Vărsatul de vânt (varicela) la copii. Tot ce trebuie să știi despre această boală

Ileana Mirescu
vărsat de vânt
Un articol-ghid cu tot ce trebuie să știe un părinte despre vărsatul de vânt la copii, de la primele simptome la tratament.

Dacă puiului tău îi apar „bubițe” pe nepregătite, este posibil să aibă una dintre cele mai frecvente boli eruptive ale copilăriei: varicelă. În acest articol îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre vărsatul de vânt la copii.

Cunoscută în popor sub numele de „vărsat de vânt”, varicela este boala infecto-contagioasă cauzatoare de erupție (urticarie), cu una dintre cele mai impresionante incidențe: 90% dintre oamenii din întreaga lume ajung să facă varicelă la un moment dat în viață.

În general, acest lucru se întâmplă în intervalul 2-14 ani și tocmai de aceea a fost trecută pe lista bolilor copilăriei.

De altfel, în afara acestui segment de vârstă, afecțiunea îmbracă forme mai grave și este mai greu de suportat.

Vinovatul pentru vărsatul de vânt la copii: virusul varicelo-zosterian

Varicela este produsă de virusul varicelo-zosterian (VZV), un membru de seamă din familia Herpesviridae (virusuri herpetice).

Acesta cauzează două boli distincte: varicela în cadrul infecției primare și herpes zoster în cazul reactivării infecției (se întâmplă, cu precădere, după vârsta de 60 de ani). Spre deosebire de vărul lor Herpes Simplex (HSV), care, în general, se transmite ca urmare a contactului direct cu saliva și leziunile produse, VZV se răspândește foarte ușor pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale, dar și a celor nazale, împrăștiate în timpul tusei și strănutului persoanelor bolnave. Mai rar, virusul se transmite și prin secrețiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate.

Vărsatul de vânt – Când apare varicela?

Varicela se întâlnește pe tot parcursul anului, însă cele mai multe cazuri sunt raportate iarna și primăvara, în lunile februarie-aprilie.

Ghid despre vărsatul de vânt la copii – Cum se ia și cum se manifestă varicela?

De la momentul expunerii la virusul amintit și până la apariția primelor semne de boală durează, de obicei, 14-16 zile. Uneori însă, perioada de incubație se poate întinde până la 21 de zile. Prin urmare, dacă micuțul tău a intrat în contact cu un copil care la 2-3 zile după întâlnire a făcut varicelă (perioada contagioasă începe înainte de apariția erupției), în următoarele două-trei săptămâni te poți aștepta la o „surpriză”.

În primă fază, vărsatul de vânt la copii își face simțită prezența prin:

  • febră (38 – 39,4 grade Celsius)
    indispoziție și oboseală
  • apetit diminuat sau absent
  • dureri de cap și inflamație a gâtului
  • simptome specifice răcelii (secreții nazale apoase, strănut, tuse)
  • ușoare tulburări gastro-intestinale (nu este exclus să se plângă și de dureri de burtică)

Vărsatul de vânt la copii – În a doua fază (după 1-2 zile de la constatarea primelor semne):

  • apare erupția cutanată caracteristică – la început sub formă de pete roșii sau umflături, care în decurs de câteva ore se transformă în vezicule pline cu lichid clar, având aspect de bob de rouă;
  • către a treia zi, lichidul din vezicule se tulbură (devin pustule);
  • pustulele se transformă treptat în cruste, ca să se desprindă spontan în circa 7-10 zile.

Important de știut despre vărsatul de vânt la copii:

  • varicela poate cuprinde tot corpul, predominant trunchiul, dar și pielea capului, organele genitale, palmele și mucoasele;
  • erupția se extinde, în valuri, într-o perioadă de 3 până la 6 zile, în funcție de organism și de gradul de severitate a manifestării bolii;
  • în cursul evoluției bolii pe pielea copilului se găsesc concomitent elemente eruptive în toate stadiile, de la pete roșii până la cruste;
  • numărul elementelor variază de la un caz la altul: unii copii scapă cu numai 5-20 de vezicule, alții dimpotrivă, se umplu din cap până-n picioare.

Vărsatul de vânt la copii – Cum se tratează varicela?

Ei bine, nu există un tratament care să vindece boala. Există însă modalități prin care pot fi ameliorate simptomele. Așadar, dacă va avea febră, îi vei da un preparat antitermic, dacă va avea dureri de gât i le vei calma cu miere și ceaiuri calde de mușețel, gălbenele, scorțișoară etc. În cazul în care cel mic are vezicule localizate și în guriță, îi vei prepara o gargară cu apă cu sare de mare dacă este la o vârstă la care poate coopera.

Și înghețata este un bun remediu în acest sens, deoarece ajută la „stingerea” arsurii. Pe perioada cât veziculele sunt dureroase, străduiește-te să-i alimente moi, cum ar fi budincă, terci de ovăz, supe-cremă, banane.

Dar ce ne facem cu mâncărimea accentuată, care știm cum toții este partea cea mai neplăcută și greu de stăpânit în timpul acestei boli? Oricât de dificil ar fi, copilul trebuie împiedicat să se scarpine, pentru a preveni infectarea veziculelor și pentru a nu îndepărta crustele, întrucât ruperea acestora îi poate lasă semne (mici cicatrici sub formă de găuri) la nivelul pielii, pe viață.

Mare grijă la unghii

În acest sens, ai grijă să-i tai unghiile și să-i acoperi mâinile cu mănuși din bumbac, în special în timpul nopții și mai ales dacă este mic și explicațiile tale nu par să-l convingă. În plus, pentru a-i alina disconfortul, tamponează-i periodic toate veziculele cu creme împotriva pruritului (mâncărimii) și ai în vedere să nu-l ții căldură. Temperatura ridicată nu face altceva decât să aducă mai mult sânge la suprafața pielii și în felul acesta accentuează pruritul.

De asemenea, pentru a nu accentua mâncărimea, pune-i haine lejere, mai largi, care să reducă contactul cu zonele cu erupție. Cât despre igienă, mulți specialiști recomandă doar o toaletă parțială, pentru a grăbi uscarea veziculelor, dar această măsură poate favoriza infecțiile. Noi suntem de partea băilor călduțe, de scurtă durată, (în cadă îi poți adaugă puțin oțet, bicarbonat de sodiu sau făină de ovăz care ajută la alinarea senzației de mâncărime). Ai însă grijă să nu-i rupi crustele! Din aceleași considerente, manevrează prosopul cu maximă atenție și șterge-i pielea cu blândețe prin tamponare.

De ce depinde gravitatea bolii?

„Gravitatea bolii depinde de cantitatea de virus care intra în organism, de felul tulpinii de virus varicelo-zosterian și de răspunsul individual al fiecărui organism în parte. Gravitatea formei de varicela depinde și de momentul în care apare: după o gripă sau după o alta boală serioasă (pneumonie bacteriană, intervenții chirurgicale etc) sau la cei cu tratamente care «paralizează» sistemul imun (cancer, SIDA, boli autoimune) forma de varicela va fi severa, uneori cu risc de deces”, detaliează medicul pediatru Anca Cochino.

Vărsatul de vânt la copii – Cât durează un episod de varicelă?

De regulă, perioada de manifestare a varicelei variază între 10 și 21 de zile. De cele mai multe ori însă, evoluția afecțiunii se încadrează într-un interval de 14 până la 17 zile. Atenție, dat fiind gradul înalt de contagiozitate al bolii, copilul trebuie izolat la domiciliu pe tot parcursul bolii. El se poate întoarce în colectivitate la 3-4 zile după dispariția ultimelor cruste.

Vărsatul de vânt la copii – Soluția vaccinării anti-varicelă

Majoritatea celor care au avut vărsat de vânt devin imuni la această boală pe tot restul vieții. Chiar dacă virusul rămâne latent în țesutul nervos și poate recidiva mai târziu în herpes zoster, reîmbolnăvirile sunt excepționale, potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătații.

În acest moment există vaccinuri contra varicelei, care într-adevăr îi scutește de suferință pe copii și pe părinți, deopotrivă. Protecția oferită de acestea nu este permanentă. În timp, eficacitatea acestor vaccinuri scade, ceea ce poate duce la o îmbolnăvire ulterioară, la vârste mai mari.

Vaccinarea. Când se face?

Vaccinul care protejează de varicelă se poate face oricând. Costul vaccinului (care se face în două doze): este de circa 300 de lei. 

Vă recomandăm mai multe articole despre varicelă, inclusiv experiențe ale unor mame, în articolul de mai jos: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa