Recuperarea vaccinării. Ce trebuie să știi dacă nu ai imunizat copilul

Alexandra Ion

Dacă dintr-un motiv sau altul ai omis să-ți vaccinezi copilul, ori nu ai făcut nici unul din vaccinurile din schema națională de vaccinare, e bine să știi că poți trece la recuperarea vaccinării.

Recuperarea vaccinării se face în baza unui plan, care ia în calcul câteva elemente esențiale: vârsta copilului, vaccinurile făcute, dacă au fost făcute, și dacă au existat sau nu incidente sau reacții adverse la vaccinurile făcute deja. Dacă există o evidență a imunizărilor făcute aceasta este baza de la care se pleacă mai departe. În cazul în care nu există un carnet de vaccinări, atunci se pleacă de la zero.

Doctor Sandra Alexiu, vicepreședinte la Societatea Naţională de Medicina Familiei, ne-a precizat următoarele: ”Recuperarea vaccinurilor nefăcute se poate face la orice vârstă. Este ideal ca respectivele vaccinuri obligatorii să fie făcute, așa că acest amanunt primează în fața vârstei copilului. Strategia de recuperare se stabilește de către medic. Colaborarea cu medicul este foarte importantă. Ca plan de lucru se merge pe două variante. Prima este aceea de a continua cu rapeluri sau primul vaccin de acolo unde s-a rămas, conform planului național de imunizare. Dacă nu există o evidență certă a imunizărilor făcute se pleacă de la zero.

Recuperarea se face ținând cont de modul în care reacționează imunologic organismul. Din momentul în care se trece la recuperarea vaccinurilor, durează luni de zile până când copilul va obține imunitatea optimă. În cele mai multe din cazuri este nevoie de un vaccin inițial și 2-3 rapeluri cu anumite intervale de pauză între administrare pentru ca imunitatea indusă prin vaccinare să fie eficientă cu adevărat. În această perioadă în care imunitatea nu este consolidată, copilul este expus bolilor infecțioase.

Ca principii generale trebuie menționate următoarele:

  • se pot face două sau mai multe vacccinuri inactivate în același timp, un vaccin viu și unul inactivat pot fi administrate, de asemenea, în același timp, unul după celălalt la orice interval;
  • trebuie respectate intervalele de timp minime între inoculări cu anumite vaccinuri între vaccinurile care conțin viruși vii atenuați – ROR, varicelă, rotaviral. Doar așa imunitatea dobândită va fi cu adevărat eficientă. Sistemul imunitar are nevoie de timp pentru a invăța să recunoască agenții patogeni și pentru a produce anticorpi specifici;
  • le recuperarea vaccinării se urmărește respectarea ritmului impus de planul național de vaccinare pentru imunizările cu mai multe valențe. Inițial se făcea un vaccin tetravalent, la care uletrior s-a adăugat un alt antigen devenind pentavalent sau hexavalent. Antigenele adăugate de care copilul nu a beneficiat la imunizare trebuie incluse. Pentru asta trebuie să se cunoască cu certitudine ce vaccinuri s-au făcut și ce imunizări au fost omise. Dacă există dubii se reia totul de la zero.

Recuperarea vaccinării este una dintre preocupările majore ale medicilor de familie și nu doar a lor. Epidemia de rujeolă, pauzele dese în aprovizionarea cu dozele de vaccin necesare, ce a dus la depășirea timpului ideal pentru imunizare și pierderea din vedere a momentului pentru efectuarea rapelului fac din strategia de recuperare a vaccinării o prioritate.

Părinții trebuie să știe că pot apela la medicul de famile pentru a verifica dacă copilul a primit toate vaccinurile. Părinții împreună cu medicul stabilesc cea mai bună cale de recuperare a vaccinurilor omise.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa