Igiena la grădiniţă

Raluca Dumitrică
Murdarie
Uneori, puţină murdărie nu strică

Când a venit vremea ca fetiţa mea cea mare să meargă la grădiniţă, primul gând care m-a ingrijorarat a fost acela că igiena de acolo va lăsa de dorit, iar copilul va veni acasă cu tot felul de microbi. Nu aveam motive să bănuiesc grădiniţa de o curăţenie precară, fusesem în vizită şi îmi păruse mai mult decât în regulă, dar mă gândeam că prea puţini copii vor fi atenţi la acest capitol şi, drept urmare, bolile vor veni gârlă, o dată cu intrarea în această nouă etapă.

Pe parcurs, m-am destins, în pofida istorisirilor la prima vedere terifiante, dar până la urmă amuzante, povestite de fetiţă (mama, ştii că unei colege de la grupa mică îi curgea nasul când stătea pe WC şi l-a suflat în acelaşi şerveţel cu care s-a şters la fund?) şi n-am mai făcut din asta o preocupare paranoidă.

Câteva reguli simple de igienă pe care cel mic le poate deprinde (relativ) uşor

Pentru că nu degeaba se spune că mai bine previi decât să tratezi, câteva reguli de igienă pe care să i le explici celui mic, ca mai apoi să şi le însuşească, vor fi de mare ajutor în păstrarea unei sănătăţi constante. Pe explicaţii am insistat şi eu, deşi am fost stresată o bună bucată de vreme că, nefiind în preajma copilului, acesta va uita cu desăvârşire bunele deprinderi şi va proceda exact invers. Ceva, ceva tot se va lipi de mintea celui mic, iar unele gesturi, precum spălatul mâinilor după mersul la WC, vor ajunge chiar automatism, la un (sperat) moment dat.

Vremea scărpinatului, de exemplu, nu poate fi cu niciun chip oprită, dar poţi să încerci să-l convingi pe cel mic să evite duetul nefast format din scărpinat la fund/în zona organelor genitale şi dus mâna la gură. Însă asta nu este singura metodă de răspândire a germenilor, ci şi scobitul în nas şi împrăştierea mucozităţilor în te miri ce locuri, strănutatul şi tuşitul fără o minimă protecţie a cavităţii bucale, mersul la toaletă fără a mai spăla mâinile înainte de a ieşi din baie, mâncatul cu mâinile murdare, utilizarea aceloraşi tacâmuri pentru mai multe persoane sau consumarea de fructe nespălate, aşa că insistă şi aici. Nu uita de plimbatul gumei de mestecat dintr-o gură în alta, obicei care ar trebui să dispară cu desăvârşire, ca şi guma, de altfel.

Vrei să sufli de ziua ta în tort la grădiniţă? Nu se poate!

Deşi stresul meu n-a fost pe măsură de exagerat, iar o dată cu venirea pe lume a celui de-al treilea copil am ajuns la un grad ridicat de relaxare, există şi părinţi deosebit de grijulii cu igiena şi sănătatea copiilor lor, care ridică această grijă la rangul de obsesie. Microfobia a ajuns atât de crescută în unele locuri, încât reguli absurde sunt promovate cu sârg, creând confuzie în rândul copiilor, care nu mai disting între un gest firesc, ce le provoacă bucurie, şi ceva ce poate fi într-adevăr un atentat la sănătatea lor.

Unul din locuri este Australia, unde Consiliul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală a hotărât ca lumânările de pe tortul copiilor care doresc să-şi marcheze ziua de naştere alături de colegii de grădiniţă să nu mai fie suflate în incinta instituţiei de învăţământ. Potrivit iniţiatorilor, decizia a fost luată deoarece prin suflat sărbătoritul poate umple cu microbi prăjitura ce urmează a fi împărţită cu restul copiilor. Dacă, totuşi, aniversatul ţine morţiş să îşi pună o dorinţă şi să stingă lumânările cu o simplă suflare, atunci trebuie să-şi aducă un tort separat, care nu va fi împărţit cu restul invitaţilor.

Tot în urma acestei decizii din Australia, copiii care vor să se joace la groapa cu nisip nu mai pot face acest lucru fără a-şi dezinfecta riguros mâinile cu spirt, înainte şi după joacă. Şi nu doar copiii au obligaţii, ci şi adulţii, personalul grădiniţei trebuind să spele zi de zi clanţele, jucăriile, feţele de pernă şi pardoseala din toată instituţia.

Igiena mult prea strictă împiedică formarea unei bune imunităţi

Astfel de reguli ultra stricte de igienă, iniţiate de personaje similare cu celebrul Monk din serialul omonim, individ obsedat de microbi, nu par a fi şi pe placul medicilor, însă. Aceştia avertizează că precauţiile exagerate, ce vin din partea unor oameni care se tem că sănătatea copiilor poate fi periclitată de prezenţa germenilor existenţi în viaţa de zi cu zi a persoanelor aparent sănătoase, nu aduc nimic pozitiv în procesul de formare a unei bune imunităţi.

Ba chiar specialiştii întăresc necesitatea expunerii organismului la diferite bacterii, care contribuie la dezvoltarea unei imunităţi solide, faţă de sindromul globului de sticlă atât de agreat de unii părinţi. De fapt, micile neplăceri provocate de microbi pe parcursul copilăriei întăresc fundaţia sistemului imunitar, care, mai târziu, va putea să facă faţă unor provocări mai mari, date de boli mai puternice.
De aceea, insistă ca cel mic să ştie care sunt obiceiurile sănătoase de igienă, dar nu face o tragedie dacă mănâncă nonşalant mărul care a căzut pe jos! Are şi etapa asta rolul său.

Iar astă vară spuneam următorul lucru: copii murdari, copii fericiți!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa