Vizita la pediatru. Cum îți pregătești copilul?

Ramona Dinescu

Vizita la pediatru poate fi o experiență traumatizantă pentru un copil mic. Adulții uită adesea cât de înfricoșător poate fi să stai în cabinetul doctorilor, iar unii părinți nu realizează de multe ori stresul prin care trec copiii atunci când merg la doctor.

Copiii mei, ca, probabil, majoritatea copiilor, au plâns timp de 3 ani la fiecare vizită pe care o făceam pediatrului. Nici nu era nevoie să li se facă analize, căci oricum plângeau. Plângeau și dacă îi asculta cu stetoscopul. Ajunseseră să plângă când intrau într-o clădire mai mare, de frică să nu mergem cumva la doctor.

Pam Myers, specialist în educație parentală, susține că este extrem de important pentru părinți să-și pregătească copiii înainte de orice vizită la pediatru. Indiferent dacă vizita are scopul de a trata o afecțiune sau o rană ori este pur preventivă, o pregătire anterioară bună îl poate ajuta pe cel mic să se relaxeze. Și mai important decât atât, în cazul în care copilul se obișnuiește cu vizitele la medic, ar putea scăpa de frică și anxietate în anii ce urmează.

Chiar dacă este absolut normal pentru un copil mic să-i fie frică să meargă la pediatru, implicarea părinților și sprijinul acestora poate ajuta la ușurarea disconfortului emoțional. Părinții trebuie, în primul rând, să-l asigure pe cel mic și să-l facă să conștientizeze că nu are de ce să-i fie teamă. În timp, frica asociată cu vizita la medic ar trebui să se risipească, iar unii copii chiar încep să aștepte nerăbdători următoarea consultație.

Vizita la pediatru,  în câțiva pași simpli

Unul dintre cele mai bune lucruri pe  care le poate face un părinte este să fie sincer cu copilul și să nu-l păcălească în privința a ceea ce-l așteaptă în cabinetul medicului. Părinții trebuie să le ofere copiilor cât de multe informații pot, de la cum arată cabinetul, cum arată medicul și în ce va consta consultația. Atât în privința medicului, cât și în privința medicamentelor pe care urmează să le ia, le-am spus mereu copiilor mei adevărul. Le-am spus atunci când urmau să fie înțepați cu acul pentru recoltarea analizelor și le-am spus că va durea puțin, însă ei fiind niște super eroi, nu vor simți foarte puternic durerea. La fel le-am spus atunci când un medicament avea gust neplăcut, ca să știe la ce să se aștepte, și la fel i-am încurajat.

Părinții nu trebuie să facă promisiuni ce vor fi încălcate în ziua examinării medicale. De exemplu, ai putea spune că examinarea medicală nu va durea, iar o singură injecție ar putea încălca această promisiune. Când nici eu nu știu ce se va întâmpla la medic, le spun dinainte că ar putea să li se facă o injecție care va durea puțin, asta ca să nu mă trezesc că promisiunea mea a fost încălcată. Altfel, copiii își vor pierde încrederea, iar următoarea dată vor fi și mai speriați de o vizită la medic.

Jocurile de rol în siguranța și confortul casei pot ajuta la înlăturarea anxietății și disconfortului. Jucați-vă împreună de-a doctorul și imaginați relația cu pacienții păpuși sau animăluțe de pluș pentru a-l face pe cel mic să se simtă mai în siguranță. În timpul jocului îi poți repeta că același lucru se întâmplă și în realitate și că nu are de ce să se teamă.

O altă modalitate de a înlătura frica este să-i dai copilului multiple asigurări că tu vei vei alături de el în cabinetul medicului pentru a nu avea senzația că va fi abandonat acolo. Prezența părinților, persoanele în care are cea mai mare încredere îl vor ajuta să perceapă mai bine experiența anxietății de separare la medic.

După fiecare vizită la medic, felicită-ți copilul, spune-i că a fost foarte curajos și că ești foarte mândră de el. Recompensele nu sunt indicate, deoarece îi va distorsiona copilului ideea esențială a vizitei la pediatru.

De asemenea, nu-l amenința și nu-l șantaja niciodată că, dacă nu are un comportament adecvat, îl duci la medic.

Trebuie să știi însă că părinții nu vor fi capabili să elimine definitiv frica și anxietatea copilului legate de vizita la pediatru, însă pot ajuta foarte mult la atenuarea acestor sentimente.

Poți citi aici un interviu cu Adela Moldovan, cea care a inițiat o petiție împotriva traumatizării copiilor în spitale.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa