Medic Irina Costache: „Batista bebelușului nu poate lipsi din nicio casă în care există un copil sub 3 ani răcit”. Când se recomandă și cum se folosește

Batista bebelușului este unul dintre cele mai utilizate dispozitive pe care părinții le folosesc pentru curățarea secrețiilor nazale ale bebelușilor. Medicul pediatru Irina Costache explică de ce tot ceea ce se spune despre acest dispozitiv sunt doar mituri.

Laura Udrea, redactor
batista bebelusului
Batista bebelusului trebuie folosită cand secrețiile nazale sunt abundente, într-o infecție respiratorie. FOTO: Shutterstock

Părinții care folosesc batista bebelușului au numai cuvinte de laudă la adresa ei. Medicii o recomandă. Și, cu toate acestea, încă mai circulă prin târg povești care susțin ba că duce la formarea de și mai multe secreții, ba că traumatizează copilul. Când devine util și cum se folosește.

Primele modele de astfel de aspiratoare nazale pentru bebeluși foloseau aspiratorul de praf din casă pentru aspirarea mucozităților. Acest lucru i-a îngrozit pe părinți, temându-se de o posibilă „infecție” cauzată de folosirea aspiratorului cu care aspirăm prin casă. Ulterior, au apărut modele electrice, pe baterii sau cu propriul motoraș și cu reglatoare de intensitate și această temere a dispărut. Dar au rămas altele…

#1. Folosirea lui duce la formarea mai multor mucozități

„Asta e ca și cum am spune: nu ne suflăm nasul pentru că se înfundă mai rău”, scrie medicul pediatru Irina Costache pe blogul ei. Bebelușii și copiii mici pot avea până la opt-zece răceli pe an, acesta fiind motivul cel mai des întâlnit pentru vizitele la pediatru. În cazul unei infecții respiratorii, secrețiile nazale devin abundente, înfundă nasul și îl împiedică pe cel mic să respire bine, tulburându-i somnul, alimentația și activitățile de peste zi. De aceea, batista bebelușului devine extrem de importantă în aceste situații.

#2. Bebelușul poate fi traumatizat de puterea de aspirare a motorașului dispozitivului ori de zgomotul acestuia

La ora actuală, există pe piață o mulțime de modele, de la cele manuale, care permit aspirarea mucozităților cu gura de către părinte, la cele electrice, prevăzute cu motorașe silențioase, dar și cu reglarea intensității de aspirare, până la modele mixte – cu aspirarea cu gura, dar și electric (pe bază de baterii ori cu încărcare la priză). Dacă știi că bebelușul tău este mai sensibil la zgomote, alege un model care să permită folosirea mixtă, căci e posibil ca, pe măsură ce crește, să nu-l mai deranjeze atât de tare zgomotele.

Alege un aspirator nazal de dimensiuni mici care poate fi transportat cu ușurință. În felul acesta, îl poți lua cu tine în bagajul de vacanță, dar și în spital, în cazul în care unitatea spitalicească nu deține dispozitive pentru aspirarea mucozităților.

#3. Este perfect pentru utilizare zilnică, prevenind astfel acumularea mucozităților

Asta este o greșeală situată la polul opus față de cele două mituri de mai sus. Dispozitivele pentru aspirarea mucozităților copiilor sunt recomandate a fi folosit doar „la nevoie”. Asta înseamnă că nu se folosește zilnic, nici preventiv, ci doar în cazul în care bebelușul sau copilul mic (care nu știe/poate să-și sufle nasul, de regulă până pe la 3 ani) este răcit și secrețiile sunt abundente. „În general, secrețiile nu sunt atât de numeroase dacă sugarul nu are o boală respiratorie și atunci pot fi folosite metode mai ușor de acceptat si de către copil, cum ar fi aspirarea cu ajutorul  pompei de cauciuc/ sau doar apa de mare sub forma de spray-uri presurizate”, spune medicul pediatru.

Cum se folosește corect batista bebelușului și cum se igienizează fiecare tip

Când nasul este înfundat și bebe respiră greu, apa de mare, serul fiziologic sau spray-urile cu apă de mare sunt în fruntea listei cu remedii. Sunt de mare ajutor în curățarea nasului și în fluidizarea secrețiilor nazale. Dacă vrei să-i cureți nasul folosind un aspirator nazal, asigură-te că, mai întâi, îi înmoi mucozitățile. „Mai întâi, se pune ser fiziologic în nasul sugarului ținut în poziție culcată. Aspirarea secrețiilor din nas se face cu copilul ridicat în poziție verticală. În acest fel este mai comod și pentru sugar, dar ajută și gravitația la aspirarea cât mai multor secreții”, spune medicul Irina Costache.

În funcție de tipul aspiratorului nazal, aceste se folosesc în felul următor:

  • Aspiratoarele cu pară de cauciuc. Pentru a aspira cu un astfel de dispozitiv, înainte de a pune capătul tubului cu care e prevăzut para de cauciuc, trebuie mai întâi să strângi între degete para de cauciuc pentru a scoate tot aerul. Apoi introduci cu grijă capătul tubului în nara bebelușului și eliberezi presiunea. După folosință, se curăță cu apă și săpun și se clătește bine.
  • Aspiratoarele nazale manuale. Acestea sunt, practic, un tub lung cu două capete speciale, unul care intră în nasul bebelușului, celălalt, în gura celui care aspiră pentru a extrage mucusul. După folosință, capătul special care se introduce în nasul copilului trebuie sterilizat. Poți folosi spirt medicinal. Restul componentelor se spală sub jet de apă rece.
  • Aspiratoarele nazale electrice. Folosesc puterea unui motor pentru a scoate mucozitățile. Este posibil să fie nevoie să reglezi intensitatea de aspirare, în funcție de cantitatea de mucus existentă. Se igienizează precum cele manuale.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre batista bebelușului, vei găsi folositoare și informațiile din următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa