Vrei să ai un copil mai puternic? Lasă-l să experimenteze toate astea!

Raluca Dumitrică
copil-mai-puternic-totul-despre-mame

Copilul nostru e tot ce-avem mai scump pe lume. Sună ca un clişeu, dar e cât de poate de adevărat. Pentru el trecem munţi şi mări, facem cele mai mari sacrificii şi luptăm până-n pânzele albe. Dar, deşi suntem capabili de asemenea măreţii, ne e tare greu să îl lăsăm pe cel mic să se confrunte cu anumite situaţii de viaţă. Acestea, deşi nouă ni se par că îl vor trage în spate, au, de fapt, rolul de a-l face să fie un copil mai puternic.

Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le experimenteze un copil ca să fie mai puternic!

Plictiseala

Nu e plictiseala cel mai plăcut lucru din lume, dar nici nu se cunosc efecte adverse iremediabile ale sale. Problema e că, atunci când auzi că cel mic se plictiseşte, ești tentat să te dai mereu peste cap pentru a-l face să iasă din starea cu pricina. Nu zice nimeni să nu faci aşa. Dar ce-ar fi dacă l-ai lăsa pe copil să-şi găsească singur soluţii de ieşire din starea de plictiseală? Îi vei permite să fie foarte creativ! Iar la final vei fi pur şi simplu surprinsă de ceea ce va reuşi să pună în practică.

Alegerile

Să fii pus în situaţia de a alege poate că nu e cel mai uşor lucru din lume, dar în mod sigur e unul care aduce avantaje. Printre aceste avantaje se numără analizarea cu obiectivitate a variantelor existente şi a plusurilor şi minusurilor pe care le aduc ele sau crearea de scenarii ce pot fi concretizate.

De menționat că nimănui nu i-ar plăcea să aibă un traseu bine stabilit de fiecare dată, aşa că încearcă să-l lași pe cel mic să aleagă şi să înveţe din alegerile sale. Nu te îngrijora prea tare dacă puştiul sau puștoaica ta va da cu capul de alegerea greşită. Şi acest lucru le va fi benefic. Și din situaţiile cu final dezamăgitor se poate învaţă ceva de folos pentru viitor.

Eşecul

Chiar dacă nu este vorba despre o competiţie şi nici despre câştigători şi perdanţi, eşecul face parte din viaţă. Copiii trebuie să ştie că oricine poate să eşueze în laturi care ţin nu numai de viaţa școlară și profesională, ci şi de cea personală. Și că ăsta nu este un motiv de renunţare, învinovăţire sau resemnare. Eşecul ne poate motiva ca data viitoare să depăşim cu brio situaţia care ne-a adus la starea aceea mai puţin dezirabilă, dată de un insucces temporar. Dar şi să vrem să nu-l mai întâlnim prea curând în nicio situaţie.

Și disensiunile cu prietenii îl pot face pe copil mai puternic!

Recunoaşte, te-ai necăjit de multe ori când copilaşul tău s-a certat cu un alt prieten de vârstă similară. Ba ai şi simţit nevoia să te amesteci mereu, ca să împarţi dreptate, nu-i aşa? Îţi sugerăm să stai puţin mai departe de disensiunile lor (atâta timp cât nu implică violenţă de niciun fel, însă) şi să-i laşi să-şi rezolve singuri problemele apărute pe parcursul relaţiei lor de amiciţie sau de prietenie serioasă. Învaţă-l pe copil că se poate folosi de o serie de tehnici utile în astfel de circumstanţe. Aici se înscriu negocierea, persuadarea, îngăduinţa, iertarea şi chiar adoptarea de compromisuri. Aceste tehnici se vor dovedi utile şi în alte capitole ale vieţii lor și îl vor face, fără discuție, să devină un copil mai puternic.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre cum sa ai un copil mai puternic, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa