10 sfaturi pentru dinți frumoși și sănătoși

Raluca Dumitrică
sfaturi pentru a rari vizitele la dentist totul despre mame

Iată 10 sfaturi simple pentru dinți sănătoși și vizite rare și plăcute la dentist pentru întreaga familie

Haideţi să vedem care sunt sfaturile pe care le putem pune în aplicare în familie, astfel încât să le creăm copiilor noștri obiceiuri sănătoase de îngrijire a dinților și să transformăm vizitele la dentist în momente plăcute pentru întreaga familie.

10 sfaturi de pus în practică în familie pentru dinți frumoși și sănătoși

1. Renunţaţi să mai mâncaţi dulciuri cu zahăr sau variante ale sale (fructoză, glucoză, sucroză, dextroză). Aceste substanțe sunt descompuse în acizi de către bacteriile din gură, favorizând apariția cariilor. Optaţi pentru deserturile preparate cu îndulcitori sănătoşi. Pe piaţă există produse 100% naturale, cu 0 calorii şi 0 indice glicemic.

2. Învățați-i pe cei mici să folosească nu doar periuța de dinți, ci și aţa dentară. Aceasta are rol de eliminare a impurităţilor şi a resturilor alimentare dintre spaţiile dentare, eliminând, totodată, tartrul care se află la baza dintelui.

3. Schimbaţi-vă cu toții periuţa de dinţi o dată la trei luni. Astfel, veți evita spălatul dinţilor cu o periuţă cu peri deterioraţi, ineficientă în curăţarea dinţilor. Totodată, periuţa trebuie schimbată imediat după o răceală, un herpes sau alte infecţii ale gurii sau gâtului.

4. Alegeţi ca pe parcursul zilei să folosiţi apa de gură. De reţinut că această apă de gură îşi arată cel mai bine eficienţa dacă este folosită nu imediat după periajul dinţilor, ci puţin mai târziu. Puteţi să vă achiziţionaţi recipiente mai mici de apă de gură, care să poată fi uşor transportate, şi vă puteţi clăti gura la serviciu sau la școală. Atenție, pentru cei mici alegeți apă de gură specială, fără alcool.

5. Aveţi grijă la temperatura extrem de ridicată sau de scăzută a mâncării, care poate produce daune smalţului. Din momentul în care smalţul este afectat, cariile îşi pot face mai uşor de cap şi pot să atace dintele. Pe scurt, nu le dați celor mici alimente fierbinți sau foarte reci.

6. Dacă cei mici sunt bolnavi și trebuie să le dați anumite medicamente sub formă de sirop, alegeţi o variantă fără zahăr. Pe lângă aportul caloric redus, un astfel de sirop este prieten şi cu dantura.

7. Curăţaţi-vă limba în fiecare dimineaţă. Puteţi, astfel, elimina depunerile nu doar inestetice de pe ea, ci şi celulele moarte, bacteriile şi reziduurile care se acumulează pe limba şi care nu aduc nimic bun sănătăţii cavităţii bucale. Curăţarea poate fi făcută cu o periuţă de dinţi special cumpărată pentru această operaţiune, dar cel mai bine cu o ustensilă de curăţare care se găseşte la raioanele de profil din magazine şi farmacii. Cei mici vor învăța și ei încet-încet să facă acest lucru.

8. Consumaţi alimente care au rolul de curăţare a gurii. Pe lista acestora se înscriu clasicele mere, kiwi, căpşune, dar şi morcovii, castraveţii, ţelina, produsele lactate (deoarece au un nivel scăzut de aciditate), seminţele şi cerealele integrale. Aceste alimente sunt de mare ajutor şi în situaţiile în care periuţa de dinţi nu vă este la îndemână, aşa că le puteţi consuma la finalul mesei. Nu uitaţi de apă, cea care poate nu doar să clătească gura, ci şi să favorizeze formarea salivei, care ajută ca mineralele să se fixeze pe dinţi. Totodată, de mare ajutor este şi consumul de alimente bogate în fibre, dar care conţin şi apă în cantităţi mari. Pe această a doua listă se înscriu castraveţii, dovleceii, varza albă, vânăta, conopida, broccoli, ţelina, cartofii şi mazărea verde.

9. Spălați-vă pe dinţi… înainte de masă. Chiar dacă acest sfat poate să vi se pară puţin cam ciudat, aflaţi că prin spălarea dinţilor înainte de masă se îndepărtează placa bacteriană din gură şi se acţionează înainte ca producerea de acid în cavitatea bucală să aibă loc. Dacă vă spălați imediat după ce mâncați, smalțul este fragilizat și poate avea de suferit în urma periajului. După cum spun și specialiștii de la Mayo Clinic, așteptați 30 de minute sau, dacă v-ați spălat pe dinți înainte de masă, clătiți-vă cu apă după masă pentru a îndepărta resturile de mâncare.

10. Renunţaţi la snacks-urile care menţin aciditatea în interiorul gurii. Pentru că, după cum auzim și de la medicii stomatologici,  timp de aproximativ o jumătate de oră după ce mâncăm gura noastră se transformă într-un teritoriu acid, se recomandă eliminarea obiceiului de a ronţăi constant între mese, pentru a nu întreţine această aciditate. Dacă facem acest lucru, sporim riscul de a face carii şi de a avea probleme cu gingiile.

Pentru că, după cum tocmai am văzut, o serie întreagă de gesturi esențiale se deprind în familie, să nu neglijăm nici obiceiurile alimentare sănătoase.

Te-ar mai putea interesa