. Pentru copiii mici, stabiliți regula următoare: dacă cel mic nu vă mai vede și s-a pierdut de voi, să rămână pe loc, să nu plece și mai ales să nu se învârtă fără țintă. Dacă va ști că părintele, refăcând traseul în sens invers, se va întoarce să-l recupereze, copilul va aștepta mai liniștit și nu se va speria atât de tare.

Bine, dar dacă cel mic s-a pierut deja?

Cu toate aceste reguli repetate, învățate și reamintite la intrarea într-un loc aglomerat, ar trebui să vă fie ușor să vă regăsiți atunci când nefericitul eveniment chiar s-a produs, cu toate precauțiile voastre.

Copilul știe acum ce trebuie să facă și ar trebui să îl puteți recupera în câteva minute. Dacă totuși situația se complică și copilul pare să fi uitat regulile stabilite, trebuie să cereți ajutor și să mobilizați cât mai multe persoane de încredere pentru a-l găsi în cel mai scurt timp.

6. În primul rând, păstrați-vă calmul. Da, e ușor de zis și greu de făcut, însă o minte lucidă, limpede poate face diferența în acele momente. Gândiți-vă că cel mic este și mai speriat decât voi, așa că probabil este responsabilitatea voastră, ca părinți, să reacționați cu calm și inteligență.

7. Nu strigați copilul pe nume decât dacă este îndeajuns de mare și obișnuit să răspundă atunci când este strigat. Primul impuls este să alergăm unde vedem cu ochii strigând copilul, dar asta face uneori mai mult rău, înștiințând persoane potențial periculoase că un copil este singur și vulnerabil.

8. Dacă sunteți într-un magazin mare, într-un parc de distracții sau în orice alt spațiu comercial, adresați-vă imediat personalului de pază și supraveghere. Acești oameni dispun de aparatură prin care pot comunica și pot transmite informația repede, mobilizând mai multe perechi de ochi și mai multe minți limpezi în scurt timp.

9. Dacă simțiți că cel mic poate fi în pericol, sunați imediat la 112. Este mai eficient să sunați înapoi peste câteva minute, anunțând că ați găsit copilul, decât să pierdeți minute prețioase ignorându-vă instinctul.

În majoritatea cazurilor, copiii ajung teferi și nevătămați înapoi în brațele părinților. Deși părinții se tem de răpiri sau de posibile abuzuri atunci când le dispar copiii de lângă ei, reacțiile rapide asigură în majoritatea cazurilor un deznodământ fericit. E important să înțelegem că, oricât de speriați am fi noi în această situație, copilul va fi și mai speriat. Un copil care se pierde de părinți va fi aproape paralizat de spaimă, așa că e important să îi oferim suportul nostru afectiv la regăsire. Bucurați-vă de regăsire, încurajați-l să discute despre ce a simțit, iar mai târziu reluați discuția despre măsurile de siguranță.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa