Să înțelegem mintea unui copil și putem opri bullyingul!

Marina Rosenfeld
mintea unui copil agresor

Să înțelegem mintea unui copil este astăzi cheia spre o lume mai bună. Nu de puține ori atenţia presei se îndreptată înspre fenomenul de bullying din școli. De obicei, există un agresor și o victimă. Agresorul merită să fie pedepsit, victima să se descurce. Să înțelegem mintea unui copil nu pare să fie important pentru nimeni.

Să înțelegem mintea unui copil agresor

Dar pe cine interesează agresorul? Să fie pedepsit. Asta e tot ceea ce contează. Dacă ne-am lua puțin timp să înțelegem mintea unui copil agresor am afla însă mai multe lucruri și am putea preveni astfel de întâmplări pe termen lung. Iniţiativa în şcoli se concentrează pe identificarea acestor copii şi a victimelor lor şi să ofere educaţie prin cultivarea de abilităţi sociale la copii. Programele ţintesc să îi înveţe pe copii comportamente alternative, control al impulsurilor, rezolvare de conflicte şi abilităţi de negociere.

Despre cât de important este să ne cunoaștem înainte să devenim părinți puteți citi și în cartea lui Robin Grille Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte, bestseller nou apărut la Editura Totul despre mameCartea poate fi cumpărată de AICI.

Copilului rău va face rău

Fără a dori să înțelegem ce se petrece în mintea copilului agresor focusul pe tratarea fenomenului de bullying porneste de la premisa falsă că avem de-a face cu „un copil rău”, care ar fi singurul vinovat pentru violenţă.

Uităm însă că atunci când punem toată vina pe copil pentru comportamentul lui agresiv, devenim si noi la rândul nostru agresori. Iar ei sunt doar nişte copii atât de răniţi, încât rănesc la rândul lor. Răniți de cine veți spune. Ei bine uneori chiar de familie, profesori sau alți copii. Abilităţile sociale se învaţă şi tendinţele violente la fel.

Foarte multe studii au arătat că violenţa din familie produce copii violenţi. Sistemul însă nu se concentrează decât să pedepsească vinovații. Mai puțin să înțeleagă mintea unui copil și să prevină violența. 

Să înțelegem mintea unui copil care a crescut cu violență

Să înțelegem mintea unui copil ne ajută și teoria învăţării sociale. Teoria învățării sociale este un curent în psihologie care susţine că violenţa copiilor este un comportament învăţat.

Susţinută de numeroase date ştiinţifice, teoria a demonstrat că toţi copiii violenţi au învăţat de la adulţi care le sunt modele. Asta înseamnă că părinţii care se bazează pe pedeapsa corporală sau abuzul verbal ca să controleze copii, devin modele de comportament violent. Studiile arată că violența este transgeneraţională.

Ca să înțelegem mintea unui copil haideți să privim în jurul lui

Copiii imită persoanele de care sunt ataşaţi. Ei reproduc comportamente pe care le văd constant. Dacă acestea au efect direct asupra lor atunci șansele ca ele să fie reproduse cresc.

E mai ușor acum să înțelegem mintea unui copil agresor? Înțelegem noi cât de important este, ca adulți, să fim un model pozitiv pentru copiii noștri? Ar trebui să înțelegem. De asta este bine să ne cunoaștem pe noi înșine foarte bine înainte de a deveni părinți. Și tot de asta este bine să fim părinți conștienți. Să ne observăm și monitorizăm comportamentul.

Furia lor fierbe și devin agresori

Un efect secundar al violenţei şi pedepselor este că desensibilizează oamenii la durerea proprie, dar şi a celorlalţi, iar asta îi face mai înclinaţi spre violenţă. Începe când copiii sunt catalogaţi drept ”răi” şi acceptă asaltul pedepselor asupra lor. Se tăbăcesc şi îşi ascund rănile, dar suferă mult. Furia devine o parte din ei.

Se identifică atât de mult cu ea încât ajung să nu mai realizeze că reproduc acele comportamente care i-au rănit. Iar oamenii mari ajung să trivializeze propria lor suferinţă de când erau copii. Mulți nu cred că au fost abuzaţi. Este prea dureros să recunoască. Pentru că nimeni nu a fost acolo să înțeleagă mintea de copil. Și devin la rândul lor agresori. Le fac copiilor lor ceea ce li s-a făcut lor.

Ai greșit, iată consecințele

Articolul de față nu se vrea o pledoarie pentru agresori. Se vrea un îndemn către adulții care lucrează cu copii de a-și înțelege propria copilărie și istorie.

De a accepta că un copil nu se naște rău. De a vedea că înainte de orice trebuie să înțelegem mintea unui copil. Orice agresor va suporta consecințele, dar haideți să nu îl aruncăm în groapa vinovaților și să îl lăsăm acolo să putrezească.

Pentru că dacă nu înțelegem mintea de copil acum vom avea de a face cu un agresor adult. Care la rândul lui va produce victime – viitori agresori. În combaterea fenomenului de bullying este important să acordăm asistență și agresorilor, să le observăm mediul din care provin, să îi lăsăm să suporte consecințele și să le dăm ocazia să se îndrepte. Și aici ca și în alte cazuri, dragostea, înțelegerea și empatia fac minuni.

Ai grijă de copilul din tine ca să poți avea grijă de copilul tău

Să înțelegem mintea copilului care am fost. Pedeapsa și bătaia nu își au locul în educația unui copil.

Dacă am trecut prin asta și acum credem că asta ne-a făcut oamenii de astăzi să ne luăm un moment și să ne gândim cât de departe am fi ajuns dacă în loc de bătaie primeam iubire, în loc de pedepse mângâiere și în loc de țipete înțelegere.

Dacă nu reușim poate ar fi bine să citim, să vizităm un psihoterapeut sau un curs. Violența nu este justificată și nici utilă. Și dacă am ajuns să o justificăm înseamnă că suntem prea îndurerați.

Despre cât de important este să ne cunoaștem înainte să devenim părinți puteți citi și în cartea lui Robin Grille Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte, bestseller nou apărut la Editura Totul despre mameCartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa